Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Na Djerbe sa rozhodne nudiť nebudete

Cestu sem našiel aj bájny Odysseus, jeho námorníci tu ochutnali pokrm s názvom lotos. Ten im tak zachutil, že odmietli plaviť sa ďalej. Ak boli týmto bájnym pokrmom čerstvé datle, tak sa im ani nedivím. Djerba má síce tvar zemiaku, ale tento zemiak vie príjemne prekvapiť. Poďte so mnou skúsiť všetky jej chute.

Ostrov Djerba je pre väčšinu synonymom dovolenky v obrom hotelovom rezorte s množstvom jedla a istotou krásneho počasia. Horúce suché leto tu trvá od apríla do novembra a slnko tu svieti 320 dní v roku. Bola by veľká škoda stráviť celú dovolenku iba v hoteli a nevyskúšať niečo viac z tohto krásneho ostrova, omývaného vlnami Stredozemného mora.

Luxusné balneologické a thalasso centrá

Súčasťou väčšiny luxusnejších rezortov (Vincci Djerba Resort, Djerba Plaza Thalasso and SPA) na ostrove sú moderné balneologické centrá, využívajúce liečivých účinkov morskej vody. Kult starostlivosti o telo má v Tunisku tradíciu už od dôb antiky a ďalej sa rozvíjal v dobách turecko-arabskej nadvlády. Špecializované centrá vypracujú v spolupráci s lekárom relaxačný program ušitý klientovi na mieru. Môžete sa tešiť na bahenné zábaly, masáže, parný kúpeľ, lymfodrenáž, sauny, kozmetické ošetrenie, detoxikačné kúry a mnohé ďalšie procedúry, ktoré dostanú vaše telo aj dušu do ideálnej kondície.

Vydajte sa s nami na Djerbu

Moderné golfové ihrisko

Moderné golfové ihrisko bolo slávnostne otvorené neďaleko letoviska Midoun v roku 1995. Skladá sa z troch 9 jamkových ihrísk, vhodných pre začiatočníkov aj veľmi skúsených hráčov. Vďaka precíznej práci britského architekta Martina Hawtree, citlivému umiestneniu v krajine aj ideálnym klimatickým podmienkam je považované za najlepšie ihrisko v Stredomorí. Hráči majú k dispozícií dve odpaliská, 6 putting greenov, golfovú akadémiu, služby profesionálnych trénerov aj štýlovú reštauráciu. Vášniví milovníci golfu sa môžu ubytovať v niektorom z rezortov umiestnených v blízkosti ihriska (Yadis Djerba Golf Thalasso and SPA).

Najobľúbenejšie tuniské letoviská

Prečítajte si aj:

Najobľúbenejšie tuniské letoviská

Krásne pláže

Dlhé piesočnaté pobrežie je pýchou ostrova aj veľkým magnetom pre milovníkov vodných radovánok. Pozvoľný vstup do mora aj blankytne modrá voda sú na Djerbe stávkou na istotu. Z vlastnej skúsenosti môžem doporučiť pláž pri hoteli Club Calimera Yati Beach. Piesok je biely ako múka, breh klesá len veľmi voľne a na more by musel maliar použiť všetky odtiene modrej. Milým spestrením relaxácie na pláži sú prechádzky na ťavách. Za malý obnos zistíte, prečo sa týmto roztomilým zvieratám hovorí koráby púšte. Kolísavá chôdza vám zaručene zdvihne náladu.

