Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Príručná batožina a čo si do nej zabaliť

Shutterstock

Cestujete lietadlom prvýkrát a neviete, čo všetko môže obsahovať príručná batožina? Tápete, aký typ batožiny vybrať, keď je na trhu toľko druhov? Žiadne obavy. Stačí dodržať pár základných pravidiel a nabudúce už pre vás bude balenie hračka. Nižšie vám poskytneme informácie ohľadom prepravných predpisov jednotlivých leteckých spoločností, aby ste mali jasno čo si vziať so sebou a čo radšej nechať doma.

Tip: Prečítajte si nášho leteckého sprievodcu pre začiatočníkov.

Rozmery a hmotnosťZakázané predmetyTekutinyPredpisyPrečo príručná batožina

Rozmery a hmotnosť príručnej batožiny

Každá letecká spoločnosť má svoje vlastné pravidlá týkajúce sa rozmerov príručných batožín. Menia sa aj podľa triedy, ktorou cestujete. Maximálne rozmery príručnej batožiny sú u väčšiny nízkonákladových spoločností, ktoré mávajú limity prísnejšie, 55 x 40 x 20 cm a to vrátane všetkých vyčnievajúcich častí batožiny ako sú držadlá, kolieska a pod. Ak má vaša kabínová batožina látkové veko, je potrebné mať na pamäti, že sa pri veľmi naplnenom obsahu môže vyduť a tým zmeniť rozmer, ktorý už nemusí predpísané limity splňovať. 

Povolená maximálna váha batožiny sa opäť odvíja od kritérií danej leteckej spoločnosti. Niekde je povolená maximálna hmotnosť iba 5 kg, iná letecká spoločnosť toleruje váhu až do 10 kg. Je tak potrebné vždy sa dopredu informovať u konkrétnej leteckej spoločnosti. 

Zakázané predmety v príručnej batožine

Shutterstock

V súvislosti s bezpečnosťou a predpismi Európskej únie sú niektoré predmety na palube prísne zakázané. Exotické destinácie majú často svoje vlastné pravidláMimo tých všeobecne známych pravidiel môže pracovník bezpečnostnej kontroly individuálne posúdiť zvyšok obsahu vašej batožiny a rozhodnúť, či nepredstavuje hrozbu. Pokiaľ sa chcete vyhnúť zabaveniu nepovoleného predmetu, pamätajte, že do príručnej batožiny nepatrí: 

Ostré premety: Vo vašej príručnej taške nie sú povolené ostré predmety, ako sú nože, nožnice a žiletky, vývrtky na víno… Môžete si ich však pribaliť do podpalubnej batožiny.

Zbrane a strelné zbrane: Zbrane a strelné zbrane nie sú povolené na palube lietadla, ani v prípade zbrojného preukazu. Zakázané sú aj guličkové pištole, nenabité strelné zbrane a ich všetky repliky. Ak máte pochybnosti, opýtajte sa svojej leteckej spoločnosti na konkrétne pravidlá a predpisy na kontrolu strelných zbraní.

Športové vybavenie: Niektoré športové potreby, ako sú bejzbalové pálky, golfové palice, turistické palice, hokejky nie sú povolené vo vašej príručnej taške. Môžu sa však zaregistrovať samostatne ako podpalubná batožina. 

Predmety na sebaobranu: Predmety ako slzný sprej, nunchaky, paralyzéry nie sú povolené vo vašej príručnej taške.

Batérie: Lítium-iónové batérie a náhradné batérie nie sú povolené vo vašej príručnej taške. Tieto položky musia byť umiestnené vo vašej podplaubnej batožine.

Kvapaliny: Tekutiny nad 100 ml sú vo všeobecnosti v kabíne nepovolené, existujú však výnimky, najmä ak cestujete s bábätkami alebo malými deťmi. Viac sa dozviete v článku nižšie. 

Výbušniny a horľavé predmety: Výbušniny a horľavé predmety, ako sú ohňostroje, benzín a kvapaliny do zapaľovačov, nie sú povolené. 

