Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Do Slovinska k moru

Do Slovinska k moru

Do Slovinska k moru

Pôvabné Slovinsko má na svojom neveľkom území úplne všetko - od vysokých hôr cez krištáľovo čisté jazerá po malebné dedinky či krasové jaskyne. Vďaka prírodným krásam je považované za turistickú perlu južnej Európy. Len veľmi malé percento turistov si túto krajinu vyberá primárne kvôli pobytu pri mori. Väčšina berie Slovinsko skôr ako tranzitnú krajinu na ceste do Chorvátska. Nie je to škoda?

Aj Slovinsko má svoje more. Krátke, ale nádherné pobrežie Jadranu, ktoré obmýva slovinské pobrežie, meria iba cca 43km vrátane všetkých zátok a výbežkov. Svojou veľkosťou sa pochopiteľne nedá porovnať s rozsiahlym chorvátskym pobrežím, čo mu však na atraktivite rozhodne neuberá. Slovinské pobrežie je prevažne skalnaté, väčšinou narazíte na umelo vytvorené vstupy či rebríky vedúce priamo do mora. Na polostrove milj v letovisku Ankaran si ale užijete aj piesočné pláže.

Vstup do mora, Piran, Slovinsko

Vstup do mora, Piran, Slovinsko

Cesta k moru do Slovinska

Ak zvolíte cestu autom, pôjdete cez Rakúsko smerom na Graz a ďalej budete pokračovať na Maribor. Na slovinské pobrežie sa dostanete po diaľnici A1 cez Ľubľanu. Výhodou cestovanie vlastným vozidlom je možnosť zastaviť kedykoľvek a kdekoľvek sa vám zapáči a spoznať tak pri svojej ceste niečo z čarovnej slovinskej prírody či kultúrnych a historických pamiatok.

Lublaň, Slovinsko

Lublaň, Slovinsko

Môžete však zvoliť aj menej obvyklú dopravu, a to pohodlným vlakom. Priamy spoj Praha-Ľubľana neexistuje, variantom je trasa z Bratislavy s dvoma prestupmi v Rakúsku - vo Viedni a Villachu.

Najznámejšie prímorské slovínske letoviská

1. Piran

Malebné stredomorské mestečko Piran je považované za najkrajšie mesto na slovinskom pobreží. Mesto soli, kultúry, ale hlavne história. Piran patrí k obľúbeným slovinským letoviskám. "Slovinské Benátky", ako býva mestečko Piran nazývané, sa pýši okrem iného pozostatkami stredovekého múru či zdobenými stavbami v benátskom štýle, ktoré sú dodnes zachované vo veľmi dobrom stave. Množstvo reštaurácií, taverien i kaviarní potešia milovníkov slovinskej, ale aj talianskej kuchyne, taktiež ponuka skvelých vín je tu viac než uspokojivá.

Piran, Slovinsko

Piran, Slovinsko

2.Prímorské kúpele Portorož

V tesnej blízkosti mestečka Piran leží prístav Portorož – najznámejšie a najvyhľadávanejšie slovinské prímorské kúpele. V pokojnom mestečku, ktoré však v sezóne značne ožíva, nenájdete takmer žiadne historické pamiatky, len moderné zástavbu, hotely, ale aj taverny, reštaurácie a obchodíky. Krásna prímorská promenáda, veľa parkov plných zelene a kvetov, prevažne ruží či pláž s pozvoľným vstupom do mora a celý rad možností športového vyžitia robí z tohto letoviska veľmi atraktívne miesto.

Portorož, Slovinsko

Portorož, Slovinsko

3. Prístavné mesto Koper

Typickou stredomorskou atmosférou mesta Koper (taliansky Capodistria) priamo dýcha, a to napriek veľké priemyselnej zóne, ktorú nemožno prehliadnuť. Najdôležitejší slovinský prístav sa vyznačuje dvojjazyčnosťou. Okrem slovinčiny je tu druhým oficiálnym jazykom aj taliančina. Mesto je plné vzácnych historických pamiatok, väčšina z nich sa nachádza v okolí centrálneho námestia s barokovými palácmi. Pláže tu nenájdete, za kúpaním budete musieť vyraziť ďalej od mesta.

Koper, Slovinsko

Koper, Slovinsko

4. Izola

Pôvabné, cca 7km od Koperu vzdialené mestečko prepletené sieťou krivoľakých uličiek sa pýši cenným historickým jadrom. V miestnom múzeu Parenzana si môžete prezrieť celý rad vzácnych vykopávok, ktoré boli v meste nájdené. Bezpochyby najnavštevovanejšou pamiatkou Izola je palác Besenghi degli Ughi s modrou fasádou či bohato zdobený Mestský palác.

Izola, Slovinsko

Izola, Slovinsko

Turisti mieri do Izoli z mnohých dôvodov, väčšina však kvôli moru a prekrásnym plážam. V Simonovej zátoke sa dokonca nachádza najlepšia pláž na celom slovinskom pobreží. Na plážach je veľa možností pre športových nadšencov, na svoje si prídu aj milovníci nočného života, pretože barov i diskoték je v meste hneď niekoľko.

Pobrežie v Izole, Slovinsko

Pobrežie v Izole, Slovinsko

Prečo sa vydať k moru práve do Slovinska?

Pláže, ktoré nie sú, na rozdiel od tých chorvátskych, našlapané slovenskými turistami, dobrá dostupnosť zo Slovenska , malebné prímorské mestečká, ale hlavne prekrásna slovinská príroda na dosah ruky, to sú hlavné dôvody, prečo urobiť zmenu a namiesto obvyklých destinácií stráviť svoju letnú dovolenku pri mori práve v Slovinsku.

Moon bay, Strunjan, Slovinsko

Moon bay, Strunjan, Slovinsko

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.