Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

7 dôvodov, prečo navštíviť Kapverdské ostrovy

Či už hľadáte relax alebo vzrušujúce dobrodružstvo, Kapverdy vám majú čo ponúknuť. Ohromujúci súbor desiatich ostrovov je domovom mnohých druhov morských živočíchov aj rajom krásnych pláží. Narazíte tu na množstvo turistických chodníkov a môžete ochutnať niektoré z vynikajúcich miestnych jedál. A to rozhodne nie je všetko...

Pohorie Serra Malagueta, Kapverdy

Pohorie Serra Malagueta, Kapverdy

1. Odpočinok na jednej z krásnych pláží

Kapverdské ostrovy sa môžu pochváliť stovkami míľ úchvatného pobrežia. Návštevníci budú dozaista očarení množstvom malebných čiernych aj bielych piesočných pláží, ktoré sú roztrúsené po ostrovoch. Niektoré – najmä tie na ostrovoch Sal a Maio – sú vzdialené a nedotknuté, čo z nich robí priam ideálne miesta pre nerušený relax. Prípadne sa môžete vydať na ostrov Boa Vista, kde nájdete dychberúcu pláž Santa Mónicu, dlhý izolovaný úsek piesku predstavujúci skvelý priestor pre pešiu turistiku a kúpanie.

Pláže Kapverdských ostrovov

Pláže Kapverdských ostrovov

2. Úžasné miesto na surfovanie

Ak vás polihovanie na slniečku prestalo baviť a radi by ste vyskúšali niečo napínavejšie, vedzte, že Kapverdy sú úplne perfektná oblasť na surfovanie. Vďaka teplej vode a veľkým vlnám sa ich povesť čoby medzinárodne uznávaného raja surferov stále rozrastá. Najslávnejším ostrovom je v tomto smere Sal, na ktorom si možno prenajať dosku a chytať vlny na pláži Ponta Preta. Tam na vás čaká dlhý útes s 200m jazdou.

Surfovanie na Ponta Preta

Surfovanie na Ponta Preta

3. Jedinečná hudba

Kapverdské ostrovy sa pri reprezentácii svojej kultúry a histórie spoliehajú na rozmanité hudobné tradície. Žiadna návšteva ostrovov by nebola úplná, keby ste si pri nej aspoň raz neužili miestnu hudbu či už prostredníctvom CD pusteného v hromadnej doprave, alebo kapely, ktorá hrá v niektorej z reštaurácií. Dokonca aj na úplne nepravdepodobných miestach sa môžete stretnúť so spontánnym hudobným vystúpením. Na niečo také hneď tak nezabudnete!

Reštaurácia na pláži, Boa Vista

Reštaurácia na pláži, Boa Vista

4. Bohatý morský život

Viacero živočíšnych druhov vyskytujúcich sa na Kapverdách nenájdete nikde inde na svete. Rozmanitosť morského života tunajších vôd je vskutku ohromujúca. Doteraz vedci katalogizovali cca 639 druhov rýb, vrátane tých z rodu manta a žralokov obrovských, a viac ako 17 druhov veľrýb a delfínov. Žijú tu aj morské korytnačky, ostrovy sú koniec koncov dôležitou kŕmnou oblasťou pre niektoré druhy. Najvyššiu úroveň morskej biodiverzity možno pozorovať v okolí ostrovov Boa Vista, Sal a Maio. Rôzne miesta po celých ostrovoch ponúkajú výlety za pozorovaním veľrýb a pôsobivé výpravy.

Podmorský život v okolí Kapverd

Podmorský život v okolí Kapverd

5. Výstup na Pico do Fogo

Pico, nachádzajúci sa na ostrove Fogo, je najvyšším vrcholom Kapverd. Pre mnohých návštevníkov predstavuje 2 299 metrov vysoký veľkolepý kužeľ vulkánu pravý vrchol ich návštevy. Celkový vzostup a zostup môže trvať od troch do šiestich hodín v závislosti na vašej kondícii. Z bezpečnostných dôvodov a tiež pre obohatenie vašich znalostí a skúseností sa odporúča pribrať na cestu sprievodcu. Počas výletu vám anglicky hovoriaci sprievodcovia poskytnú veľa zaujímavých informácií a vy tak z prvej ruky zistíte, aké by bolo zažiť vulkanickú erupciu a jej následky.

Pico do Fogo

Pico do Fogo

6. Soľné bane Pedra de Lume

Staroveké soľné bane na Pedra de Lume sú jedným z vyhľadávaných turistických cieľov Kapverd, ktoré by ste určite nemali minúť, ak navštívite ostrov Sal. Vovnútri kruhu nízkych hôr leží zoskupenie soľných plání v modrých, ružových a zelených farbách v závislosti na stupni tvorby soli. Sú od seba oddelené kamennými múrmi. Môžete sa ponoriť do niektorej zo slaných vôd alebo si len tak posedieť pri kraji, kochať sa okolím a načúvať vtáčiemu spevu.

Soľné doly Pedra de Lume

Soľné doly Pedra de Lume

7. Ochutnávka miestnych lahôdok

Výlet na Kapverdské ostrovy by nebol kompletný ani bez vyskúšania tunajšej kuchyne. V nebi sa tu ocitnú predovšetkým milovníci rýb a morských plodov, pretože napríklad taký grilovaný homár je vskutku vynikajúci, rovnako ako čerstvý tuniak, chobotnice a množstvo ďalších delikates. Za národné jedlo sa považuje "cachupa", pokrm z kukurice, fazule, bravčového či rybieho mäsa, sladkých zemiakov a kapusty. Múčnik pozostáva zvyčajne z miestneho tropického ovocia, napríklad z banánov, kokosu alebo manga. Z nápojov sú obľúbené domáce vína a pivo.

Cachupa

Cachupa

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.