Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Adrenalínové aktivity na najkrajších miestach planéty: Vyskúšajte 10 najlepších zipline

Shutterstock

Vznášať sa ako vták vo vzduchu , a pritom byť v dokonalom bezpečí - taký pocit môžete zažiť na zipline dráhach po celom svete. Užijete si netradičné výhľady na nekonečné husté lesy, vysoké hory alebo divoký exotický svet džungle – presne podľa toho, ktorá zipline dráha z našej ponuky vás najviac osloví.

Vďaka čoraz populárnejšej adrenalínovej atrakcii sa budete cítiť voľní ako vtáci, bezstarostne plachtiacou krajinou. Zipline je anglický názov pre lanovú šmykľavku, skladajúci sa z oceľového lana, spájajúceho dva vzdialené body. Odvážni záujemcovia sa nechajú pripútať a svištia vysokou rýchlosťou z horného úseku do cieľového stanovišťa v spodnej časti atrakcie. Počas veľmi krátkej doby tak často prejdete niekoľko stoviek metrov a dosahnete rýchlosť až 150 km/h.

Počiatky týchto populárnych turistických atrakcií boli o poznanie prozaickejšie. Išlo totiž o jedinú možnosť, ako mohli miestni obyvatelia prekonávať ťažký terén (sútesky) a lanovka tak bola vítanou skratkou, vďaka ktorej sa dostali bezpečne do cieľa.

Zábavné zipsovanie

Shutterstock

Dnes si môžete užiť jedinečný pocit voľnosti a dobrodružstva na mnohých nezabudnuteľných miestach. Ziplining môžeme smelo odporučiť všetkým vyznávačom adrenalínových športov. Nechajte sa od nás pozvať na 10 najlepších zipline dráh po celom svete. Možno vás niektorá z nich očarí natoľko, že si vyslúži zápis na váš cestovateľský bucket list.

Dokonalá Kostarika: Ako chutí život v oáze zelene a pokoja?

Prečítajte si aj:

Dokonalá Kostarika: Ako chutí život v oáze zelene a pokoja?

1. Jebel Jais Flight (Emiráty)

Shutterstock

Máte radi výzvy? Najdlhšia zipline dráha na svete vás zavedie do drsnej krajiny pohoria Jebel Jais, rozkladajúceho sa v emiráte Ras al Khaimah. Z úpätia najvyššieho pohoria Spojených Arabských Emirátov preletíte zavesení na pevnom oceľovom lane vzdialenosť 2,8 kilometra. Počas vašej spanilej jazdy spoznáte divokú krásu Spojených Arabských Emirátov z úplne novej perspektívy. Váš let bude rozdelený na dve časti s medzipristátím na priehľadnej plošine, kde si budete môcť oddýchnuť a užiť si netradičný výhľad zo závratnej výšky. Potom už sa budete rútiť do cieľovej stanice závratným tempom 120 kilometrov za hodinu. Okrem skvelého pocitu z posunutia vlastných limitov vás bude hriať aj fakt, že ste pokorili atrakciu zapísanú v Guinessovej knihe rekordov.

Vrátane cesty z vášho rezortu v Ras al Khaimah by ste si na zážitok mali naplánovať najmenej pol dňa. Plusové body pre atrakciu Jebel Jais: Môžete využiť možnosti dvoch paralelných lán pre spoločný adrenalínový let. Tak na čo ešte čakáte?

Dĺžka: 2,8 km
Nadmorská výška: 1 680 metrov
Rýchlosť jazdy: až 150 km/h
Zvláštnosť: najdlhšia súvislá zipline dráha na svete

2. Zipline Bovec (Slovinsko)

Shutterstock

Ďalší nezabudnuteľný zážitok na vás čaká v malebnej slovinskej prírode, ktorú ste možno už spoznali počas pešej turistiky alebo raftingu. V obľúbenej destinácii všetkých vyznávačov pešej turistiky aj cyklistiky máte na výber hneď z niekoľkých možností. Dolina Krnica, v Julských Alpách, vás poteší zjazdom s dĺžkou až troch kilometrov, rozdeleným do niekoľkých etáp. Učja Park ponúka najväčší európsky zipline park, klenúci sa nad malebnou tiesňavou rieky Učja. Obklopení panenskou prírodou si tu užijete 4,5 kilometra zábavy s hlavou v oblakoch. Celý areál je rozdelený do desiatich sekcií. Dvojhodinové prechádzky parkom tu v hlavnej sezóne začínajú niekoľkokrát denne. Odmenou za prekonanie strachu z výšok vám budú očarujúce výhľady na preslnené vrcholky slovinských hôr.

