Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Časové pásma

Časové pásma

Časové pásma

Povrch našej krásnej modrej planéty je rozdelený do časových pásiem. Každé je široké cca 15°, dohromady tvoria 360°, pričom každé pásmo so všetkými v ňom ležiacimi štátmi, používa rovnaký čas. Jedinou odchýlkou aktuálneho času medzi jednotlivými štátmi v jednom časovom pásme je prechod na letný čas, ktorý nie všetky krajiny používajú.

Poďme sa pozrieť trochu bližšie, ako to vlastne na planéte Zem v rôznych koncoch sveta, v rôznych štátoch s posunmi času vyzerá a funguje...

Základom celého systému časových pásiem je koordinovaný svetový čas, tzv. UTC (Coordinated Universal Time), ktorý sa nachádza v pásme okolo nultého poludníka. Všetky ostatné časové pásma už sú potom rozdielom počtu hodín oproti UTC. V prípade krajín, ktoré ležia na východnej pologuli, sa čas vzhľadom k nášmu pripisuje, na východnej pologuli odpočítava.

Viete, o koľko hodín si musíte posunúť ručičky svojich hodiniek v prípade, že idete navštíviť niektorú z obľúbených dovolenkových destinácií?

UTC+1 hod. (SEČ – stredoeuropský čas)

Tunisko, Taliansko, Chorvátsko, Španielsko, Rakúsko, Maďarsko, Česká republika, Čierna Hora, Francúzsko, Albánsko

Časový posun týchto štátov oproti SR nie je žiadny, pretože sa naša krajina nachádza v rovnakom časovom pásme. Všetky menované krajiny tiež používajú letný čas (SELČ).

UTC+2 hod.

Grécko, Egypt, Bulharsko, Turecko, Cyprus

Časový posun oproti SR je +1 hodina, zohľadniť treba letný čas, ktorý niektoré z uvedených krajín nepoužívajú. Napríklad Grécko letný čas používa, preto je rozdiel medzi časom v Grécku a časom na Slovensku po celý rok rovnaký, k zmene zimného času na letný a opačne dochádza vždy v rovnaký deň. Časový posun medzi nami a Gréckom teda bude vždy +1 hodina. V krajinách, ktoré oproti SR letný čas nepoužívajú, nebude rozdiel v časoch v priebehu roka rovnaký. V letnom období (marec až október) je časový posun +1 hodina, v zimnom období ešte o hodinu viac, teda +2 hodiny.

UTC+3 hod.

Keňa, Zanzibar

Časový posun oproti SR je v lete +1 hodina, v zime +2 hodiny.

UTC+4 hod.

Spojené arabské emiráty, Maurícius

Časový posun oproti SR je +2 hodiny v letnom období, +3 hodiny v zime.

UTC+5 hod.

Maldivy

Časový posun oproti SR je + 3hod. v letnom období, + 4 hodiny v zimnom období.

UTC+5.30 hod.

Srí Lanka

Časový posun oproti SR je +3.5 hod. V letnom období, +4.5 hod. V zimnom období.

UTC+7 hod.

Thajsko

Časový posun oproti SR je +5 hodín v lete, +6 hod. V zime.

UTC+8 hod.

Bali

Časový posun oproti SR je + 6 hodín v lete, +7 hodín v zime.

UTC 0 hod.

Kanárské ostrovy, Portugalsko (Madeira)

Časový posun oproti SR je -1 hod. Celoročne.

UTC-1 hod.

Kapverdské ostrovy, část Portugalska (Azorské ostrovy)

Časový posun oproti SR je -3 hodiny v lete, -2 hod. V zime.

UTC -4 hod.

Dominikánská republika

Časový posun oproti SR je v letnom období - 6 hodín, v zimnom období -5 hodín.

UTC -5 hod.

Kuba

Časový posun oproti SR je v zimnom období -6 hodín. Môže sa stať, že Kubu navštívite v čase prechodu na letný čas, ktorý je inokedy než v SR, a to 8. marca. V tomto prípade bude časový posun -7 hodín.

UTC -6 hod.

Samostatnou kapitolou je Mexiko. Väčšina územia leží v časovom pásme, kde platí UTC -6 hodín. Avšak určité časti Mexika majú časový posun iný. Napr. Chihuahua - časový posun -7 hodín, Baja California - časový posun -8 hodín ... ..

Aké komplikácie môže priniesť časový posun?

Citlivejší jedinci sa s posunom času, respektíve rýchlym leteckým prekonaním niekoľkých časových pásiem horšie vyrovnávajú. Naše vnútorné biologické hodiny sa skrátka oklamať nedajú. Porucha z časového posunu sa nazýva JET LAG a prejavuje sa väčšinou nevoľnosťou, dezorientáciou, podráždenosťou, bolesťami hlavy či nespavosťou. Aklimatizácia potom môže trvať aj niekoľko dní.

Ak si nie ste istí, či máte na svojich hodinkách aktuálny čas danej krajiny, nezúfajte. O presnom času vás vždy informuje letuška ihneď po pristátí na letisku. Aktuálny čas zistíte tiež na svojom mobilnom telefóne, ktorý ho sám nastaví podľa GPS súradníc.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.