Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Digitálny detox: Byť chvíľu tam, kam signál nedosiahne

Digitálna očista je dôležitá

Digitálna očista je dôležitá Shutterstock

Je nutné si to priznať. Už sme ako roboti. Neustále napojení na šnúry, na zdroje, prilepení na prístrojoch, ktoré nám dodávajú životabudič – virtuálnu realitu. Bez podnetov z virtuálneho sveta, ktoré fungujú ako malé pozitívny elektrovýboje na naše nervové receptory a prinášajú nám vytúžený pocit slasti, si nedokážeme predstaviť svet. Je to droga a my všetci sme feťáci digitálu.

Zdá sa vám to príliš drsné? Len sa zamyslite, ako často kontrolujte telefón a ako nepríjemne sa cítite, keď márne lovíte signál. Áno, digitálny svet z mnohých dôvodov potrebujeme a vo svojej podstate je skvelý. Ale potrebujeme sa naučiť brániť jeho vplyvu na naše zdravie  psychické i fyzické. Skúste si cielene, niekoľkokrát do roka naordinovať digitálny detox.

Šťastie nájdete vo vode: 9 tipov na fascinujúce vodné lokality

Prečítajte si aj:

Šťastie nájdete vo vode: 9 tipov na fascinujúce vodné lokality

Sú v zásade dve možnosti: Ak patríte medzi jedincov so silnou vôľou, možno vám stačí vypnúť internet a je to. Na Bali s podobným cieľom dokonca na jeden deň centrálne vypli internet. Podľa niektorých britských odborníkov sú ale tieto bezhlavé akcie zbytočné a miesto pocitu úľavy naopak prinášajú stres. Druhou možnosťou je vyraziť na dovolenku bez pripojenia. Užiť si relax, vyčistiť si hlavu, nič neriešiť a proste len byť tu a teraz. Sami pre seba. Tu máte pár tipov, ako na to...

Odpojení v trópoch

Meditácia vo vtáčom hniezde

Meditácia vo vtáčom hniezde Shutterstock

Jednou z možností je odísť na miesto, kde naozaj nie je signál. Hotelov bez signálu pribúda po celom svete. Turistická terminológia už dnes dokonca používa pojem unplugged vacation, ktorý označuje dovolenku na miestach, kam ešte nedorazilo pripojenie (alebo tam cielene nie je). Na takúto špecialitu lákajú niektoré hotelíky na malých ostrovčekoch v Chorvátsku. Pred pár rokmi sa dokonca v ponukách cestovných kancelárií začali objavovať zájazdy, pri ktorých rezervácii klienti musia podpísať, že nebudú používať telefóny ani notebooky, hoci na mieste je pokrytie wi-fi. Patria k nim lokality v Ekvádore, Thajsku, indickom Zlatom trojuholníku  oblasť medzi mestami Dillí, Ágra, Džajpur  a v severnom Maroku.

Alentejo: Slovákom zabudnutý raj na brehu Atlantiku

Prečítajte si aj:

Alentejo: Slovákom zabudnutý raj na brehu Atlantiku

Krásu okamihu bez rušivých moderných technológií si najlepšie užijete v exotickom raji. Niektoré ubytovania v Thajsku, Malajzii, na Filipínach alebo v Kambodži wi-fi nemajú vôbec alebo iba na recepcii. Ruku na srdce, nie je lepšie počúvať šumenie mora a vypnúť? Okrem tropických oblastí sú na odpojenie od virtuálnej reality ideálne hory. Tak napríklad Kirgizsko v strednej Ázii. Kľud majestátnych hôr a nekonečných údolí bez známky civilizácie vás dovedie k duševnej nirváne. Za pár eur tu môžete prespávať v jurtách, piť vodu z potokov a splynúť s vesmírom. Začnite meditovať a odpojte sa od svojho rušného života.

Očista v horách

Čím bližšie nebu, tým viac šťastia

Čím bližšie nebu, tým viac šťastia Shutterstock

Dokonalú duševnú očistu môžete zažiť aj v islandskej prírodnej rezervácii Hornstrandir. Tento polostrov vybiehajúci smerom k severnému polárnemu kruhu si toto svoje odrezanie od civilizácie ostražito stráži. Našťastie sa zatiaľ nikto nepokúsil toto miesto zasieťovať. Takže keď si odtiaľ budete chcieť zavolať, musíte sa vypraviť na takzvanú telefónnu horu a dúfať, že sa chytíte. V urgentných prípadoch môžete použiť vysielačky na rádiové vlny. Ale pozor, už sa začína uvažovať o tom, že ani tento posledný kus Islandu vysielačom neodolá. Zdá sa, že miesta bez digitálnych technológií budú stále vzácnejším úkazom.

Terapia tmou

Šťastie nájdete uprostred prírody

Šťastie nájdete uprostred prírody Shutterstock

Digitálny detox si môžete dať aj na Slovensku a v susednom Česku. Nájdete tu veľa hotelov, ktoré sa pýšia tým, že nemajú wifi, signál, televíziu a dokonca ani elektrinu. Riadia sa pravidlom pomalého bytia a vy tak máte ideálnu príležitosť zachrániť svoje duševné zdravie alebo napríklad aj rodinné vzťahy. Pokiaľ chcete zájsť ešte ďalej, máte možnosť vrátiť sa do stredoveku a prenajať si napríklad nejakú horskú chalupu bez elektriny, splachovacieho záchodu a teplej vody. To už je naozaj návrat k prírode. Alebo skúste terapiu tmou, teda viacdenné pobyt v úplnom odlúčení a tme. Po dobu siedmich dní môžete v izolácii prežiť sebapoznanie pri ničnerobení. Nie je tu povolené používať elektronické prístroje, ale ani piť alkohol alebo fajčiť. Môžete jednoducho iba byť. A samozrejme na vás dohliada terapeut. Niet divu. Pre mnohých z nás je len predstava takého pobytu šialenstvom.

Od digitálnych technológií aj od sveta skutočného je potrebné si čas od času odpočinúť. Stanovte si pravidlá, ktoré vám v tom pomôžu napríklad odkladať telefón pri jedle alebo si ho nebrať do spálne. Vypnite si notifikácie alebo rovno niektoré aplikácie odinštalujte. A skúste si aspoň občas nájsť chvíľku, kedy si skutočne dovolíte zmiznúť z virtuálnej reality a byť offline. Kdekoľvek.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.