Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

6 architektonických stavieb, ktoré za svoj život musíte navštíviť

Sydney Opera House

Sydney Opera House Shutterstock

Staroveké egyptské pyramídy, rímske Koloseum, gotické stavby v Paríži i moderné dubajské mrakodrapy reprezentujú rozvoj tradície, kultúry, technológie i vzdelania po celom svete. Prvý októbrový pondelok preto oslavujeme Svetový deň architektúry s cieľom oceniť monumentálne diela starovekého i moderného sveta. Pozrite sa na našich top stavieb, ktoré mal vidieť každý vášnivý cestovateľ.

1.) Pyramídy v Gíze, Egypt

Pyramídy v Gíze, Egypt

Pyramídy v Gíze, Egypt Shutterstock

Jednou z najväčších záhad Egypta je rozhodne budovanie a stavba pyramíd v Gíze. Tieto jedinečné monumentálne stavby boli postavené pred 5000 rokmi ako hrobky pre egyptských faraónov, ktorí sa pripravovali na posmrtný život bohov. Každá pyramída je súčasťou väčšieho komplexu zahŕňajúc palác, solárne lode, chrámy i ďalšie prvky, ktoré rozhodne stoja za návštevu.

Jesenné zájazdy do Egyptu

2.) Koloseum, Taliansko

Koloseum, Rím

Koloseum, Rím Shutterstock

Jednou z najnavštevovanejších pamiatok hlavného mesta Talianska patrí najväčšia budova Rímskej ríše Koloseum. Predstavuje ruiny veľkého starovekého amfiteátra, ktorý sa využíval na gladiátorské zápasy a verejné predstavenia.

3.) Burj Khalifa, Dubaj

Burj Khalifa, Dubaj

Burj Khalifa, Dubaj Shutterstock

Najvyššia budova sveta Burj Khalifa je symbolom nového, dynamického a prosperujúceho Stredného východu. Týči sa do výšky 828 metrov a je jedným z najvyhľadávanejších turistických cieľov v Dubaji. 

Dubaj ponúka najvyšší mrakodrap, najväčšie nákupné centrum, najdlhšie metro a ďalšie NAJ

Prečítajte si aj:

Dubaj ponúka najvyšší mrakodrap, najväčšie nákupné centrum, najdlhšie metro a ďalšie NAJ

4.) Sagrada Família, Španielsko

Sagrada Família, Španielsko

Sagrada Família, Španielsko Shutterstock

Sagrada Família je najznámejším dielom katalánskeho architekta Antonia Gaudího a najvyhľadávanejšiu pamiatkou Barcelony. Počiatky chrámu Svätej rodiny siahajú do roku 1866, pričom prvý kameň bol položený 19. marca 1882. Cieľom neobyčajného stavebného diela bolo podnietiť návrat k učeniu rímskokatolíckej cirkvi.

Cestujte bez obáv: Ponúkame komplexné cestovné poistenie

5.) Eiffelova veža, Francúzsko

Eiffelova veža, Francúzsko

Eiffelova veža, Francúzsko Shutterstock

Eiffelova veža sa nachádza v samotnom srdci Paríža a tvorí symbol, ktorý ročne navštívi nespočetné množstvo turistov z celého sveta. Jedná sa o 324 metrov vysokú oceľovú vežu, ktorá bola postavená v rokoch 1887 až 1889. Svoje meno dostala po Gustavovi Eiffelovi  - konštruktérovi tejto slávnej stavby .

6.) Sydney Opera , Austrália

Sydney Opera House

Sydney Opera House Shutterstock

Prvé kroky väčšiny turistov v Sydney vedú k budove Sydney Opera House, ktorá sa nachádza v zálive Port Jackson. Budova pripomínajúca svojím tvarom biele lodné plachty, vlny či lastúry patrí medzi pomerne novodobé stavby, dokončená bola v roku 1973.

 

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.