Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

10 dôvodov k návšteve Malty

Pobrežie Malty

Pobrežie Malty

Či už ste milovníkom dobrodružstva, histórie alebo jednoducho hľadáte oddychovú dovolenku na slnku, Malta je skutočne pre každého.  Práve tunajšia dovolenka by však nemala chýbať na vašom zozname cestovateľských prianí. Čo odlišuje Maltu od ostatných a činí z nej perfektný ostrov pre vaše leto?

1. Príjemní ľudia

Maltu si zamilujete

Maltu si zamilujete

Obyvatelia Malty sú známi svojou pohostinosťou, ústretovosťou a veľkorysosťou. Mnohí vám ochotne podajú pomocnú ruku, ak budete potrebovať inštrukcie alebo čokoľvek iné. Budú sa snažiť, aby sa hostia cítili na ostrove ako doma. Táto charakteristika má hlboké korene v maltskej kultúre a je pochopiteľne vítaná.

Vyberte si zájazd na Maltu

2. Takmer všetci hovoria anglicky

Relax na Malte

Relax na Malte

Skutočnosť, že angličtina je druhým oficiálnym jazykom Malty, evidentne pomáha. Odstraňuje jazykovú bariéru, s ktorou sa mnohí cestovatelia do iných prázdninových destinácií často potýkajú. Malta bývala súčasťou britského impéria (asi 160 rokov, v roku 1964 získala nezávislosť), ktoré formovalo krajinu aj jej obyvateľov. Väčšina z nich má v súčastnosti dobrú znalosť angličtiny. Komunikácia teda pre anglicky hovoriacich turistov nepredstavuje žiadny problém, či snáď iba veľmi malý. Maltština je však stále primárnym jazykom, ktorým hovorí väčšina obyvateľstva.

3. Množstvo zaujímavých miest k videniu

Mdina, Malta

Mdina, Malta

Malta má množstvo atraktívnych miest, ktoré stojí za to vidieť. Môžete tu navštíviť veľké množstvo fascinujúcich múzei a  atrakcií, ktoré svedčia o bohatej histórií Malty v relatívne malej oblasti. Možno organizovať jednodenné výlety kombinujúce napr. návštevu Mdiny a chrámu Tarxien. Pomerne krátke vzdialenosti, pohodlné autobusové linky a dopravné značky vám umožnia ľahko nájsť cestu pomocou verejnej dopravy alebo prenajatého auta - ak si budete priať preskúmať ostrov na vlastnú päsť.

7 najkrajších miest na Tenerife

Prečítajte si aj:

7 najkrajších miest na Tenerife

4. Dobrý výber hotelov

St. Julian's, Malta

St. Julian's, Malta

Najvyššiu koncentráciu rekreačných stredísk a hotelov nájdete v okolí miest St. Julian's, Buġibba / Qawra a  Sliema pozdĺž severného pobrežia Malty. Ubytovanie v  St. Julian's možno odporučiť, ak si užívate nočné prechádzky a celkovo vyhľadaváte rušný nočný život. Pobyt na tomto mieste naopak nie je príliš vhodný pre páry a rodiny preferujúce pokoj. Pre nich sú omnoho lepšie miesta, ako Mellieħa a St. Paul's Bay.

Cestujte bez obáv: Nové pripoistenie vás ochráni pred problémami s Covid-19

5. Pekné počasie

Marsaxlokk, Malta

Marsaxlokk, Malta

Počasie na Malte je jedným z hlavných dôvodov, prečo ostrov navštevuje veľké množstvo turistov. Priaznivé letné počasie je skvelé pre tých, ktorí hľadajú pláže a túžia si užiť slnečnú dovolenku. Zimy sú tu mierne, s relatívne vysokými teplotami a stále celkom vysokým počtom hodín slenčného svitu. Ak chcete uniknúť temným jesenným a zimným mesiacom doma, vydajte sa na Maltu!

Vaša dovolenka na ostrove Malta

6. Krásne pláže

Maltské pláže

Maltské pláže

Na Malte vás čaká uvoľnený plážový život po akom ste vždy túžili. Niektoré z najlepších pláži sa tiahnu pozdĺž severného a západného pobrežia ostrova. Najväčšie a najpozoruhodnejšie z nich je Mellieha Bay, ďalej Golden Bay a Ghajn Tuffieha. Ak však hľadáte pokojnejšie a menšie pláže s krásnym okolím, možno aj trochu skryté a preto nepreplnené, opýtajte sa miestnych obyvateľov. Aj takéto pláže sa totiž na Malte a Gozu dajú nájsť. Ak ste dobrodružnejší, podívajte sa na satelitné Mapy Google a nájdete si cestu sami.

7. Celoročný prázdninový cieľ

Turistika na Malte

Turistika na Malte

Na rozdiel od rady iných stredomorských destinácií ponúka dovolenka na Malte veľa možností aj mimo hlavnú sezónu. Vonkajšie aktivity, ako je cyklistika či pešia turistika sú počas roku veľmi populárne. Mnohí ľudia sa zhromažďujú na kultúrnych a historických miestach, aby sa dozvedeli viac o minulosti aj prítomnosti ostrova, pričom sa radujú z mierneho zimného počasia.

Mykonos: 6 dôvodov, prečo si tento grécky ostrov zamilujete

Prečítajte si aj:

Mykonos: 6 dôvodov, prečo si tento grécky ostrov zamilujete

8. Šport, voľnočasové aktivity a udalosti

In Guardia

In Guardia © Briangotts

Na Malte naozaj nie je ľahké sa nudiť. Môžete si tu totiž vychutnať množstvo športových a ďalších rekreačných aktivít, vrátane turistiky, cykloturistiky, horolezectva, potápania, paraglajdingu a windsurfingu. Väčšina hotelov má vnútorné bazény, telocvične a tenisové kurty. Medzi turistami sú obľúbené aj kultúrne udalosti, popové koncerty a divadelné predstavenia alebo historické rekonštrukcie, ako je In Guardia. Poskytujú veľkú zábavu celej rodine.

9. Mier a pokoj na ostrove Gozo

Ostrov Gozo

Ostrov Gozo

Maltská republika zahŕňa aj sesterský ostrov Gozo, o ktorom sa hovorí, že je dedinský a pokojný. Rozhodne predstavuje vynikajúcu lokalitu pre rodiny, páry a starších ľudí, ktorí dávajú prednosť pokojnej dovolenke s krásnymi plážami a výhľadmi na krajinu. Aj tu naviac existuje mnoho atraktívnych miest k navštíveniu, napr. prehistorický chrám Ggantija alebo jaskyňa Calypso.

10. Vibrujúci nočný život

Nočný život na Malte

Nočný život na Malte

Ako už bolo naznačené, Malta svojím návštevníkom posyktuje aj rušný nočný život, ktorý pritiahol niektoré z najväčších mien medzinárodnej klubovej scény, ako je napr. Tiësto, Paul van Dyk, Ferry Corsten a Carl Cox. Open-air kluby znamenajú jedinečnú skúsenosť a sú nesmierne populárne medzi miestnymi aj cudzincami.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.