Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Jordánsko: vysnívaná cestovateľská destinácia na Blízkom východe

Mystická krajina Jordánsko na Blízkom východe predstavuje netradičnú destináciu s bohatou históriou, nadpozemskou atmosférou i početnými starobylými krásami.  Je obľúbeným miestom pre milovníkov dobrodružstva, histórie i  relaxu pri mori.  V tomto článku sa ponoríme hlbšie do mnohých fascinujúcich aspektov tejto očarujúcej krajiny a zistíme, prečo by nemala chýbať na Vašom cestovateľskom zozname! 

PrehľadZaujímavé miestaHotely a ubytovanieJedlo a špeciality

Prehľad o krajine

Jordánsko je domovom jedných z najpozoruhodnejších archeologických lokalít na svete, ako sú mesto Petra, slávna púsť Wadi Rum či Mŕtve more. Je známe tiež svojou vrelou pohostinnosťou, chutnou kuchyňou a pulzujúcimi mestami ako Ammán a Akaba. Či už máte záujem o objavovanie starovekých ruín alebo chcete vyskúšať krásu púštnej krajiny, Jordánsko má pre každého niečo. 

Cestovné informácie pre Jordánsko

Vo všeobecnosti platí že najlepší čas na návštevu Jordánska je počas jari alebo na jeseň. Počasie je vtedy miernejšie , čo znamená že skúmanie ikonických miest ako Petra či Wadi Rum bude o niečo príjemnejšie. Do hlavného mesta Ammánu na medzinárodné letisko Queen Alia sa dostanete priamym letom z najbližších veľkomiest ako Viedeň, Budapešť či Praha. Z Bratislavy do mesta Aqaba lietame priamym charterovým letom za približne 3,5 hodiny.  Pre vstup do krajiny je potrebné mať cestovný pas, platný v čase dovolenky najmenej šesť mesiacov a vízum, ktoré si dokážete zakúpiť priamo na letisku. Poplatok za vydanie jordánskeho víza je 40 JD čo je v prepočte približne 52 eur. 

Jordánsko priamym letom z BA

Nezabudnite tiež, že v Jordánsku sa neplatí eurami ale jordánskymi dinármi, pričom jeden JD zodpovedá približne 1,31 eura (stav k marcu 2023).  V niektorých oblastiach, ktoré sú dobre rozvinuté pre cestovný ruch, sú akceptované aj platby v eurách.  Hlavným jazykom Jordánska je arabčina. Najmä pri nákupoch v obchodoch sa preto väčšinou stretnete s arabskými znakmi. V hlavnom meste Ammán a v hoteloch sa bez problémov dorozumiete aj po anglicky.

Snové miesta v Jordánsku

Hlavné mesto Ammán

Typické Arabské noci určite zažijete v orientálnom, pulzujúcom hlavnom meste Ammán. Nádherne kozmopolitné mesto sa prezentuje ako úspešné balansovanie medzi tradíciou a modernou. Náboženské a historické budovy vás pozývajú preskúmať históriu Jordánska. Na druhej strane vás čaká moderné ubytovanie, reštaurácie, nákupné možnosti a zdanlivo nikdy nekončiaci nočný život pod hviezdami.

Hlavné mesto je samozrejme ideálne na výlet do mesta s priateľmi alebo partnerom. Či tak alebo onak, návšteva Citadel Hill by mala byť absolútnou nevyhnutnosťou! Je považovaný za tajný orientačný bod mesta a dá sa k nemu dostať len po strmej ceste. Výstup je však odmenený nádherným výhľadom a je ideálnym východiskovým bodom pre vašu ďalšiu poznávaciu túru. Za zmienku stojí aj jeden z najznámejších trhov Golden Souq, kde nájdete aromatické miestne koreniny či nádherné šperky. 

Do svojho cestovateľského zoznamu si pridajte Rímske divadlo so zachovaným amfiteátrom, Royal Automobile Museum venované jordánskej doprave i centrum Ammánu (Al- Balad) s kaviarňami, tradičnými obchodmi i galériami. 

Červené more

Červené more, obklopené horúcou púštnou krajinou je pobrežný pás nachádzajúci sa v južnom regióne krajiny. Krištáľovo čisté vody Červeného mora sú známe svojimi živými koralovými útesmi, vďaka čomu je obľúbenou destináciou pre nadšencov potápania a šnorchlovania. Podmorský ekosystém Červeného mora sa hemží oslnivým množstvom morských druhov vrátane farebných rýb, korytnačiek, delfínov a dokonca aj niektorých vzácnych a ohrozených druhov. S podvodnou kamerou môžete zachytiť úchvatné snímky.