Dĺžka: až 4,5 km
Nadmorská výška: 200 metrov
Rýchlosť: až 60 km/h
Zvláštnosť: najväčší európsky zipline park

3. Wildplay zipline To the Falls (Kanada)

Shutterstock

Let bez krídel nad búriacimi Niagarskými vodopádmi patrí bezpochyby k tomu najlepšiemu, čo môžete vo svete zipline dráh zažiť. Ikonické Niagarské vodopády, ležiace blízko kanadského Toronta, posúvajú obľúbenú kratochvíľu na úplne novú úroveň. Kanadský zipline začína vo výške 67 metrov a končí pri úpätí Horsehoe Falls, jednej z najväčších turistických atrakcií krajiny. Hrmenie vodopádov len znásobí pocit voľnosti a úplnej slobody. Lanovka vedie v tesnej blízkosti legendárnych American Falls a umožňuje tak úchvatný 360-stupňový panoramatický výhľad na celú Niagarskú tiesňavu. Zavesení na pevnom oceľovom lane sa dostanete k Niagarským vodopádom tak blízko, ako je to len možné. Či už v lete alebo v zime – cesta vzduchom sa určite oplatí v priebehu celého roka. V zime, keď sú vodopády čiastočne pokryté snehom a ľadom, má miesto zvláštnu, magickú atmosféru.

Dĺžka: 670 m
Výška: 67 m
Rýchlosť: až 70 km/h
Zvláštnosť: výhľad na Niagarské vodopády

4. Zipline Plan de Corones (Taliansko)

Shutterstock

San Vigilio v Južnom Tirolsku je destinácia známa predovšetkým milovníkom zimných radovánok v očarujúcom prostredí Dolomitov. Hora Plan de Corones, ktorá sa nachádza v prírodnom parku Fanes-Sennes-Braies, prekvapí aj možnosťou zipliningu. A nielen tak hocijakého! Dočkáte sa tu najdlhšej zipline dráhy v Európe. Lanová dráha, rozdelená na niekoľko úsekov, meria v súhrne 3,2 kilometre. Trasa je zaujímavá nielen úctyhodnou dĺžkou, ale aj panenskou krajinou zasnežených horských údolí. Vaša jazda odštartuje v nadmorskej výške 1 600 metrov a rýchlosťou až 80 kilometrov za hodinu presvištíte sviežim horským vzduchom len 100 metrov nad korunami stromov.

Dĺžka: 3,2 km
Nadmorská výška: 1 600 m
Rýchlosť: až 80 km/h
Zvláštnosť: najdlhšia zipline dráha v Európe

5. Hirschgrund zipline (Nemecko)

Shutterstock

Ak plánujete dovolenku v Nemecku, potom by ste si nemali nechať ujsť jedinečný prírodný areál s najdlhšou prírodnou zipline dráhou v krajine. Každá zo siedmich originálnych lanoviek vás rozmazná iným stupňom obtiažnosti. Pomyselná okružná trasa vedie od stanovišťa k stanovisku a dopraje vám pohľad na to najlepšie z chránenej krajinnej oblasti Schwarzwald. Z výšky 80 metrov sa pred vami otvoria netušené výhľady na husté lesy a hlboké údolia. Jazdu na tejto dráhe je nutné absolvovať v sprievode skúseného profesionálneho sprievodcu. Radšej si ju zarezervujte online s dostatočným predstihom.

