Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Rum alebo cigaru? Najlepšie sú na Kube!

Rum alebo cigaru? Najlepšie sú na Kube!

Rum alebo cigaru? Najlepšie sú na Kube!

Okrem typických suvenírov - kubánskeho rumu a cigár - môžeme Kubu charakterizovať ako krajinu hudby, tanca a starých áut. Kubánska kultúra ako celok je jednoducho nezabudnuteľná a aspoň jedna návšteva tohto historického ostrova rozhodne stojí za to!

Kubánsky rum

Tradícia výroby tohto nápoja siaha až do ďalekej histórie a začína na poliach s cukrovou trstinou. Otroci na týchto plantážach sa naučili veľmi efektívne spracovávať aj odpad z trstiny, vyrábali si z nej vlastný alkohol so špecifickou farbou aj chuťou. Tento proces výroby sa postupom času stále zdokonaľoval, až Facundo Bacardi začal otvárať liehovary a pod rovnomennou značkou produkoval rum vo veľkom. Plány mu prekazila až revolúcia a znárodnenie, všetky pálenice boli zrušené a výroba tohto nápoja bola presunutá pod značku Havana Club.

Havana Club

Havana Club

Dnes na Kube môžeme ochutnať jedny z najlepších rumov sveta a to iba vďaka dlhoročnej tradícií, vynaliezavosti a snahe miestnych obyvateľov. Napríklad jednoročný biely rum tvorí základnú ingredienciu niektorých koktejlov, ako sú Mojito, Cuba Libre alebo Daiquiri. Veľmi kvalitné sú aj viacročné rumy, medzi skutočné špeciality patrí napríklad archívny, pätnásťročný rum.

Cuba Libre

Cuba Libre

Kubánske cigary

Kvalitný tabak a tradičná ručná výroba – takto by sa dala zhrnúť základná charakteristicka každej kubánskej cigary, ktora pre Kubu predstavuje hlavnú posilu tunajšej ekonomiky. Kvalita tabaku je pritom veľmi ovplyvnená aj miestom, na ktorom sa tabakové plantáže nachádzajú. Tabak rastie v západnej časti Kuby a to v období od novembra do marca. Celá krajina je tvorená typickou červenou pôdou a nachádza sa tu množstvo trojuholníkových sušiarní. Na tabak tu narazíte všade okolo ciest, nakuknúť pritom môžete nielen do sušiarní, ale aj na samotnú výrobu cigár. A zážitok je to naozaj nezabudnuteľný – desiatky ľudí v malom priestore sedia pri svojich stolčekoch a ručne balia každý jeden kus. Od pôvodnej tradície, kedy balenie prebiehalo na kolenách Kubánok, sa už ustúpilo, výroba je však stále dosť autentická. Práca je to ťažká, ale aj napriek tomu veľmi vyhľadávaná, pretože plat je v tomto odvetví veľmi slušný.

Ručná výroba cigár

Ručná výroba cigár

Oblasť Pinal del Rio je na pestovanie tabaku ideálna predovšetkým vďaka stálosti počasie. Pestovanie ako také je veľmi náročné pretože rastlina je veľmi náchylná na zmeny počasia. Hotové výrobky – cigary sa potom delia na rôzne druhy podľa niekoľkých kritérií. Odlišovať sa od seba môžu dĺžkou, priemerom, zakončením a samozrejme cenou.

Tabaková plantáž na Kube

Tabaková plantáž na Kube

Atmosféra na Kube

Hneď na letisku vás privíta rytmická hudba, ktorá je pre tento ostrov skutočne typická. Hudba a tanec vás už neopustí po celú dobu pobytu. Ľudia si spievajú v uliciach, na námestí, pre zábavu turistov aj len tak pre radosť. A rozhodne to majú v génoch – na široký repertoár kubánskej hudby a tanca malo vplyv hneď niekoľko národov. Španieli aj africkí otroci, tí všetci tu zanechali svoj odkaz a vďaka tomu sú dnes Kubánci tak skvelí hudobníci.

Kubánci sú skvelí hudobníci

Kubánci sú skvelí hudobníci

O hudobnom a tanečnom nadaní vedelo isto mnoho z vás. Čo však veľa ľudí nevie je výroba jednej z najlepších káv na svete. Ďalším typickým javom pre toto miesto sú staré americké autá, hoci táto pekná tradícia sa pomaly ale isto z Kuby vytráca. Namiesto amerických áut sa po tunajších cestách začínajú v čoraz väčšej miere pohybovať práve české vozidlá Škoda.

V neposlednom rade si každý s Kubou spája socializmus a Fidela Castra. Aj napriek tomu však nie je potrebné mať obavy, že na jeho sochy a plagáty narazíte na každom kroku. Oveľa častejšie sa stretnete s vyobrazením Ernesta Che Guevaru, ktorí predstavuje významnú postavu v rámci revolúcie aj celej Kuby.

Havana, Kuba

Havana, Kuba

Kuba v číslach

Všeobecne platí, že východ tohto ostrova je lacnejší a čím viac idete na západ, tým sú ceny vyššie. Cenová hladina sa tu však pohybuje podobne ako na Slovensku, iba platy miestnych sú v porovnaní s nákladmi o dosť nižšie. Podľa týchto kritérií sa potom tiež členia jednotlivé kategórie tovaru. Kým veci potrebné na bežný život sú tu veľmi lacné avšak v obmedzenom množstve, suveníry a doplnky do domácnosti sú považované za luxus, za ktorý si tu naozaj priplatíte. Ak by sme boli konkrétnejší, v lacnej reštaurácii sa naobedujete približne za 4,50 €, polliter piva vyjde tak na 1,40 € a za hodinu pripojenia na internet dáte zhruba 7 €. Vstupy do múzeí a na výstavy sa pohybujú okolo 4 € a pohľadnicu kúpite za 50 centov. S vyššou sumou počítajte pri nákupe tabakových výrobkov alebo alkoholu – krabičku kvalitných cigár Cohiba s 25 kusmi zaobstaráte pokojne aj za 500 €.

Trinidad, Kuba

Trinidad, Kuba

Okrem hlavného mesta Havany určite stoja za návštevu aj okolité mestečká - Varadero sa skvelým jedlom a prekrásnymi plážami, alebo Viňales a tabakové plantáže. Počas januára a februára je tu ideálne počasie na poznávanie pamiatok a pešiu turistiku, sezóna tu však trvá oveľa dlhšie, od decembra do apríla. Pri príjemných 25 stupňoch a minimálom množstve zrážok sa jedná o ideálne miesto na útek zo zimy. Treba však dodať, že tomuto obdobiu zodpovedajú aj ceny, ktoré sa rapídne dvíhajú. Cez júl a august sú tu teploty na svojom maxime, je tu však len málo turistov a tým ľahšie nájdete ideálny hotel. Nech už si vyberiete ktorýkoľvek mesiac, program tu budete mať rozhodne bohatý. Kuba je v podstate veľké múzeum a história tu číha doslova na každom kroku. Preto verím, že vás toto romantické miesto s krásnymi plážami, azúrovým morom, milými obyvateľmi a zmyselnou hudbou všade naokolo úplne očarí.

Pobrežie Kuby

Pobrežie Kuby

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.