Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Homár - v Mexiku lacná pochúťka

Mexiko je nádherná krajina a miestne kuchyne patria medzi najzdravšie na svete. V každom jedle môžete nájsť ovocie, zeleninu alebo strukoviny. Výrazné korenie dodá pokrmom ten pravý šmrnc alebo dochutí nevyhnutnú salsu. Naopak mäso aby ste v tradičnej mexickej kuchyni hladali. Príjemným spestrením jedálnička tak bývajú ryby alebo dary mora. Čerstvé krevety, slávky, mušle či homáre sú v miestnych reštauráciách veľmi lacnou pochúťkou. Práve Mexiko bolo destináciou, v ktorej som prvýkrát ochutnala homára. Tohto krásneho morského kôrovca som dovtedy poznala len ako väzňa v akváriách luxusných prímorských reštauráciách. Zdalo sa mi zbytočné a snobské usmrtiť to vznešené zviera len kvôli kúsočku mäsa. Horúce mexické slnko a hlavne priaznivé ceny na chvíľku nalomilo moje presvedčenie a predsa len som homárie mäso ochutnala. Je naozaj výborné. Jemné, delikátne a veľmi diétne. Chutí výborne len s bylinkovým maslom, v sprievode kreviet aj grilované s chilli papričkami. Po návrate z Mexika som chcela dopriať túto lahôdku aj svojim blízkym. Dovoľte mi aby som vás oboznámila s jednoduchou úpravou homára a la Mexiko.

Recept na prípravu homára a la Mexiko:

Prípravu homára by som rozdelila na dve časti. Tá prvá (a pre mňa nie úplne príjemná) je usmrtenie. Homárie mäso sa totiž veľmi rýchlo kazí a preto je lepšie kúpiť si svoju večeru ešte živú. Ideálne je spotrebovať homára v deň zakúpenia. Preparovanie mäsa z panciera a následnú kuchársku úpravu zvládne aj úplný začiatočník. Poďme sa teda pustiť do varenia.

Fáza prvá - usmrtenie a porciovanie

Homára možno usmrtiť dvoma spôsobmi. Ponorením do vriacej vody alebo prepichnutím do strede tela. Citlivejším povahám a začiatočníkom odporúčam prvý variant.

Budete potrebovať veľký hrniec a umývadlo napustené studenou vodou. Pre lepšiu manipuláciu je ideálne si priviazať homára na varešku. Pozor nikdy neskladajte gumičky z klepiet, sú to mocné zbrane. Osolenú vodu priveďte do varu a vložte do nej homára po hlave (nemrská sebou ani nepíska). Zhruba po 5 - 10 minútach (záleží na veľkosti zvieraťa) by mal zmeniť farbu na sýto červenú. To je ideálny čas na vybratie z vriacej vody a schladenie v umývadle (zastaví sa tak var a mäso zostane krehké).

Uvareného homára si položte na dosku a odlomte klepetá. Telo rozrežte ostrým nožom od hlavy k chvostu, odstráňte vnútornosti a vyberte mäso.K získaniu mäsa z klepiet je ideálne použiť paličku alebo tupú stranu noža (pozor v ľavom klepete je kosť). Udrieme do kĺbov a pancier odstránime. Ak budete postupovať jemne, môžete použiť pancier ako originálnu servírovaciu misku. Mäso je nutné ešte umyť v studenej vode. Odstránia sa tak prípadné zvyšky panciera. Zo zvyšných častí homára možno uvariť chutný vývar. Fajnšmekri si môžu pochutnať aj na ikrách či vysať mäso z nožičiek.

Fáza druhá - ideme variť

Homárie mäso je samo o sebe vynikajúce a tak nie je nutné prebíjať jeho chuť mnohých ingredienciami. Budeme potrebovať.

  • Mäso z dvoch homárov (nakrájané na plátky)
  • 0,5 kg lúpaných kreviet
  • 2 dcl bieleho vína
  • 2 lyžice masla
  • 4 jarné cibuľky
  • Soľ podľa chuti
  • Korenie podľa chuti
  • Parmezán na posypanie

Vo veľkej panvici krátko orestujeme na olivovom oleji mäso z homára spolu s krevetami a šalotkou. Dochutíme soľou a korením. Po chvíli mäso a krevety vyberieme a do panvice nalejeme biele víno a varíme asi 2 minúty. Uvareným mäsom naplníme pripravené a očistené panciere. Zalejeme omáčkou z vína, posypeme parmezánom a dáme zapiecť do predhriatej rúry. Stačí len pár minút k roztaveniu syra. Ideálne prílohou je bageta alebo štýlovejšia tortilla.

A keby ste si chceli pochutnať v Cancúne na špecialitách z homára či morských plodov, tak vám môžem odporučiť útulnú reštauráciu El Fish Friganta. Obsluha má vždy úsmev na tvári, jedlo je vynikajúce a čerstvé a chodí sem posedieť aj mnoho miestnych obyvateľov.

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.