Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Vychutnajte si Maurícius

Mauricius

Mauricius

Očarujúci ostrov Maurícius je nádherné miesto, po ktorého návšteve dáte dozaista za pravdu spisovateľovi Markovi Twainovi, ktorý usúdil, že Boh najprv stvoril Maurícius a až potom jeho kópiu – raj.

Niečo na tom pravdy bude. Je len málo miest na Zemi, kde by sa v dokonalej súhre snúbila krásna príroda, priaznivé podnebie a v neposlednom rade aj vynikajúca kuchyňa. Pôda na ostrove je veľmi úrodná a dokonca sa traduje, že zožnete úrodu aj zo zasadených vidlí. Veľká časť pôvodných dažďových lesov musela ustúpiť políčkam s cukrovou trstinou, ktoré v súčasnosti pokrývajú až 80% úrodnej plochy krajiny. Aj napriek tomu je ponuka lokálneho ovocia a zeleniny veľmi pestrá. Presvedčiť sa o tom môžete na niektorom z miestnych trhov. Čerstvé banány, mango, ananás, avokádo, granátové jablká, papája, omamne voňajúce bylinky či zelený kokos vám svojou chuťou vyrazí dych. Srdce vegetariána zaplesá nad hromadami tekvíc, baklažánov, chrumkavých šalátov, sladkých zemiakov, zelených fazuliek, horkastej margózy a ďalšej zeleniny, ktorú oko našinca zbadá prvýkrát v živote. Zhovorčiví predavači vás ochotne zasvätia do tajov spracovania a možno vás rovnako ako mňa zamrzí, že ste na dovolenku neprileteli súkromným lietadlom.

Zeleninový trh na Mauríciu

Zeleninový trh na Mauríciu

Samostatnú kapitolu tvoria rybie trhy, ktoré sú zvyčajne situované v úctivej vzdialenosti od zeleninových. Zápach rybiny by mohol zelininárom kaziť obchod. Ryby všetkých farieb, tvarov aj veľkostí, ktoré ešte pred niekoľkými hodinami plávali v oceáne, sú vystavené popri chobotniciach či krevetách. Na rozdiel od trhovníkov v Afrike sú tí na Mauríciu veľmi milí a s radosťou vás nechajú vyfotografovať svoje úlovky. Najpreslávenejší potravinársky trh nájdete v meste Port Louis. Koná sa každý deň na ulici Queen a Corderie a ideálny čas na návštevu je pred deviatou hodinou ráno.

Rybí trh na Mauríciu

Rybí trh na Mauríciu

Rovnako rozmanité ako miestne trhy sú aj tradičné maurícijské pokrmy, umne kombinujúce vplyvy indickej, kreolskej, francúzskej a čínskej kuchyne. Poďme si predstaviť niektorých typických zástupcov miestnej kuchyne.

Dholl puri

Tento tradičný pokrm nezaprie inšpiráciu indickou kuchyňou. Dostanete ho v každom stánku s občerstvením a jedná sa o tenké placky, ku ktorých výrobe je použitý okrem iného žltý hrach, mletá rasca, hladká múka a kurkuma. Ako náplň býva obvykle použité fazuľové kari.

Minne frites

Čiže smažené rezance ala čínske bistro. Obľúbená klasika väčšiny rýchlych občerstvení. Ryžové rezance s bohatou dávkou sójovej omáčky dopĺňa strúhaná mrkva, čínska kapusta, potom choy, vajcia a podľa ľubovôle krevety či kuracie mäso. A myslí sa samozrejme aj na vegetariánov.

Minne frites

Minne frites

Rougaille

Vynikajúci paradajkový tanier má korene v kreolskej kuchyni. Výborné, zdravé jedlo je veľmi rýchle na prípravu a obsahuje paradajky, cibuľu, cesnak a zmes aromatického korenia. Do hotovej omáčky sa pridáva podľa chuti hrach, sója, rybie či kuracie mäso. Táto maškrta je neoddeliteľnou súčasťou tradičného svadobného menu.

Milionársky šalát

Za týmto tajomným názvom sa skrýva zmes čerstvých šalátových listov, palmové srdiečka, morské plody (krevety, ustrice, krab) preliate pikantnou paradajkovou omáčkou.

Palmové srdiečka

Palmové srdiečka

Gateau piment

Maličké chilli koláčiky predávané v pouličných stánkoch ako hlavné jedlo alebo príloha ku kari. Aj napriek francúzskemu názvu majú pôvod v indickej kuchyni. Chutia výborne teplé aj studené. Sú vyrobené z hrachu, zeleného chilli, koriandra, cibule a rasce. Guličky cesta vhodené do horúceho oleja lákajú okoloidúcich neodolateľnou korenistou vôňou.

Gateau piment

Gateau piment Anoha

Mithai

Ak milujete sladkosti, tak by ste mali ochutnať tradičné indické dezerty. Sú veľmi sladké, super kalorické a jedným slovom vynikajúce. Existujú v mnohých variáciách a na ich výrobu sa používa sušené ovocie, pražená semená, sušené mlieko a hlavne maurícijský trstinový cukor. Až 30 druhov týchto mini zákuskov môžete okúsiť vo vyhlásenej cukrárni Bombay Sweets Mart v Port Sant Louis.

Mithai

Mithai

Nápoje voňajúce exotikou

Našu gastro púť môžeme zakončiť pri šálke silného maurícijského čierneho čaju či kávy pestovanej na slnečných plantážach. V horúcom počasí skvele osviežia džúsy lisované z čerstvého ovocia alebo voda z mladých kokosov. Exoticky pôsobí miestne pivo Phoenix. Vítaným suvenírom býva fľaša tradičného rumu, vyrábaného z cukrovej trstiny. Miestne liehovary ho ponúkajú v mnohých chuťových variáciách (káva, vanilka, korenie, citrusové plody).

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.