Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Thajská polievka s kokosovým mliekom

Tom kha gai - thajská kokosová polievka

Tom kha gai - thajská kokosová polievka

Nepoznám veľa jedál, ktoré by mi už len svojou vôňou okamžite pripomenuli krajinu, z ktorej pochádzajú. Jedným z nich je úžasná polievka Tom kha gai, ktorá na rozdiel od iných thajských špecialít nie je super pálivá, ale iba príjemne delikátna. Thajčania ju považujú za svoj národný poklad a s miernymi obmenami niektorých ingrediencií sa zabývala aj v Laose.

Dala som na radu svojej zcestovanej kamarátky a nenechala si pri návšteve Thajska kaziť chuť v luxusných turistických reštauráciách, ale zamierila som rovno ku tradičným pouličným stánkom so skromným výberom jedál. A neoľutovala som. Pojazdná kuchyňa s rôznofarebnými plastovými stoličkami a usmievavým kuchárom skrývala nebrúsený diamant. Kombinácia sladkej, pálivej a kyslej chuti, jemné kuracie mäso (aspoň dúfam) a pár kreviet ako bonus bola skutočne famózna.

Pouličný stánok v Thajsku

Pouličný stánok v Thajsku

A tak som krátko po prílete domov začala pátrať z čoho je ten kulinársky zázrak vyrobený. Sila odhodlania narazila na moju vrodenú nechuť čítať návody a variť recepty zložené z viac ako 4 ingrediencií. A tak ten pravý čas na Tom kha gai prišiel až vo chvíli, keď som držala v ruke poukaz na kurz varenia. Po starostlivom uvážení a sebakritickom zhodnotení svojich kuchárskych schopností som zvolila thajskú kuchyňu. Je zdravá, plná zeleniny a natoľko exotická, že ju po mne rodina (s významným pohľadom na certifikát o absolvovaní kurzu) nebude vyžadovať príliš často.

Nastal deň D a ja som dorazila do dokonalo vybavenej kuchyne umiestnenej v zázemí známeho bistra. Uvítala nás usmievavá thajská šéfkuchárka, rozdala recepty a show sa mohla začať. K mojej veľkej radosti bola prvá v poradí práve Tom kha gai. Boli sme poučení, že polievka môže byť pripravovaná v rôznych obmenách ako napríklad s bravčovým mäsom (tom kha mu), morskými plodmi (tom kha thale), tofu (tom kha taolu) či hubami (tom kha het). Postup je naozaj veľmi jednoduchý, iba sme s kamarátkou popri preberaní horúcich klebiet omylom nasypali do vývaru dvojitú dávku chilli papričiek a pri konzumácií nám zľahka stuhol úsmev na perách (pre rodených Thajcov je ževraj naša dvojitá dávka sotva postrehnuteľná a tam kde máme v recepte papričky 3 oni dávajú 10).

Na vynikajúcu tradičnú thajskú kokosovú polievku Tom kha gai budete potrebovať:

  • 1 liter kokosového mlieka (najlepšie je ževraj z čerstvých mladých kokosov)
  • 250 gramov kuracích pŕs
  • 200 gramov kreviet
  • 5 stoniek citrónovej trávy (nebojte sa jej pokojne kúpiť väčšie množstvo, dá sa bez problémov zamraziť)
  • 1 veľký koreň galangalu (príbuzný zázvoru a veľké afrodiziakum)
  • 10 ks lemon leaf (kafrový list)
  • 20 gramov čerstvého koriandru
  • 2 – 5 ks chilli papriček
  • 2 limetky
  • 250 gramov húb shitake
  • rybia omáčka (podľa chuti)
  • cukor
  • 250 ml kuracieho vývaru
  • 5 stoniek thajského koriandra Pak Chee Farrang

Uvedené množstvo surovín by malo vystačiť na 4 porcie. Exotické suroviny sa najlepšie zháňajú v obchodíkoch s thajskými špecialitami.

Suroviny pre thajskú kokosovú polievku

Suroviny pre thajskú kokosovú polievku © Petra Eliášová

A postupovali sme takto:

  1. Kokosové mlieko privedieme k varu a počkáme až mierne napení, potom pridáme na rezance nakrájané kuracie mäso.
  2. Po piatich minútach prihodíme na jemno nakrájanú citrónovú trávu, galangal, kafrové listy, koriander a chilli.
  3. Počkáme až sa časť tekutiny vyvarí a prilejeme kurací vývar.
  4. Ochutíme soľou, cukrom, rybou omáčkou a šťavou z limetiek.
  5. Na úplný záver si sparíme huby a spolu s krevetami necháme ešte 3 minúty povariť.

...už iba chvíľku povariť :)

...už iba chvíľku povariť :) © Petra Eliášová

Thajčania pri stolovaní používajú iba vidličku a lyžicu (nôž slúži iba kuchárovi pri príprave jedál). Vidlička v ľavej ruke slúži iba k prisunutiu sústa na lyžicu (dať si vidličku do úst je považované za nevychovanosť). My sme si svoju polievku zjedli tradične lyžicou a chuť sa od tej autentickej zo stánku v Bangkoku líšila len trošičku.

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.