Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Ázijský street food v kocke: Pravidlá pouličného stravovania pre gurmánov

Ázijské špeciality

Ázijské špeciality Shutterstock

Obecne sa vyplatí používať sedliacky rozum, avšak aj ten je na niektoré zvyky a tradície krátky. Aby ste sa v chaose pouličného občerstvenia lepšie vyznali, máme pre vás pár tipov a postrehov z Turecka, Thajska, Vietnamu, Japonska a Číny.

Turecké potešenie a zázrak menom kečup

Turecká pochúťka nohutlu pilav

Turecká pochúťka nohutlu pilav Shutterstock

V Turecku rozhodne neodmietajte kečup ani iné dochucovadlá odporúčané miestnymi obyvateľmi. Verte, že vedia, čo robia. Napríklad až budete prvýkrát jesť populárne turecké pouličné jedlo nohutlu pilav. Vlhká ryža posiata cícerom sa podáva v malej plastovej miske s kuracím mäsom. Pridáva sa čierny peper a prípadne ešte nakladané papriky. A aj kečup. Niektorí ho na svojom obľúbenom jedle odmietajú, ale keď si potom dajú povedať, zistia, o akú lahodnú kombináciu prišli.

Vyberte si z našej ponuky zájazdov do Turecka

Thajska polievka s ryžou a vajce na mnoho spôsobov

Thajska polievka tom yum koong

Thajska polievka tom yum koong Shutterstock

Ak sa chcete v Bangkoku vyvarovať spoločenskému faux pas, potom nedávajte nohy na vedľajšiu stoličku. Mimochodom, dózy na stoloch neobsahujú olej ani ocot. Nájdete v nich cukor, rybiu omáčku, ocot a chilli. Než začnete s dochucovaním, odporúčame jedlo najprv ochutnať. A pravidlá týkajúce sa miestnych pouličných pokrmov?
Po prvé: Populárne thajské polievky tom yum sa konzumujú s ryžou.
Po druhé: Smažené vajcia sa bežne servírujú v podstate k všetkému (odporúčame ochutnať pad kra pao alebo aj kuracie s bazalkou a aj moo tod kratiem alias bravčové mäso na cesnaku s ryžou.
Po tretie: Vajcia si môžete objednať na akýkoľvek spôsob, my milujeme omeletu po thajsky kai jeaw

Krajina zasľúbená vegetariánom a vegánom

Prečítajte si aj:

Krajina zasľúbená vegetariánom a vegánom

Vietnam bez jedálneho lístku, zato s úsmevom

Vietnamský streetfood

Vietnamský streetfood Shutterstock

Vo Vietname je potrebné mať na pamäti dve základné pravidlá pouličného stravovania:
1. Nežiadajte o jedálny lístok, predajcovia sa tu obvykle špecializujú na jednu vec. Neponáhľajte sa a pozrite sa, aké ingrediencie pokrm obsahuje. Ak vás zaujme jeho vzhľad, posaďte sa, usmejte sa a objednajte si.
2. Nebabrite sa v tom! Predajcovia si  zarábajú na živobytie v závislosti na množstve zákazníkov. Takže sa najedzte a uvoľnite miesto iným.

Vyberte si z našej ponuky Last Minute zájazdov do Vietnamu

Vyprázdnené taniere a trenie paličiek v Japonsku

Pouličné pokrmy v Japonsku

Pouličné pokrmy v Japonsku Shutterstock

Zahraniční turisti v kjótskej štvrti Fushimi nevedomky porušujú zvyky tým, že konzumujú jedlo priamo na mieste. Tunajší obyvatelia si totiž radšej berú baštu so sebou. Ak vás niekto bude hostiť, dajte si pozor, aby ste zjedli všetko, čo vám bolo predložené, hlavne ryžu! Ak tanier nevyprázdnite, bude to považované za hrubosť. A vyvarujte sa treniu drevených jedálnych paličiek. Iba paličky nízkej kvality je nutné otierať o seba, aby sa zbavili triesok. A vy rozhodne nechcete svojmu hostiteľovi naznačiť, že používa nekvalitné kuchynské pomôcky.

Ochutnajte Tokio, hlavné mesto gurmánov!

Prečítajte si aj:

Ochutnajte Tokio, hlavné mesto gurmánov!

Čína s množstvom osobitých špecialít

Čínske knedlíčky baozi

Čínske knedlíčky baozi Shutterstock

Čína je obrovskou krajinou s množstvom rôznych regionálnych kuchýň. Každá lokalita tu á vlastné špeciality. V meste Čcheng-tu napr. môžete ochutnať dan hong gao, palacinky plnené sezamom a cukrom alebo uhorkami. Záleží však nielen na regióne, ale aj na dennej dobe. Plnené žemle baozi sa v Čcheng-tu podávajú k raňajkám. Nedávajte si ich po obede, to už budú pár hodín staré a znovu zahriate v mikrovlnnej trúbe. A aj keď to môže znieť rozporuplne, nejedzte niekde len preto, že je tam plno. Skôr vyhľadávajte miesta s veľkým, ale rozmanitým davom, ktorý bude zahŕňať ako mladých, tak starých hosťov.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.