Dĺžka: 570 m
Výška: 83 m
Rýchlosť: až 60 km/h
Zvláštnosť: Najdlhšia prírodná zipline na území Nemecka

6. Arenal Volcano zipline (Kostarika)

Shutterstock

Chystáte sa na dovolenku do Kostariky a tešíte sa na svet plný exotických vôní, farieb a hrejivých slnečných lúčov? Váš zážitok zo všadeprítomnej krásy môžete ešte znásobiť, keď sa vydáte na zipline dráhu, umiestnenú priamo uprostred džungle. Najprv vás pohodlná gondola vyvezie do východiskového bodu vašej jazdy, kde vás usmievaví sprievodcovia pripravia na divokú jazdu. Z výšky 200 metrov preletíte nad tiesňavami Volcano Parku, ktorý si dôkladne prezriete na každej zo siedmich zastávok. Celá dráha je skonštruovaná tak, aby ste nemali možnosť vidieť na ďalšiu zo stanovíšť. Pocit úplnej voľnosti sa tak ešte znásobí.

Dĺžka: 760 m (v najdlhšom variante)
Výška: 200 m
Rýchlosť: neznáma
Zvláštnosť: výhľad na sopku Arenal, vodopády aj prales

7. Zipline Stolová hora (Južná Afrika)

Shutterstock

Ďalší z našich tipov vás zavedie až k nezameniteľnej dominante Juhoafrickej republiky – slávnej Stolovej hore, týčiacej sa nad Kapským Mestom. V rovnomennom národnom parku sa nachádza aj zipline dráha s dvanástimi zastávkami. Z najvyššieho bodu, ležiaceho vo výške 155 metrov sa vám otvorí dych vyrážajúci výhľad na Kapské Mesto aj panenskú prírodu národného parku. Po oceľových lanách dlhých až 500 metrov zídete až do základnej stanice, kde na vás čaká naozajstná divočina.

Dĺžka: až 500 m
Výška: až 155 m
Rýchlosť: neznáma
Zvláštnosť: všestrannosť vďaka jazde v teréne

8. Zip World Penrhyn Quarry (Wales)

Shutterstock

Neopakovateľnú kulisu pre vašu vzrušujúcu jazdu v Zip World Penrhyn Quarry dokresľuje nádherná príroda aj starý lom. Môžete si vybrať, či svoju jazdu absolvujete v sede, v polohe na bruchu, alebo s hlavou smerujúcou k zemi. Lanovky s dvojitými lanami, ktoré je možné zdolávať aj v skupinách, si užijú aj rodiny s deťmi alebo začiatočníci. V časti nazvanej Velocity 2 si prídu na svoje vyznávači divokých adrenalínových atrakcií. Vďaka ťažko predstaviteľnej rýchlosti až 160 km/h zabudnete na okolitý svet a budete sa sústrediť len na vzduch svištiaci okolo vašej hlavy. Pripravte sa na bohatú dávku čerstvého vzduchu. Velocity 2 sa pýši titulom najrýchlejšej zipline dráhy na svete.

Dĺžka: až 500 m v závislosti od trasy
Nadmorská výška: 500 m
Rýchlosť: až 160 km/h
Zvláštnosť: najrýchlejšia zipline na svete (Velocity 2)

9. Chocolate Hills Adventure Park (Filipíny)

V ohromujúcej výške až 200 metrov sa môžete vznášať na zipline dráhe v Chocolate Hills Adventure Parku na filipínskom ostrove Bohol. Vítanou alternatívou je možnosť zdolať trasu na špeciálne upravenom bicykli. Na Rush Bike Zipline zažijete triumfálny pocit z jazdy v oblakoch. Neopakovateľný zážitok môžete zdieľať aj so svojimi najbližšími, vďaka dvom lanám upevneným tesne vedľa seba. Ďalšou možnosťou je nebeský surfing na Wave Runner Surf Zipline. Stále nemáte dosť? Potom je pre vás pripravená ešte jedna lahôdka - extra dlhá Suislide Zipline s dĺžkou 480 metrov, na ktorej sa rozklepú kolená aj tým najväčším dobrodruhom.