Púštna krajina Wadi Rum

Wadi Rum je fascinujúce púštne údolie charakteristické pieskovcovými a žulovými skalnými útvarmi, ktoré boli formované miliónmi rokov erózie. Názov „Wadi Rum“ v preklade znamená „Údolie Mesiaca“, čo presne vystihuje jeho nadpozemský vzhľad.

Scénická krása Wadi Rum z neho urobila obľúbenú destináciu pre milovníkov dobrodružstva a nadšencov prírody. Obrovská rozloha púšte ponúka širokú škálu aktivít vrátane pešej turistiky, horolezectva, sandboardingu, trekkingu na ťavách a terénnych výletov do púšte. Romantici si možno trúfnu na noc priamo pod hviezdami či let balónom. 

6 slávnych filmov natočených v Jordánsku

Prečítajte si aj:

6 slávnych filmov natočených v Jordánsku

Skalné mesto Petra

Na dovolenke v Jordánsku by určite nemala chýbať ani návšteva strateného mesta Petra. Koniec koncov, stratené mesto je svetovým dedičstvom UNESCO a jedným z nových siedmich divov sveta! Už prvý pohľad na skalnaté mesto duchov odhalí jeho jedinečnosť. Kedysi zabudnuté mesto, ktoré ešte nebolo úplne vykopané, je posiate honosnými hrobkami vytesanými do skál, rímskymi relikviami, chrámami a ruinami divadla. Odborníci odhadujú, že v súčasnosti uzrie svetlo sveta len maximálne 20 percent mesta duchov. Zostáva teda vzrušujúce sledovať, aké poklady skalné mesto Petra jedného dňa odhalí.

Mŕtve more

Mŕtve more, ktoré sa nachádza v Jordánsku, je jedinečným prírodným zázrakom známym pre svoje výnimočné vlastnosti. Ide o jazero so slanou vodou, ktoré sa nachádza na najnižšom mieste na Zemi, približne 430 metrov pod hladinou mora. 

Jedinečným zážitkom je nadnášanie nad hladinou vody, bez akejkoľvek námahy, čo spôsobuje vysoký obsah soli vo vode. Voda a bahno z Mŕtveho mora sú tiež bohaté na minerály ako horčík, vápnik, draslík a bróm, ktoré sú známe svojimi liečivými vlastnosťami, najmä na kožné ochorenia ako psoriáza a ekzém.

Mŕtve more - liečivá soľ, omladzujúci bahno a nezabudnuteľné zážitky

Prečítajte si aj:

Mŕtve more - liečivá soľ, omladzujúci bahno a nezabudnuteľné zážitky

Hotely a ubytovanie

Pri hľadaní vhodného ubytovania narazíte na rôzne typy hotelov. V hlavnom meste Ammán nájdete veľké, medzinárodne známe reťazce a letoviská, s výhodnými all inclusive službami a anglicky hovoriacim personálom. Tí, ktorí hľadajú wellness rezort, sa môžu rozhliadnuť pozdĺž Červeného mora.K dispozícii sú aj menšie ubytovania s jordánskym šarmom, ktoré ponúkajú pokoj a relax ďaleko od centrálnych dovolenkových rezortov. 

Obľúbený hotel v Jordánsku

Glamping

Za zmienku stojí aj vyskúšanie nového druhu luxusného kempovania pod názvom glamping. Typicky zahŕňa pobyt v priestranných stanoch alebo chatkách vybavených moderným zariadením, ako sú pohodlné postele, elektrina, tečúca voda a súkromné kúpeľne. 

Jordánsko sa môže pochváliť množstvom glampingových lokalít, z ktorých každá ponúka jedinečný zážitok. V púšti Wadi Rum, ktorá je známa svojimi úchvatnými červenými pieskovými dunami a skalnými útvarmi, nájdete luxusné stanové tábory, ktoré poskytujú zmes tradičnej beduínskej kultúry a luxusného ubytovania. 

Jedlo a špeciality

Kuchyňa v Jordánsku je rôznorodá a ovplyvnená rôznymi chuťami Blízkeho východu a Stredomoria. Tradičné jordánske jedlá často obsahujú prísady ako jahňacie mäso, kuracie mäso, ryža, zelenina, bylinky a korenie. 

Medzi obľúbené jordánske jedlá patria Mansaf (jedlo z ryže a jahňaciny), Makloubeh (vrstvené jedlo z ryže a zeleniny), Musakhan (pečené kura so sumakom a cibuľou), Falafel (vyprážané cícerové guľky) a Kofta (grilované špízy z mletého mäsa ). Okrem toho je Jordánsko známe svojimi lahodnými mezze, čo sú malé predjedlá alebo prílohy, vrátane hummusu, baba ganoush, tabbouleh a fattoush šalátu.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.