Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Sprievodca etiketou bozkávania: Pozdravy naprieč kultúrami

Koľko bozkov sa hodí na pozdrav?

Koľko bozkov sa hodí na pozdrav? Shutterstock

V niektorých krajinách si ľudia pri zoznámení trasou pravicou, inde býva bežné pobozkanie na tvár. Avšak pozor, forma a predovšetkým počet bozkov sa v rôznych kútoch sveta líši! Ako sa teda vyhnúť spoločenskému faux pas? Pomôže vám náš sprievodca!

Jeden bozk a dosť! 

V Latinskej Amerike je normálne pozdraviť niekoho, koho ste práve stretli, pobozkaním - je to ekvivalent potrasenia rukou. Jedným bozkom teda zoznámenie začína aj končí v Kolumbii, Argentíne, Chile, Peru a na Filipínach.

Nastavte druhú tvár

Stojí za to vedieť, koľko bozkov možno očakávať. Aj keď niekedy je to pre cudzincov príliš zložité, trebárs len vo Francúzsku sa počet dramaticky líši podľa regiónu: Parížania považujú za normu dva bozky, zatiaľ čo v Provence sú úplne bežné tri a v údolí Loiry sú nutnosťou bozky štyri. Jedna pusa na každé líce je okrem Paríža typická pre Španielsko, Taliansko, Grécko, Nemecko, Maďarsko, Rumunsko, Chorvátsko, Bosnu a Brazíliu ( aj keď tu sa môže počet líšiť rovnako ako vo Francúzsku podľa oblasti). Dva bozky uznávajú aj niektoré krajiny Stredného východu, nie však s opačným pohlavím.

Sexy dovolenka: S cudzou ženou, v cudzej posteli

Prečítajte si aj:

Sexy dovolenka: S cudzou ženou, v cudzej posteli

Do tretice všetko dobré

O niečo vášnivejší sú obyvatelia Belgicka, Slovinska, Macedónska, Čiernej Hory, Srbska, Holandska, Švajčiarska, Egypta a Ruska, kde vás čakajú minimálne tri bozky. V  Rusku ich naviac doprevádza priateľské medvedie objatie. Zdá sa vám to príliš? Iným krajinám by to možno pripadalo trestuhodne málo. Napríklad v niektorých častiach Afganistanu môže byť bozkov až osem...

Objavujte s nami svet: Vyberte si z našej ponuky zájazdov

Tvárou na tvár

Vo svete sa pre bozk užívajú vskutku okúzľujúce výrazy – v Španielsku el  beso, v  Portugalsku beijnhos, v Brazílii beijos a na Filipínach beso-beso. Logistika je  naproti tomu pomerne priamočiara: nakloniť, dotknúť sa svojim pravým lícom pravého líca druhej osoby a potom to isté na ľavo. Výnimku predstavuje Taliansko, ktoré zahajuje il Bacio naľavo. V určitých kultúrach sa pery skutočne dotýkajú líca, ale nie je to tak vždy, preto buďte radšej zdržanlivý a urobte iba vzdušný bozk. Prečo je to lepšie? Niekto hovorí, že kvôli rúžu, iní nemajú záujem o šírenie choroboplodných zárodkov.

Objavte raj na zemi: 10 najkrajších pláží sveta

Prečítajte si aj:

Objavte raj na zemi: 10 najkrajších pláží sveta

Zrkadlenie

Základ by ste mali, ale čo si teraz počať so zbytkom tela? Ak stojíte pomerne ďaleko od druhej osoby a s rukami pozdĺž bokov, môžete pôsobiť rezervovane alebo nepriateľsky. Ak niekoho zdravíte, koho už dobre poznáte, je prijateľné objatie. V opačnom prípade bude vhodnejšie dotknúť sa osoby jemne na rameno. Vôbec najrozumnejšie bude, ak budete zrkadliť to, čo robí druhá osoba. Opätujte pozdrav rovnakým spôsobom a snažte sa nestuhnúť kvôli tomu, že na niečo nieste zvyknutí.

V Európe aj Latinskej Amerike sú všeobecne príjmané pozdravy s bozkom medzi dvomi ženami alebo mužom a ženou. S bozkom medzi dvoma mužmi, i keď býva vzácnejší, sa stretnete v Argentíne, Srbsku a v južnom Taliansku. Majte na pamäti, že v krajinách s konzervatívnejšími náboženskými hodnotami nie sú bozky mužov a žien príliš vítané.

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.