Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Jeden deň na thajskom plávajúcom trhu Amphawa

Miestne ženy v klobúkoch

Miestne ženy v klobúkoch

Usmievaví predavači s typickými klobúkmi, plávajúce lode naplnené exotickým jedlom aj farebným ovocím na predaj a vodné kanále, ktoré pravidelne ožívajú. Jedným z najznámejších je Amphawa v provincii Samut Songkhram. Práve tu sa vrátite späť v čase do dôb, kedy bolo viac kanálov, než ciest a ľudia cestovali na lodiach...

Rieka Mae Klong práve tu ústi do Thajského zálivu a okolitú krajinu zavlažujú staroveké kanále. Tie cez víkendy ožívajú cvrkotom okolo trhových lodí. Amphawský plávajúci trh sa nachádza v rušnom kanále. Jeho brehy lemujú príťažlivé tykové obchodíky, ktoré sú prístupné z vody. Ak dorazíte dostatočne načas, uvidíte budhistických mníchov na ich pravidelných plavbách. Väčšina návštevníkov prichádza až okolo poludnia, aby si vychutnali pochúťky z morských plodov, ktoré sa varia na lodiach a predávajú sa do reštaurácií na brehu.

Zamilujte sa do Thajska: Vyberte si z našej ponuky zájazdov

Autentická atmosféra

Autentické Thajsko

Autentické Thajsko

Napriek tomu, že mnoho plávajúcich trhov v Thajsku je už iba turistickou atrakciou, Amphawa zostáva autentická. Ak tu stretnete turistov, sú to prevažne Thajčania, ktorí ocenia pôvodnú atmosféru a miestne pochutiny. Kúpite tu ovocie aj zeleninu z okolitých sadov a polí, tradičné farebné dezerty a dokonca aj ručne vyrábané oblečenie či lokálne umelecké predmety. To znamená, že väčšinu tohto tovaru rozhodne nenájdete v tržniciach v Bangkoku.

Na večer sa breh kanálu zaplní ľuďmi, ktorí si vychutnávajú miestne grilované dobroty a nezameniteľnú atmosféru. Farebné osvetlenie pozdĺž mostov, country hudba a lahodné vône linúce sa z tanierov dohromady tvoria chvíle plné zážitkov.

Gurmánske tipy z Ruska, ktoré vás zaručene zahrejú

Prečítajte si aj:

Gurmánske tipy z Ruska, ktoré vás zaručene zahrejú

Plavba za chrámami

Wat Bangkhae Noi

Wat Bangkhae Noi

Trh ale rozhodne nie je jediná miestna atrakcia. Urobte si výlet loďou a zájdite sa podívať do chrámov. Môžete nahliadnuť aj do života miestnych ľudí žijúcich v domčekoch na brehu rieky a zamávať deťom, ktoré sú vo vode ako doma.

Objavte kúzlo Bangkoku: Vyberte si z našej ponuky zájazdov

Ako to už v Thajsku býva, chrámov je množstvo. Záleží iba na vás, koľko ich prejdete. Rozhodne si ale nenechajte ujsť Wat Bangkhae Noi. Až sa vylodíte, možno sa vám bude zdať ako každý iný ospalý dedinský chrám, ale nenechajte sa pomýliť! Až vstúpite, pochopíte... Interiér je honosne vyzdobený vyrezávanými drevenými panelmi, ktoré znázorňujú obrazy zo života Budhu a príbehy z thajskej mytológie. Tieto dychberúce drevené rytiny boli zhotovené zručným umelcom z Phetchaburi a ich dokončenie trvalo celých desať rokov.

Wat Bang Kung

Wat Bang Kung

Ďalší chrám, ktorý musíte vidieť je Wat Bang Kung. Jeho história siaha až k Ajutthajskému kráľovstvu. Vo vnútri nájdete staré nástenné maľby a impozantný obraz Budhu, ale pravým trhákom je vonkajší tvár chrámu. Ten totiž splynul s okolitou prírodou. Dlhých dvesto rokov bol tento chrám zabudnutý a džungľa ho úplne zhltla. aj po rekonštrukcii v roku 1967 zostala budova pokrytá mohutnými koreňmi figovníkov, ktoré nad ňou rastú. Šľahúne a korene držia chrám pohromade.

Zažite rozprávku na Koh Samui

Prečítajte si aj:

Zažite rozprávku na Koh Samui

Na tichej stráži chrámu Wat Bang Kung stoja desiatky sôch Muay Thai bojovníkov v životnej veľkosti, roztancovaní v akte bojového umenia. Sochy ctia pamiatku generála Phraya Phichai, oddaného stúpenca Muay, ktorý sa práve tu stretol s barmskými bojovníkmi v roku 1768 po boku kráľa Taksina.

Amphawské svetlušky

Amphawa je blízko Bangkoku, takže sa sem môžete vydať na celodenný výlet. Avšak je možné, že vás uchváti natoľko, že sa rozhodnete prenocovať. K tomu je ideálne navštíviť guest house, teda zložiť hlavu priamo v miestnom rodinnom dome. Spoznáte tak pohostinnosť miestnych, môžete spoločne večerať a učiť sa o miestno živote. Mimochodom, ak ostanete cez noc, môžete sa vydať na nočnú plavbu za slávnymi Amphawskými svetluškami, ktoré poletujú v okolí kanálu. Hovorí sa, že lodníci vďaka nim nachádzajú cestu nazad domov.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.