Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Odvrátená strana cestovania: Zvieratá v hľadáčiku fotoaparátov

Zvieratá v hľadáčiku fotoaparátov

Zvieratá v hľadáčiku fotoaparátov Shutterstock

Asi to každý z vás pozná. Len čo sa vydáte na dovolenku, začína hon na zážitky! K tým skutočne neopakovateľným patrí stretnutie so zvieratmi. Či už je to jazda na ťave v Tunisku, Egypte či Maroku, plávanie s delfínmi v Jordánskej Akabe, šnorchlovanie v Červenom mori nad koralovými ostrovmi medzi pestrofarebnými rybičkami, prechádzka na slonovi v Thajsku, sledovanie veľrýb na Srí Lanke, plávanie so žralokmi... Áno, zvieratá sú vo svojom prirodzenom prostredí nádherné. Ale nerobíme z nich tak trochu bábky, ktoré vlastne nemajú na výber?

Idete dláždenou uličkou historického centra mesta Rhodos a hľa! Zrazu vám na ruke "pristane" červený velikán - papagáj Ara. Foto, zaplatiť a na rade je ruka ďalšieho šťastlivca. Pre vás jedinečný zážitok a fantastický snímok. Ako si to ale asi celý deň užíva papagáj? Ťažko povedať. Ako zdroj obživy svojho majiteľa, je, dúfajme, vo svojom voľnom čase poriadne hýčkaný...

Objavujte s nami svet: Vyberte si z najširšej ponuky zájazdov

Váha ľudského nákladu

Oslíky v Grécku

Oslíky v Grécku Shutterstock

Rovnako je to aj u oslíkov v historickom centre mestečka Lindos. Tvrdohlaví ušiaci tu v spaľujúcom slnku klopotajú strmými uličkami až k bráne impozantnej pevnosti. Bez pochýb boli tieto zvieratá vždy využívané k práci. Napriek tomu pohľad na zástup oslov obťažkaných turistami všetkých váhových kategórií, akoby odbočoval od pôvodnej myšlienky spolupráce s človekom.

9 dôvodov, prečo si Panamu zamilujete na celý život

Prečítajte si aj:

9 dôvodov, prečo si Panamu zamilujete na celý život

To o niekoľko tisíc kilometrov na východ nemusíme mať obavy o váhu ľudského nákladu. Slony v Thajsku boli prírodou obdarené o poznanie statnejšou postavou. Aj tak sa ale môže zdať, že ich celodenná práca v službách zábavy pre turistov, nie je úplne morálna. Na druhej strane sú vďaka vysokej návštevnosti zaistené finančné prostriedky pre život slonov aj záchranu chorých a starých jedincov.

Kde končí zábava?

Ďalším príkladom, kde si zvieratá pomáhajú zaisťovať prostriedky pre udržanie svojej holej existencie a vhodných životných podmienok, je pozorovanie korytnačiek pri kladení vajec v Novej Kaledónii. Kareta obrovská je týmto aktom natoľko zamestnaná, že ju človek svojou prítomnosťou  nevyruší. Môžeme ale polemizovať o etickej stránke celej veci. Opäť je to vec názoru každého z nás.

Leňochody v pralesoch Strednej Ameriky

Leňochody v pralesoch Strednej Ameriky Shutterstock

Až nevychovane môže pôsobiť sledovanie leňochodov v pralesoch Strednej Ameriky. Tie po týždni pobytu vo vetvách stromov zliezajú na pevnú pôdu, aby tu vykonali pravidelnú potrebu. Ak by im príroda dopriala potrebnú výbavu, možno by najradšej utiekli pred zvedavými zrakmi turistov späť do bezpečia. Ale nemôžu, a tak stojíme a fotíme, pokiaľ to ide.

Nasledujte leto: Vyberte si zájazd do exotiky

Africké národné parky lákajú nejedného milovníka divokej prírody na safari. Veď rozdiel medzi zverou divokou a exemplárom, pobývajúcim celý život v zoologickej záhrade, je markantný. Džípy prepojené vysielačkami jazdia parkom a doslova lovia snímky veľkej päťky.

Nezmazateľná stopa

Horské gorily

Horské gorily Shutterstock

Skupinky turistov, pravidelne  prichádzajúce za tlupami horských goríl, zaisťujú týmto gigantom neustály kontakt s človekom. Napriek tomu, že je tu kŕmenie prísne zakázané, nie je vylúčené, že sa jedného dňa situácia otočí a príde skupina goríl za ľuďmi. Veď nie v jednom prípade divoká zver opúšťa bezpečie lesa a vydáva sa k ľudským obydliam, hľadajúc si ľahšiu obživu. Medvede, vlky, líšky či divoké prasatá.

Ázijský street food v kocke: Pravidlá pouličného stravovania pre gurmánov

Prečítajte si aj:

Ázijský street food v kocke: Pravidlá pouličného stravovania pre gurmánov

Každým svojim kontaktom s divokou zverou zanechávame nezmazateľnú stopu v ich živote. Nesúdnym chovaním, zanechanou ľudskou potravou a odpadkami, sa táto stopa stáva nezmazateľnou. A preto vďaka za každého ekologicky zmýšľajúceho cestovateľa! Vaše zvieratá.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.