Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Kapverdské ostrovy: Klenot v Atlantiku

Pláž Santa Maria

Pláž Santa Maria Shutterstock

Pri západnom pobreží Afriky sa ako roztrúsené klenoty v Atlantickom oceáne skrýva dovolenkový raj pre milovníkov pláží a oddychu – Kapverdské ostrovy! Už roky láka návštevníkov svojimi nekonečnými plážami, krištáľovo čistou vodou, pokojným tempom života, modernými hotelmi a púštnou krajinou.  

PrehľadKedy na KapverdyCesta na KapverdyBoa VistaSalJedlo a špeciality

Cestovateľský prehľad

Kapverdy, tiež známe ako Cabo Verde, sa nachádzajú asi 570 kilometrov od pobrežia západnej Afriky. Napriek svojej relatívne malej pevnine sa môžu pochváliť neuveriteľnou rozmanitosťou pamiatok a zážitkov na svojich ostrovoch. Praia, hlavné mesto, sa nachádza na najväčšom a najľudnatejšom ostrove Santiago. Každý ostrov má svoje jedinečné čaro, od sopečného terénu Fogo až po nedotknuté pláže Sal a Boa Vista. 

Kapverdy z Bratislavy

Kedy navštíviť Kapverdy

Kapverdské ostrovy sú vďaka suchému a horúcemu podnebiu prístupné celoročne. Priemerné teploty sa pohybujú medzi 23 a 30 °C. Netreba podceňovať silu slnečných lúčov, preto si nezabudnite so sebou vziať opaľovací krém s minimálnym ochranným faktorom SPF 30. 

Naojobľúbenejšie pláže Kapverdských ostrovov

Prečítajte si aj:

Naojobľúbenejšie pláže Kapverdských ostrovov

Cesta na Kapverdy

Letecká spoločnosť Smartwings poskytuje charterové lety Bratislava- Boa Vista s medzipristátím na ostrove Sal. Dlžka letu na Kapverdy je približne 7 hodín. (priamy let z Bratislavy). Po prílete si treba nastaviť hodinky o 3 hodiny späť (v letnom čase) alebo o 2 hodiny späť (v zimnom čase).  
Nakoľko sa Kapverdské ostrovy nachádzajú na africkom kontinente budete potrebovať platný pas a víza, ktoré môžete zakúpiť na letisku hneď po prílete. Oficiálnou menou je kapverdské escudo (CVE). 

7 dôvodov, prečo navštíviť Kapverdské ostrovy

Prečítajte si aj:

7 dôvodov, prečo navštíviť Kapverdské ostrovy

Ostrov Boa Vista

Boa Vista, Kapverdy

Boa Vista, Kapverdy Shutterstock

Boa Vista je najvýchodnejší ostrov Kapverdov, známy pre svoje nekonečné belostné pláže, tiahnuce na míle ďaleko.  Pre milovníkov vodných športov a potápania je priam raj na zemi.  Okrem pláží sa môže pochváliť očarujúcou 6 kilometrovou púšťou Deserto de Viana, kde si návštevníci môžu vyskúšať adrenalínovú jazdu na štvorkolkách. Najfotogenickejším miestom je však pláž Praia de Atlanta preslávená aj vďaka vraku španielskej obchodnej lode z roku 1968.  Ostrov sa môže pochváliť výberom špičkových hotelov známych sietí, ktoré definujú luxus a pohostinnosť. Boa Vista uspokojí rôznorodú škálu cestovateľov, vďaka čomu je ideálnou destináciou pre rodiny, páry, milovníkov dobrodružstva a tých, ktorí túžia po pokojnej dovolenke. To najlepšie z ostrova nájdete na tomto odkaze. 

Obľúbený hotel na Kapverdách

Ostrov Sal

Ostrov Sal, Kapverdy

Ostrov Sal, Kapverdy Shutterstock

Hlavným lákadlom Salu sú nepochybne jeho tyrkysové vody , ideálne na vodné športy, ako je windsurfing a kiteboarding. Krása Salu nespočíva len v jeho nekonečnom pobreží. Priam nadpozemnským miestom je soľný kráter vyhasnutého vulkánu v areáli Pedra de Lume, kde sa návštevníci môžu okúpať v slaných jazerách. Ďalším prírodným zázrakom je bazén známy ako Buraconské modré oko. Tento podmanivý geologický útvar si vyslúžil prezývku vďaka pozoruhodnej optickej ilúzii vytvorenej súhrou svetla a vody v jaskyni. 

Jedlo a špeciality

Cachupa, výdatný guláš

Cachupa, výdatný guláš Shutterstock

Kapverdská kuchyňa je živou fúziou afrických, portugalských a brazílskych vplyvov, ktorá odráža bohaté kultúrne dedičstvo a námornú históriu krajiny. Národným jedlom je Cachupa, výdatný guláš vyrobený z kukurice, fazule, maniok, sladkých zemiakov a rôznych druhov mäsa.  Vzhľadom na geografickú polohu ostrova sú obľúbené i morské pochúťky ako grilované ryby, chobotnice, homáre či tuniak. 

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.