Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Petra v Jordánsku - spoznajte bližšie jeden zo siedmich divov sveta

Petra, Jordánsko

Petra, Jordánsko

Najväčším turistickým lákadlom celého Jordánska je bezpochyby Petra - skalné mesto vytesané do pieskovca, ležiace na juhu tejto krajiny, v údolí Wádí Músa. Svoje miesto si mesto Petra našlo medzi siedmimi divmi sveta a právom je aj významnou položkou na zozname pamiatok UNESCO.

Nájdeme ho asi 2 hodiny od Akaby a v susedstve hlavného mesta Ammánu. Pred okolím je ukryté hradbou až 300 metrov vysokých skál priamo v strede Šarských hôr. Mesto samotné je potom v tvare amfiteátra, od východu na západ má asi 1 kilometer a od severu na juh pol kilometra. Na takto malej ploche však nájdete ozajstné architektonické skvosty - budovy s prvkami egyptského, gréckeho, alebo rímskeho štýlu.

Amfiteáter v Petre

Amfiteáter v Petre

História mesta Petra

Toto archeologické nálezisko je mimo iného spomenuté aj v Biblii, jeho história je teda dlhá a veľmi pestrá. Mesto bolo založené v 3. storočí pred naším letopočtom, vtedy tu žili Nabatejci a Petru si zvolili za vtedajšie hlavné mesto svojho kráľovstva. Pôvodne mala táto oblasť slúžiť ako posvätné pohrebisko na rozhraní troch údolíVadí al-Araba. Postupom času sa však ukázalo, že poloha mesta je okrem iného ideálna pre obchod a po niekoľko storočí bolo obchodovanie dokonca hlavnou činnosťou, vďaka ktorej Petra rozkvitala alebo naopak klesala. Túto éru ukončila až séria niekoľkých ničivých zemetrasení, po tomto odtiaľto odišli takmer všetci obyvatelia. Zostali tu len beduíni a tí mesto dlhú dobu ukrývali pred svetom.

Skalné domy v Petre

Skalné domy v Petre

Petra bola tiež mnoho rokov schovaná pod pieskom a nie je teda divu, že sa na čas úplne vytratila z povedomia ľudí. Trvalo niekoľko rokov než si archeológovia uvedomili, že vlastne šliapu po pamiatke s obrovským historickým významom.

Skalné mesto Petra, Jordánsko

Skalné mesto Petra, Jordánsko

Ako sa do Petry dostať a koľko je vstupné?

Ak hľadáte najlepší spôsob, ako sa do mesta rýchlo a pohodlne dostať, autobus alebo minibus bude rozhodne najlepšou voľbou. Z hlavného mesta tak prejdete do susednej dedina Wádí Músa a verte, že si túto cestu skvele užijete. Jazda po púšti je ideálnou činnosťou pre sledovanie západu slnka, celá obloha pri tom krásne zružovie. Vo Wádí Museo sa môžete aj ubytovať v jednom z menších hotelíkov, kde sa zároveň skvele najete.

Wádí Músa, Jordánsko

Wádí Músa, Jordánsko

Z Wádí potom vedie do Petry jediná cesta, ktorá je navyše skvele značená, takže vlastne ani nemáte šancu sa pri výšľapu stratiť. Naviac je skvele udržiavaná, má však jedinú chybu - takmer celú cestu idete na slnku, preto je potrebné dbať na neustále nosenie pokrývky hlavy. Nezabúdajte tiež na dostatočnú zásobu tekutín, tie môžete v prípade nedostatku doplniť v kaviarničkách priamo v meste. A ak už v kaviarni budete, rozhodne ochutnajte miestnu špecialitu - sladký čierny čaj s aromatickou bylinnou zmesou. Na najrôznejšie obchody narazíte prakticky všade v meste, lákavé je predovšetkým občerstvenie na hlavnej promenáde.

Občerstvenie a obchodíkmi v Petre

Občerstvenie a obchodíkmi v Petre

Celodenné vstupné stojí 50 jordánskych dinárov, teda približne 60 eur. Ďalej je tu možnosť zakúpenia aj dlhšieho, dvojdňového vstupu, ten vyjde na necelých 90 eur. Vzhľadom na rozsah všetkých možností, ktoré mesto ponúka, je dobré naplánovať si celodenný výlet a začať s ním skoro ráno. Zároveň sa po ránu vyhnete všadeprítomným predajcom a ostatným turistom. Pokiaľ si budete chcieť tento výlet na záver spestriť, je tu možnosť návratu k návštevníckemu centru konským povozom.

Konský povoz v Petre

Konský povoz v Petre

Čo musíte v Petre vidieť?

Pri návšteve mesta rozhodne počítajte s tým, že na Vás čaká bohatý program. Zároveň si nezabudnite pribaliť fotoaparát a všetky architektonické poklady si zdokumentujte. Impozantný výhľad budete mať už cestou do mesta – Sík je tiesňava, ktorá do Petry vedie ako jediná. Dlhá je niečo cez jeden kilometer a jej šírka je rôzna. Na niektorých miestach je široká až 5 metrov, inde sa pri rozpaženia dotknete oboch stien, ktoré sú až 200 metrov vysoké. Hneď na začiatku tiesňavy je navyše most, ktorý bráni zatopeniu mesta. Cestou si môžete všimnúť tiež veľa vodných kanálov, ktoré predtým zabezpečovali prívod vody.

Tiesňava Sík vedúca do Petry

Tiesňava Sík vedúca do Petry

Prvé, čo pri vstupe do mesta uvidíte, je Al Khazneh, alebo pokladnica. Táto budova snáď nemohla mať lepšiu polohu, pretože tu, hneď na začiatku mesta, je skvele chránená pred nepriaznivými prírodnými vplyvmi a zároveň zaisťuje úžas všetkých turistov. Tí vstúpia do mesta a ihneď ich zaujme krása a majestátnosť pokladnice - precízne prevedené detaily, vyobrazenia bohov a iných mytologických postáv. O kus ďalej potom narazíte na divadlo, ktoré vo svojich 45 radoch ponúka miesta až pre 8 500 divákov. Predtým malo kapacitu iba troch tisíc divákov, avšak Rimania ho nechali pre veľkú prestíž poupraviť a rozšíriť.

Al Khazneh - pokladnica Petry

Al Khazneh - pokladnica Petry

V centre môžete prejsť kolonádne ulicou, na ktorej začiatku je fontána zasvätená nymfám a vedľa leží trhovisko. Na sever od kolonády si potom určite všimnite kráľovského paláca. Celá táto časť s trhoviskom a kolonádou je ukončená bránou, ktorá oddeľuje obchodnú časť od tej posvätnej, v ktorej sú chrámy a kláštory.

Kolonádna ulica v Petre

Kolonádna ulica v Petre

Aj posvätná časť má čo ponúknuť, či už ide o kláštor Ad-Dér s prekrásnym výhľadom na Sárské hory, bloky džinov, hlavné popravisko Al-Mazbah alebo kráľovské hrobky.Ak sa rozhodnete v tejto oblasti zdržať na viac dní, zahrňte do svojich plánov tiež výšľap na horu Hór, na ktorej sa nachádza hrobka biblického Árona. Mnohé zo spomínaných miest už možno poznáte z filmov - Indiana Jones a posledná krížová výprava, alebo Transformers: Pomsta porazených, to je len pár najznámejších kúskov zo zoznamu. Medzi filmári je mesto Petra veľmi obľúbené, pretože dokáže skvele pôsobiť čarovne a zároveň tajomnou atmosférou.

Kráľovské hrobky v Petre

Kráľovské hrobky v Petre

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.