Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Chýba vám číra radosť zo života? Vyrazte do Malagy!

Malaga, perla španielskej Andalúzie

Malaga, perla španielskej Andalúzie Shutterstock

Vznešená architektúra, prastaré pamiatky, morský vzduch, tieň vyrastených paliem i čulý ruch mestských ulíc. Malaga, je očarujúce španielske prístavné mesto a obľúbené turistické letovisko, zdobiace preslnené pobrežie Costa del Sol. Ak ovládate španielčinu, potom vás neprekvapí, že v tomto kúte Pyrenejského polostrova vládne príjemné slnečné počasie po väčšinu roka. Vynikajúcu kávu si tu tak môžete vychutnať vo vonkajšej záhradke aj uprostred decembra.

Objavte krásy Španielska

História, ktorá sa dotýka hviezd

Castillo de Colomares, Malaga

Castillo de Colomares, Malaga Shutterstock

Aj keď je Malaga preslávená vynikajúcou kávou a prvotriednou kuchyňou, jej najväčšou devízou sú jedinečné historické pamiatky. O tom, že sa v šiestom najväčšom meste Španielska písala história svedčia početné archeologické nálezy, dokazujúce, že na území dnešnej Malagy žil už pred viac ako tisíc rokmi človek neandertálsky. Vypovedajú o tom vykopávky v jaskyniach blízko mesta. Pôvodný názov mesta znel Malaka. Založili ho Feničania roku 800 pred n.l. Výhodná poloha na pobreží bola ideálna na obchodovanie. Po Feničanoch prebrali vládu nad mestom Gréci, ktorí boli vystriedaní Kartagincami. Počas vlády Rimanov zmenilo mesto svoje meno na Flavia Malacita a vďaka vynikajúcej polohe sa stalo dôležitým obchodným prístavom. Z tohto obdobia sa do dnešných dní zachovali pozostatky rímskeho divadla, ležiaceho na úbočí známej arabskej pevnosti La Alcazaba. To je považované za najstaršie v krajine. V priebehu letnej sezóny tu môžete vidieť zaujímavé koncerty či hudobné predstavenia. Na začiatku 7. storočia prenikali na pobrežie arabské kmene zo Severnej Afriky, čo zásadne ovplyvnilo ďalší kultúrny vývoj tejto oblasti.

Dovolenka v španielskej Malage

Po stopách Picassa a Banderasa

La Alcazaba, Malaga

La Alcazaba, Malaga Shutterstock

Práve pod nadvládou Arabov sa z Malagy stalo žijúce mesto, obohnané hradbami s mohutnými bránami. Medzi rokmi 1057 a 1063 tu vyrástla ikonická pevnosť La Alcazaba, na stavbu ktorej bol použitý materiál aj ozdobné stĺpy z neďalekého rímskeho divadla. Mala slúžiť predovšetkým ako obrana pred nájazdmi lúpežných pirátov. Na konci 15. storočia došlo k vyhnaniu Arabov z mesta a s nástupom kresťanstva začal v uliciach miest vyrastať celý rad kostolov a kláštorov. K tým najzaujímavejším patrí La Victoria a La Trinidad.

Umenie Pabla Picassa

Umenie Pabla Picassa Shutterstock

Kostol Svätého Jakuba sa môže pochváliť elegantnou vežou, bohato zdobeným interiérom, krásnymi kaplnkami i vystaveným originálom krstného listu výnimočného umelca Pabla Picassa. Odkaz najslávnejšieho rodáka je uchovaný v monumentálnej budove veľkolepého renesančného paláca šľachticov z Bellavisty, postavenej v 16. storočí. K videniu sú tu fotografie zo života geniálneho maliara, sochára a zakladateľa kubizmu, súkromná korešpondencia, citlivo spracovaný prierez jeho dielom i výtvory jeho nemenej slávnych priateľov. Príjemným prekvapením je voľný vstup. Ďalšieho zo slávnych rodákov môžete stretnúť v pulzujúcich uliciach obľúbeného letoviska. Jeho tvár bude dôverne známa všetkým fanúšikom strieborného plátna. Antonio Banderas sa netají vrelým vzťahom k svojmu rodisku a s obľubou vystupuje na doskách miestneho divadla Teatro Cervantes.

