Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Najobľúbenejšie tuniské letoviská

Tuniská architektúra

Tuniská architektúra

Jedným z najdôležitejších rozhodnutí pri výbere dovolenky v Tunisku je voľba toho správneho letoviska. Na svoje si tu prídu milovníci rušného mestského života, krásnej prírody aj romantických prechádzok kľukatými uličkami.

1. Elegantná Mahdia

Zvyšky opevnenia na pobreží Mahdie

Zvyšky opevnenia na pobreží Mahdie

Traduje sa, že skutoční znalci Tuniska sa radi vracajú do Mahdie, ležiacej 35 km na juh od Monastiru. Historické mesto bolo založené Feničanmi, ale až Arabi vybudovali mohutné hradby, ktoré oddeľujú historickú časť letoviska, ležiacu na polostrove vyčnievajúcim do mora, od pobrežia. Srdce milovníka pamiatok tu zaplesá. Určite nezabudnite navštíviť pevnosť Borj Mahdia postavenú v 16. storočí, monumentálne bránu Skif Kahla alebo romantický rybársky prístav. Hlavným magnetom priťahujúcim turistov do Mahdie sú nádherné miestne pláže. Biely piesok tú ostro kontrastuje s tyrkysovo modrým morom. Pozvoľný vstup do vody poteší menej zdatných plavcov a rodiny s menšími deťmi.

Vyberte si zájazd do letoviska Mahdia

2. Pohodový Monastir

Mauzóleum v Monastire

Mauzóleum v Monastire

Dalo by sa povedať, že Monastir je také normálne tuniské mesto. Veľkou výhodou je blízkosť medzinárodného letiska a aj dobré spojenie so susednými letoviskami (Sousse, Mahdia). Pri prechádzkach mestom určite navštívte staré mesto (Medina), ktoré vám učaruje množstvom obchodíkov, kaviarní a kľukatými uličkami. Ja som neodolala návšteve majestátneho, nádherne zdobeného mauzólea prvého tuniského prezidenta Habiba Bourguiby. Pekná, 10 km dlhá, piesočnatá pláž lemovaná palmami je dostatočne široká a tak nie je problém nájsť si pokojnejšie zákutie. Mnohé strediská vodných športov ponúkajú pestrú paletu motorizovaných aj nemotorizovaných aktivít. Ak máte radi golf, určite ste počuli o neďalekom majstrovskom osemnásťjamkovom ihrisku Palm Links Golf.

Vaša dovolenka v Monastire

3. Historická perla Sousse

Západ slnka v Sousse

Západ slnka v Sousse

Tretie najväčšie mesto Tuniska, Sousse, bolo založené Feničanmi v 11. storočí pr. n.l. a na históriu tu narazíte na každom kroku. Opevnená mešita z 9. storočia zaujme absenciou minaretu (vstup je povolený iba moslimom). Nádherné výhľady na celé pobrežie a staré mesto sú z Khalefovej veže, ktorá je súčasťou mestskej pevnosti. Na starobylé centrum nadväzujú malé námestíčka sa zastrešenými tržnicami aj s nablýskanými výkladmi luxusných obchodov. Na predmestí môžete zahliadnuť neutešenú atmosféru chudobných štvrtí. Nezvyčajný zážitok ponúka aj návšteva vyhláseného rybieho trhu. Biely piesok miestnych pláží lemujú vyrastené palmy a geometricky presné rady hotelových slnečníkov.

Relaxujte v Sousse

4. Zelená Tabarka

Tabarka

Tabarka

Kopcovitý terén, miernejšie podnebie a more vhodné na potápanie, to všetko ponúka tento severný cíp Tuniska, ležiaci na hraniciach s Alžírskom. Menšie, pokojné mestečko má s ostatnými letoviskami spoločnú snáď len piesočnatú pláž, miestami prerušenú skaliskami. V Tabarke si môžete dosýta užiť zelené kopce popretkávané riečkami, pokojnú prázdninovú atmosféru aj potápanie. Ja som si prešla vypožičaným autom aj menšie romantické plážičky, ležiace len niekoľko kilometrov od letoviska. Ak máte radi prírodu a nevadí vám kratšia kúpacia sezóna (máj - október), tak vás Tabarka určite nesklame.

Cestujte bez obáv: Nové pripoistenie vás ochráni pred problémami s Covid-19

5. Romantický Port el Kantaoui

Port El Kantaoui

Port El Kantaoui

Relatívne mladé letovisko Port El Kantaoui, postavené koncom 70. rokov podľa vzoru dedinky Sidi Bou Said, vás nadchne svojou romantickou atmosférou. Nízke budovy hotelov sa striedajú so starostlivo upravenými parkmi. Miestny prístav ponúka prehliadku luxusných jácht. Ak netúžite po ruchu tuniských trhovísk, potom bude toto mestečko vašou oázou pokoja. Široká piesočnatá pláž priam láka k odpočinku.

Zájazdy do Port El Kantaoui

6. Obl'úbená Djerba

Djerba

Djerba

Najväčší tuniský ostrov je pre Slovákov evergreenom. Aj mňa prekvapila krása miestnych pláží, ktoré môžu smelo súperiť aj s tými gréckymi. Hotelové rezorty sa predbiehajú v ponukách športových aktivít, skrášľujúcich procedúr a animačných programov. Ak ste podobne ako ja skôr introverti, navštívte napríklad čajovňu, kde môžete nad šálkou sladkého mätového čaju načúvať divokým hovorom miestnych mužov. Zaujímavá je aj prechádzka mestom Houmt Souk s tradičnými trhmi, mešitami, židovskou synagógou a pekným prístavom.

Vydajte sa na Djerbu

Praktické informácie:

  • Hotelové rezorty bývajú častokrát postavené niekoľko kilometrov od mestskej zástavby. Nebojte sa opustiť umelo vytvorený hotelový raj a zažiť tú pravú orientálnu atmosféru. V miestnych kaviarňach klebetia muži zahalení v dyme z vodných fajok, výklady mäsiarstiev či pekární sú pomaľované detsky naivnými kresbami.
  • Najlacnejšou dopravou v Tunisku sú autobusy. Jazdia pomerne pravidelne, ale na cestovný poriadok sa nedá príliš spoliehať. Do autobusu sa nastupuje zadnými dverami. V zadnej časti vozidla sedí sprievodca, u ktorého si zakúpite lístok.
  • Ja som na presuny medzi rezortom a mestom využívala služby spoľahlivých žltých taxíkov. Cenu môžete zjednávať, ale nie je to nutné. Cestovné nie je drahé.
  • Najtypickejším dopravným prostriedkom sú osemmiestne mikrobusy zvané louage, jazdiace na pravidelných trasách. Bez problémov si ich môžete stopnúť. Majú vždy bielu farbu s modrým či červeným pruhom.
  • Tunisko je moslimská krajina a aj keď sú Tunisania veľmi tolerantní nie je vhodné pohybovať sa po meste v príliš odhalujúcom oblečení. 

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.