Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Oslávte čínsky nový rok!

2019 - čínsky rok prasaťa

2019 - čínsky rok prasaťa

Čínsky nový rok (alebo aj sviatky jari, jarný festival, lunárny nový rok) je najvýznamnejším tradičným čínskym sviatkom a obecne dôležitým sviatkom v oblasti juhovýchodnej Ázie. Jedná sa o vôbec najväčší festival Číny a so sedemdennou dovolenkou (od 4. do 10. februára 2019) aj o najdlhší štátny sviatok. Jeho oslavy začínajú vždy prvým dňom prvého lunárného mesiaca čínského kalendáru a končia pätnástym dňom, známym ako Sviatok lampiónov. Konkrétny dátum čínského nového roku je pohyblivý, kolísa medzi 21. januárom a 20. februárom. V roku 2019 pripadá na 5. február; podľa čínského horoskopu sa tento rok jedná o rok prasaťa. Číne v tomto období dominujú ikonické červené lucerny, hlasité ohňostroje, masívne bankety a sprievody. Festival vlastne spúšťa oslnivé oslavy po celom svete a rovnako ako Vianoce v západnych zemiach predstavuje čas, ktorý by mal byť trávený doma s rodinou, schádzaním sa s priateľmi a spoločným vychutnávaním dobrého jedla.

Zábavné fakty o čínskom novom roku (nielen) pre deti

Pretože sa počas osláv obliekajú prevažne nové odevy, bývajú práve deti najviac potešené tým, že môžu svojím malým priateľom aj ostatným predstaviť krásne nové oblečenie. Namiesto zabalených darčekov, ktoré si západné národnosti dávajú na Vianoce, tu deti dostávajú červené obálky plnené šťastnými peniazmi od prarodičov, strýkov, tetičiek a ďalších starších príbuzných, ktorí už zarábajú. Šťastným faktom je totiž to, že deti majú možnosť utrácať obdržané peniaze ako sa im zapáči.

Novoročný darček pre deti

Novoročný darček pre deti

V priebehu festivalu môžu ochutnať aj množstvo lahodných pokrmov. Najslavnejším festivalovým jedlom sú knedlíčky (symboly šťastia). Podávajú sa aj ryžové koláče (Nian gao), smažené jarné závitky (sladké aj slané, s čerstvou zeleninou predstavujú nový začiatok) alebo trebárs ryby (symbol prebytky na záver roka a šťastie pre budúci rok), a to nielen na večeru, ale počas celej dovolenky. Pripravujú sa v teple domova aj na veletrhoch.

Čínske novoročné knedlíčky

Čínske novoročné knedlíčky

Ďalšia vec, z ktorej majú najväčšiu radosť deti, sú rozmanité slávnostné predstavenia zahŕňujúce dračie tance, ohnivé show a operné predstavenia. a čo viac, festival je jediný čas v roku, kedy sa môžu pokochať nádherným ohňostrojom. Oslavy čínského nového roku sú zároveň obdobímm, kedy sa stane každý o jeden rok starším. Bývajú vnímané ako národné narodeniny a nezáleží na tom, kedy presne ste sa narodili. Pre deti to znamená, že sú staršie schopnejšie, dokážu robiť viac vecí samostatne.

Čínsky novoročný festival

Čínsky novoročný festival

Ako sa oslavuje v Hongkongu?

Jedným z najobľúbenejších miest k oslave čínského nového roku je farebné mesto Hongkong, kde milióny ľudí vyrážajú do ulíc v červenom oblečení za účelom zastrašiť zlé duchy. Červená farba je v čínskej kultúre symbolom šťastia, bohatstva a prosperity. Červené dekorácie zahŕňajúce nielen lucerny, ale aj papierové konfety, sú počas festivalu tým, čím sú pre nás cez Vianoce vianočné stromčeky.

Ohňostroj nad Hongkongom

Ohňostroj nad Hongkongom

Je nemožné odolať kúzelnej atmosfére, keď vchádzate do preplnených chrámov, aby ste sa pomodlili za šťastie, alebo pri návšteve slávnych trhov, kde sa predávajú priaznivé potraviny a kvety. Odfoťte si tradičné červené lucerničky a lampióny zdobiace celé mesto. Nechajte sa očarovať úžasným ohňostrojom nad prístavom a talentom miestnych aj medzinárodných umelcov. Oslavy tu prebiehajú od 30. januára do 19. februára 2019. Väčšina vládnych úradov, banky a verejné služby budú v tú dobu zavreté, avšak množstvo obchodov a reštaurácií v najrušnejších častiach mesta ostane otvorených. Niektoré nákupné strediská dokonca svoju pracovnú dobu predlžujú. Hlavné atrakcie, zábavné parky aj verejná doprava budú fungovať ako obvykle. Uličné trhy a stánky sa spravidla uzatvárajú prvý a druhý deň nového čínskeho roku (5. a 6. februára 2019) a znovu sa obnovujú od tretieho dňa (7. februára 2019).

Červené novoročné lucerny

Červené novoročné lucerny

Bohaté a vzrušujúce oslavy sa samozrejme konajú aj na ďalších miestach Číny, napr. v meste Mej-čou v provincii Kuang-tung alebo v hlavnom meste Peking.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.