Dĺžka: 480 m
Výška: 200 m
Rýchlosť: neznáma
Zvláštnosť: ziplining na bicykli alebo surfe

10. EcoZip Adventures (Nový Zéland)

Shutterstock

Máte namierené na Nový Zéland a chcete zažiť niečo špeciálne? Nechajte sa pozvať do pokojného sveta viníc, lesov a morského príboja. A ako inak ako z vtáčej perspektívy! Tri obrie zipline dráhy sa nachádzajú na ostrove Waiheke, len pol hodiny jazdy od Aucklandu. Dve laná, každé dlhé cez 200 metrov, sú umiestnené tesne vedľa seba a umožňujú tak spoločný zážitok. Oslní vás magická krajina, nekonečná morská hladina, zvlnené vinice i príval adrenalínu.

Dĺžka: 200 m
Výška: neznáma
Rýchlosť: neznáma
Zvláštnosť: Zipline s výhľadom na more

Otázky a odpovede alebo prečo je zipling tak populárny?

Adrenalín pri zipliningu sa nedá porovnať so žiadnou inou aktivitou. Zároveň však nevyžaduje toľko odvahy ako napríklad zoskok padákom. Pretože vďaka uchyteniu na oceľové lano je zaručený najvyšší stupeň bezpečnosti. Vďaka polohe na bruchu sa môžete cítiť voľní ako vtáci. Okrem vzrušujúcich zážitkov si užijete ešte nádherné výhľady. Z vtáčej perspektívy vyzerá krajina o poznanie úchvatnejšie ako počas prechádzky.

Existuje minimálny vek pre ziplining?

V zásade neexistuje požiadavka na minimálny vek, niektorí prevádzkovatelia ju však uvádzajú. Deti často musia byť sprevádzané aspoň jedným dospelým, ktorý tiež ide na ziplinu. Z bezpečnostných dôvodov majú niektoré zipline taktiež požiadavku na minimálnu hmotnosť a/alebo výšku.

Aké požiadavky musia byť splnené?

Ak trpíte srdcovými problémami, máte strach z výšok alebo ste tehotná, zipliningu by ste sa mali radšej vyhnúť. Presné požiadavky sa líšia v závislosti na poskytovateľovi a destinácii. Niekedy vyžadujú minimálnu hmotnosť (napr. 40 kilogramov) alebo maximálnu hmotnosť (do 150 kilogramov). Jednou z požiadaviek môže byť aj minimálna/maximálna výška.

Aké sú bezpečnostné opatrenia?

Každý, aj ten najväčší adrenalínový projekt, je zábavný iba vtedy, ak sú splnené prísne bezpečnostné opatrenia. Pri plánovaní by ste mali klásť veľký dôraz na renomé poskytovateľa, ktorý vám vysvetlí, ako sa na atrakcii správať. Okrem toho vykonáva pravidelné kontroly bezpečnostného vybavenia (helma, karabína). Oceľové lano samotnej šmykľavky je navrhnuté tak, aby udržalo požadovanú váhu. Takže nemusíte mať obavu z pádu.

Existuje najvhodnejšia sezóna pre ziplining?

Nie, ziplining je obvykle možné prevádzkovať za všetkých poveternostných podmienok. Počas hlavnej sezóny (prevažne v lete) je vhodné si dobrodružstvo zarezervovať s veľkým predstihom, pretože nápor záujemcov býva obvykle veľký.

Čo sa hodí na ziplining?

Ziplining môže byť skvelým doplnkom výletu za pamiatkami, do mesta či na wellness pobyt. Možno ho spojiť aj s výletmi do prírody či aktívnu dovolenku. Podľa lokality sú potom vhodné doplnkové aktivity ako rafting, horolezectvo alebo canyoning.

Ako sa čo najlepšie pripraviť?

Nezabudnite na pevné, uzavreté, dobre padnúce topánky, ktoré sú rovnako dôležité ako pohodlné oblečenie. To by malo byť prispôsobené aktuálnemu počasiu. V zime je ideálna dostatočne teplá bunda na zips.

Ako zachytiť zážitky pri zipliningu?

Z bezpečnostných dôvodov sa pri jazde na ziplinu nesmie držať v ruke žiadny predmet, preto je možné fotiť a točiť len s akčnými kamerami, umiestnenými na ochranných helmách. Niektorí prevádzkovatelia ich poskytujú ako súčasť vybavenia, aby ste si mohli z vašej cesty doviezť tie najexkluzívnejšie fotografické spomienky.

Zdroj: ab-in-den-urlaub.de

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.