Cestujte bez obáv: Nové pripoistenie vás ochráni pred problémami s Covid-19

Malebné mestečká

IssamBarhoumi

Nebojte sa využiť služby miestnych taxikárov a nechajte sa zviezť do niektorého z miest. Zaujímavým zážitkom je bezpochyby tradičná berberská svadba, ktorá sa koná každý utorok v meste Midoun. Toto vnútrozemské mestečko je preslávené najmä miestnymi trhmi, kde si môžete kúpiť čerstvé ovocie, tradičnú keramiku, turistické suveníry, drogériu aj elektroniku. Ako vo väčšine arabských krajín patrí k miestnemu koloritu zjednávanie cien. Nebojte sa rozohrať s predavačom jeho hru. Odmenou vám bude nižšia cena tovaru a väčšinou aj vymenovávanie mien slávnych českých futbalistov a modeliek. Najväčším mestom ostrova je Houmt Souk. Môžete si tu prejsť kľukaté uličky, posedieť v niektorej z kaviarní či obdivovať miestne mešity a synagógy. Najvýznamnejšia synagóga v Tunisku sa nachádza iba kilometer od Houmt Souk. Pôsobivá El Griba bola podľa legendy postavená na mieste, kam dopadol svätý kameň z nebies, už v roku 586 pred n. l. Súčasná podoba pochádza z 20. storočia a zaujme predovšetkým kombináciou modrej farby a tmavého dreva. Dvanásť okien symbolizuje dvanásť izraelských kmeňov. Nachádza sa tu aj schránka na Tóru (jeden z najstarších zvitkov sveta).

Krokodília farma

Od roku 2002 si môžete svoju dovolenku spestriť návštevou unikátnej krokodílej farmy Djerba Explore Park. Nachádza sa neďaleko letoviska Midoun a môžte tu vidieť viac než 400 krokodílov rôznych druhov. Vo veľkých nádržiach môžete z úctivej vzdialenosti sledovať nedávno vyliahnuté krokodílie mláďatká aj pozoruhodné matadory, ktoré môžu merať až 4 metre. V celom areáli sú vysadené datľové a banánové palmy, ktoré poskytujú príjemný tieň. K vítaným atrakciám patrí kŕmenie krokodílov aj ich liahnutie, ktoré prebieha spravidla v júni. Súčasťou areálu je aj štýlová dedinka s mnohými obchodíkmi, kaviarňami, skanzen s ukážkami tradičných remesiel aj múzeum mapujúce vývoj islamskej kultúry.

Vyberte si zájazd na Djerbu

Nádherná keramika

Mestečko Guellala je známe ako centrum výroby tradičnej ostrovnej keramiky. V malebných bielych domoch s modrými dverami môžete nakuknúť pod ruky majstrom hrnčiarom a v niektorom z obchodíkov si ich výrobky aj zakúpiť. Farebné keramické črepiny sú tu využité ako osobitá ozdoba plotov, pecí a garáží. Pestrofarebný hrnček, mištička či tanierik bude dozaista vítaným suvenírom z dovolenky.

Božská dovolenka: Vydajte sa po stopách gréckych bohov

Prečítajte si aj:

Božská dovolenka: Vydajte sa po stopách gréckych bohov

Športy všetkého druhu

Súčasťou väčšiny hotelových rezortov sú fitness centrá, športoviská či bazény, kde si pri troche šťastia môžete zacvičiť aqua aerobic alebo zahrať vodné pólo. Plážové strediská vodných športov sa predbiehajú v ponukách adrenalínových atrakcií. Vyznávači potápania či šnorchlovania by nemali vynechať návštevu skalnatých útesov Ras Taguerness, ktoré sú domovom mnohých morských živočíchov. Nachádza sa tu aj veľmi fotogenický maják.

A ešte si dovolím pridať jednu osobnú skúsenosť na nezaplatenie. Keď vás omrzia bohaté švédske stoly hotelového rezortu, skúste sa vydať do niektorej z okolitých reštaurácií. Nikdy nezabudnem na spýtavé pohľady miestnych mužov, bafkajúc vodné fajky, ktoré smerovali na hotelové náramky na našich zápästiach. Porcia super pálivej omáčky s kuskusom bola sprevádzaná otravnými muchami a nečakane výborná. Prístup personálu zas až dojemne rodinný.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.