Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Dusený netopier a žabie stehienka – Seychely na tanieri

Nádherné súostrovie omývané vlnami Indického oceánu ponúka okrem panenskej prírody a nádherných pláží aj výbornú kuchyňu. Úrodná pôda je zárukou dostatku čerstvého ovocia a zeleniny, more je nevyčerpateľnou zásobárňou rýb a tí odvážnejší môžu skúsiť duseného kaloňa či žabie stehienka. Milovníci mäsa musia siahnuť hlbšie do vrecka – hovädzie, kuracie a baranie mäso sa musí dovážať a tomu odpovedá aj vyššia cena. Rozmanitosť tropického ovocia a zeleniny najlepšie spoznáte na tradičných trhoch, ktoré sú rovnako ako tie rybie pastvou pre oči. Na veľkých kopách sú naskladané citrusy, banány, kokosové orechy, mangá, papáje, ale aj menej známe plody chlebovníku, prenikavo voňajúci jackfruit alebo mombín žltý, pripomínajúci naše jablko. Seychely sú socialistický štát a ceny potravín sú tu regulované. Máte tak záruku rovnakej ceny tovaru na trhu aj v supermarkete.

Miestna kuchyňa je výrazne kozmopolitná. V uliciach hlavného mesta Victoria si tak môžete pochutnať na talianskej pizzi, čínskych rezancoch, indickom kari či špecialitách kreolskej kuchyne. Vôňa korenín, čerstvých rýb a kokosového mlieka vám dozaista uviazne v pamäti. Vo vymýšľaní príloh veľkú kreativitu neočakávajte. K väčšine jedál je podávaná ryža, sladké zemiaky alebo placky z chlebovníka. Tradičným nápojom je silný čierny čaj vypestovaný na miestnych horských svahoch, kokosové mlieko, palmové víno či exoticky chutiace pivo.

K pilierom seychelskej kuchyne patrí:

1. Rybie mäso

Medzi najčastejšie pripravované ryby patrí tuniak, morský vlk, žralok, červený snapper či makrela. Môžete ich dostať pripravené na grile so zázvorom a cesnakom. Vyprážané s kreolskou omáčkou vyrobenou z paradajok, cibule, zeleného a kajenského korenia alebo ako súčasť pikantného kari či polievky. Typickým seychelským pokrmom je žraločie chutney, na jeho prípravu potrebujeme steak zo žraloka, plod bilimbi (plod podobný uhorke), limetkovú šťavu, opraženú cibuľu, kurkumu, soľ a čierne korenie. Podáva sa so šošovicou, zelenou papájou a ryžou. 

2. Morské plody

Teplé vody Indického oceánu sú rajom morských živočíchov všetkého druhu a tak sú aj rôznorodé dary mora hrdým zástupcom miestnej kuchyne. Mušle, sépie, chobotnice či homáre sú súčasťou šalátov a polievok. Zapečené mušle s mierne pikantnou omáčkou z drvených chilli papričiek, zázvoru, kokosového mlieka patria k mojim osobným favoritom. Vynikajúca je aj polievka z krabieho mäsa, batát, citrónovej šťavy, sójovej omáčky, zázvoru, chilli, mäty a limetkovej šťavy.

3. Kokosy

Kokosové mlieko, voda aj nastrúhaná dužina sú neoddeliteľnou súčasťou väčšiny tradičných receptov. V kombinácií s rybím, kuracím či morčacím mäsom alebo ako ingrediencia exoticky chutiacich omáčok. Kvasením kvetov kokosových paliem vzniká alkoholická obdoba rumu nazývaná bacca. Ani obľúbené dezerty sa neobídu bez kokosového mlieka. K tým najtypickejším patria karamelizované babány s kokosom a vanilkou, kokosové čokoláda alebo banány varené v kokosovom mlieku. 

Banány s kokosom a karamelom

Banány s kokosom a karamelom

4. Korenie

Pestrá paleta korenín vynikajúco doladí výslednú chuť pokrmov. Vanilka, škorica, chilli, klinček, citronela, cesnak či zázvor sú prítomné v mnohých obmenách v každom tradičnom pokrme. Koreniny z miestnych trhov bývajú aj vítaným suvenírom. Môžete si zakúpiť jednotlivé druhy alebo si nechať pripraviť zmes určenú na príklad na prípravu typickej seychelskej kari omáčky (kurkuma, kardamon, zázvor, koriander, cesnak, čierne korenie, rasca, horčicové semienka, chilli.

5. Kaloň a spol.

Znie to bizarne, ale tento lietajúci cicavec je na Seychelách vyhľadávanou pochúťkou. Ak ste odvážni, môžete si ho dopriať s omáčkou a zeleninovou oblohou. Podobné exotické sú pre nás žabie stehienka či korytnačie mäso. To je tradične podávané priamo z panciera, čo na mňa pôsobilo trochu morbídne.

Žabie stehienko

Žabie stehienko

6. Šaláty

Ani vegetariáni nebudú na Seychelách hladovať. Mnoho druhov šťavnatej zeleniny a ovocia ponúka nespočetné množstvo chuťových kombinácií. Vynikajúci je pikantný šalát z nedozretej papáje, šalát a la Mila (kapusta, cibuľa, paradajka, mrkva, olej, čierne korenie, soľ), aj chobotnicový šalát s paradajkami, cibuľou a citrónovou šťavou. Delikatesou pre najnáročnejších stravníkov je milionársky šalát pripravený z vrcholového výhonku palmy, preliaty omáčkou pripomínajúcou majonézu. Vysoká ceny tejto pochúťky odráža fakt, že odstránenie výhonku vedie k úhynu palmy.

Milionársky šalát

Milionársky šalát

Seychelská kuchyňa má mnoho podôb a určite bude súčasťou vašich príjemných spomienok. Nie nadarmo sa hovorí, že kto ochutnal chlebovník, ten sa na Seychely vráti.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.