Španielsko pod lupou: Sprievodca pobrežím Costa Brava

Prečítajte si aj:

Španielsko pod lupou: Sprievodca pobrežím Costa Brava

V rytme flamenca

Výhľad z Castillo de Gibralfaro

Výhľad z Castillo de Gibralfaro Shutterstock

Jednou z najnavštevovanejších pamiatok Malagy je pevnosť Castillo de Gibralfaro zo 14. storočia. Týči sa majestátne v kopci nad mestom a ponúka zážitok z množstva expozícií, mapujúci jej históriu i dych vyrážajúci výhľad na celé mesto. Tú pravú vášnivú atmosféru nasajete v najživšej časti mesta, ohraničenej ulicou Larios. V spleti starobylých uličiek čaká na vašu návštevu nespočetné množstvo obchodov, barov, reštaurácií i pouličných umelcov. Ulicami mesta často znie rytmická hudba a miestni sa nedajú dlho nabádať k tancu. Tanec je ich prirodzenosťou. Veď práve Andalúzia je kolískou vášnivého flamenca.

Cestujte bez obáv: Ponúkame komplexné cestovné poistenie

Srdce matadorov

Plaza de Toros de Ronda, Malaga

Plaza de Toros de Ronda, Malaga Shutterstock

Ak túžite skôr po pokoji, potom zamierte k botanickej záhrade El Parque, ktorá je jednou z najväčších v Európe. Celé hodiny tu môžete stráviť v milosrdnom tieni urastených paliem, bohato kvitnúcich kríkov alebo si posedieť na lavičke usadenej medzi kvetinovými záhonmi. K Andalúzii neodmysliteľne patria aj býčie zápasy, ktoré sú tŕňom v oku ochrancov zvierat. Jedna z najväčších býčích arén La Malagueta je k videniu uprostred mestskej zástavby. Ikonickú stavbu postavil roku 1874 architekt Joaquín Rucoba. Štadión s priemerom 52 metrov pojme až 14 000 divákov. Jeho súčasťou je aj múzeum oslavujúce históriu tohto národného športu. Statoční matadori tu porovnávajú svoje sily s rozzúreným býkom každoročne od apríla do konca septembra.

Vychutnajte si tradičnú španielsku polievku gazpacho

Prečítajte si aj:

Vychutnajte si tradičnú španielsku polievku gazpacho

Raj labužníkov

Španielské tapas

Španielské tapas Shutterstock

Španieli sú známi svojim vrelým vzťahom k jedlu, ktoré si dokážu vždy náležite vychutnať. Práve do Málagy mieria zástupy labužníkov za skvelým vínom, čerstvými morskými plodmi, vyprážanými sardinkami, sušenou šunkou jamón serrano, studenou paradajkovou polievkou gazpacho, delikátnym olivovým olejom alebo tradičnými jednohubkami tapas. Vegetariáni zaplesajú nad escalivadou, pripravenou z baklažánov, paradajok a papriky. Tradičným pokrmom pre celú oblasť Španielska je ryžová paella s morskými plodmi. Sladkú bodku na záver zaistia lahodne chrumkavé mandľové koláčiky.

Španielske víno

Španielske víno Shutterstock

Vinice v okolí Malagy produkujú jedno z najstarších vín v Španielsku. Železitá pôda s potrebnou dávkou vápenca, teplé počasie aj um miestnych vinárov dáva vzniknúť výborným vínam. Krajovou špecialitou sú sladké likérové ​​vína s dlhou dobou zrenia. Skutočným skvostom a obľúbeným suvenírom je Malaga Trasañejo zrejúca minimálne 5 rokov. Prázdninovú atmosféru vám doma pripomenie aj sušená šunka jamón, klobásky choriso, jemný olivový olej alebo skvelé olivy.

Siesta na pláži

Pláž Malagueta, Malaga, Costa del Sol

Pláž Malagueta, Malaga, Costa del Sol Shutterstock

V kozmopolitnej Malage je vo väčšine podnikov striktne dodržiavaná siesta, ktorá pomáha Španielom prekonať najteplejšie obdobie dňa a nabrať sily na večer. Trvá väčšinou od 14 do 17 hodín. V tejto dobe sú zatvorené obchodíky aj väčšina reštaurácií. Túto dobu môžete využiť na relaxáciu na niektorej z mestských pláží. Dlhé úseky pobrežia, situované v samom centre mesta, vás prekvapia dokonalou čistotou, jemným svetlými pieskom aj pozvoľným vstupom do mora. Ak by sa vám počas dovolenky zacnelo po športovom vyžití, potom si môžete požičať bicykel a prejsť si plážovú promenádu, lemovanú palmami, alebo si vybrať z bohatej ponuky vodných športov. Krásne počasie, jedinečné pamiatky a skvelé jedlo vo vás prebudí nákazlivú chuť do života. Tak typickú pre vždy dobre naložených obyvateľov Malagy.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.