Je dôležité, aby ste si prečítali smernice a predpisy TSA, aby ste sa uistili, že si do príručnej tašky nebalíte žiadne zakázané predmety. Pomôže to urýchliť proces bezpečnostnej kontroly a zabezpečiť bezproblémový zážitok z cestovania. 

Tipy ako cestovať počas sviatkov menej stresujúco

Prečítajte si aj:

Tipy ako cestovať počas sviatkov menej stresujúco

Tekutiny v príručnej batožine

Shutterstock

V snahe zamedziť preprave prchavých látok, je zákaz vstupu na palubu lietadla s fľašou či nádobou s objemom viac ako 100 ml. Môže za to teroristický útok z roku 2006 na letisku Heathrow v Londýne, kedy bol zmarený pokus o vyhodenie do povetria niekoľkých lietadiel za pomoci kvapalných výbušnín. Stačí si kúpiť cestovné balenie všetkých vašich potrieb, alebo preliať kozmetické prostriedky do menších fľaštičiek. Tieto nádoby musia byť zabalené v priehľadnom, plastovom a uzatvárateľnom sáčku a ich celkový obsah nesmie byť vyšší ako 1 liter. Pokiaľ so sebou máte fľašu na vodu, stačí pred kontrolou vyprázdniť jej obsah. Mimo prepravy drogérie a nápojov na palube, je dobré myslieť aj na povolené rozmery samotnej batožiny.

Predpisy jednotlivých leteckých spoločností

Shutterstock

Každá aerolinka má trochu iné pravidlá rozmerov a váhy vašej príručnej batožiny. Nižšie máte k dispozícii aktuálne informácie. Rozhodne si však informácie overte aj priamo u letového prepravcu na ich webových stránkach, prípadne na letenkách, môžu sa totiž zmeniť. Dávajte si pozor na pravidlá ohľadom rozmerov a váhy, pri prekročení budete musieť uhradiť poplatok za odbavenie.

RyanAir vám povolí jednu príručnú batožinu, ktorá sa zmestí pod sedadlo. Môžete si vziať aj druhú príručnú batožinu o veľkosti 40 cm x 20 cm x 55 cm a max hmotnosti 10 kg, ale iba za poplatok v rámci tarify Flexi Plus.

Lufthansa povoľuje vstúpiť na palubu s príručnou taškou alebo káblom na notebook o veľkosti 30 cm x 40 cm x 10 cm.

Letecká spoločnosť Condor povoľuje jednu osobnú tašku o veľkosti 40 cm x 30 cm x 10 cm, ostatné sú za príplatok. Záleží aj kam cestujete.

Pri lete s Eurowings môžete mať kabelku alebo tašku na notebook o veľkosti 30 cm x 40 cm x 20 cm.

Pokiaľ disponujete kartou Easyjet Plus, opäť môžete vziať ďalšiu tašku, 36 cm x 45 cm x 20 cm.

U Air France sa príručná batožina s veľkosťou maximálne 30 cm x 40 cm x 15 cm započítava do celkovej váhy batožiny.

Ďalšie káble alebo tašku si pokojne vezmite aj v spoločnosti Germania.

Cestujte bez obáv: Ponúkame komplexné cestovné poistenie

Cestovanie iba s príručnou batožinou

Shutterstock

Môžete cestovať aj bez odbavenej batožiny, čo so sebou nesie množstvo výhod. Pri ceste iba s batohom či taškou sa vyhnete strate alebo oneskoreniu, ale hlavne tiež prípadnej krádeži pri vyzdvihovaní kufra na páse s batožinou. Veľmi často zistíte, že naozaj nepotrebujete príliš veľa vecí as malou príručnou batožinou si bohato vystačíte.  Keď sa vám podarí zabaliť si správne, zostane vám miesto aj na nejaký ten suvenír. Dobrým spôsobom, ako ušetriť priestor, je vziať si na seba sveter alebo bundu, ktorá by vám zbytočne zabrala pol batohu.  Dajte pozor na pravidlá pre rozmery batožiny do kabíny, pokiaľ sa totiž nezmestí do priehradky nad hlavou, môže byť umiestnené do batožinového priestoru. V tomto prípade by ste sa nevyhli čakaniu na jeho výdaj a tiež ďalším poplatkom za odbavenie.

Cestovanie na dovolenku s malým psom

Prečítajte si aj:

Cestovanie na dovolenku s malým psom

Cestovanie s domácim miláčikom

Malé domáce zvieratá môžu cestovať s vami v kabíne lietadla, zvyčajne za malý poplatok. Počítajú sa ako príručná batožina a počas pobytu v kabíne musia zostať v cestovnej taške. Každá letecká spoločnosť má limity hmotnosti, výšky a dĺžky a väčšina z nich obmedzuje povolené druhy domácich zvierat pre psov a mačky. Na cestovanie v rámci EÚ musí mať každý pes svoj vlastný "psí pas", tento pas môže vystaviť iba tzv. poverený veterinár. Pes musí byť označený tetovaním alebo elektronickým mikročipom a zároveň musí byť očkovaný proti besnote

Kontrolný zoznam pre balenie

Shutterstock

Všetko, čo bude zoznam zahŕňať, závisí najmä od destinácie a dĺžky vašej dovolenky. Jednoducho, do teplých krajín bude treba menej oblečenia ako do chladnejších častí sveta a na dlhšej dovolenke bude treba viac vecí ako na dovolenke kratšej.

Veci do lietadla

  • Pohodlné oblečenie s dlhšími rukávmi, aby ste nenachladli od klimatizácie
  • Niečo na zub, nie vždy vám môže byť palubné menu po chuti
  • Špunty do uší
  • Na dlhšie trasy cestovný vankúšik 
  • Zábava na cesty, hudba či filmy vo vašom telefóne alebo laptope vám pomôžu skrátiť dlhú chvíľu
  • Čítačka kníh, časopisy alebo noviny
  • Predpísané lieky
  • Očné kvapky, ak ich potrebujete
  • Dezinfekčné obrúsky na utretie povrchov okolo vás
  • Hydratačný krém pre citlivú pleť
  • Proti trombóze pomôžu, podporné pančuchy

Nevyhnutnosti na kúpanie a dovolenku na pláži

  • Plavky
  • Opaľovací krém
  • Pokrývka hlavy
  • Slnečné okuliare
  • Plážová osuška
  • Žabky alebo sandále
  • Plážová taška
  • Jedny či dvoje kraťasy, sukne alebo šaty
  • Tenká bunda na chladné večery

Čo zabaliť nech už cestujete kamkoľvek

  • Občiansky preukaz alebo pas
  • Vodičský preukaz, ak si budete chcieť prenajať vozidlo
  • Platobná karta
  • Vytlačené potvrdenie o rezervácii
  • Poznámky s dôležitými telefónnymi číslami
  • Písacie potreby, poznámkový blok
  • Lekárnička
  • Taška na použité oblečenie
  • Taška s toaletnými potrebami (zubná kefka a pasta, hrebeň, pilník na nechty, dezodorant, krémy a ďalšie kozmetickými prípravkami (šampón a sprchový gél by mal byť dostupný v hotelovej izbe)
  • Zásuvkový adaptér ak je to potrebné

Lety na dlhé vzdialenosti

  • Do exotických destinácií odporúčame repelent proti hmyzu
  • Ak sa chystáte do chladnejších destinácií, bundu a pyžamo
  • Mimo nohavice a sveter do lietadla, ešte náhradné
  • Niekoľko párov nohavíc, tričiek, ponožiek a spodnej bielizne
  • Fotoaparát, nabíjačku a náhradnú pamäťovú kartu

Zdroj: ab-in-den-urlaub.de

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.