Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Čaká vás dovolenka v Bulharsku? Týmto vás bulharská kuchyňa oslní!

Ak sa chystáte na dovolenku v Bulharsku, môžete sa okrem krásneho mora a horúceho slniečka tešiť aj na výbornú miestnu kuchyňu. Bulharské národné jedlo je povestné bohatými chuťami, nápaditými kombináciami i výbornými surovinami. V kombinácii so srdečnou povahou a povestnou bulharskou pohostinnosťou je stolovanie v Bulharsku naozaj radosť.

Často sa tu teda stretnete s čerstvou zeleninou, výbornými syrmi aj jogurtami. Veľmi obľúbené sú aj pokrmy z mäsa, a to predovšetkým z mäsa bravčového, kuracieho a jahňacieho. V jedálničkoch miestnych reštaurácií často narazíte aj na jedlá z čerstvých morských rýb, ktorých sa vo vodách priliehajúceho Čierneho mora hemží veľa. Poďte sa s nami pozrieť na zoznam najobľúbenejších bulharských jedál a skúste si vybrať už teraz!

Kefte a kebab

Keftě

Keftě Shutterstock

Podobne ako inde na Balkáne, aj v Bulharsku sú veľmi obľúbené pochúťky z mletého mäsa. Oválne kefte a podlhovastý kebab sú karbonátky z mletého hovädzieho, bravčového alebo jahňacieho mäsa zmiešaného so zmesou špecifického korenia. Po grilovaní sa jedia najčastejšie s pita chlebom. 

Vyberte si zájazd do Bulharska

Šopský šalát

Šopský šalát

Šopský šalát Shutterstock

Hoci tento zeleninový šalát podáva takmer každá slovenská reštaurácia, za pôvod šopského šalátu môžeme vďačiť práve Bulharsku. Podľa originálneho receptu sa má skladať z paradajok, uhoriek, pečených či čerstvých paprík, jarnej cibuľky a predovšetkým z porcie strúhaného bulharského syra Sirene navrchu.

Sarmi

Sarmi

Sarmi Shutterstock

Obľúbeným bulharským jedlom je tiež sarmi. Pod týmto názvom sa skrývajú vínne či kapustové listy plnené zmesou z ryže a mäsa alebo zeleniny. Sarmi je tiež súčasťou bulharského vianočného stolovania - pri tejto príležitosti sa kapustové listy plnia ryžou a syrom.

Najkrajšie pláže Bulharska

Prečítajte si aj:

Najkrajšie pláže Bulharska

Tarator

Tarator

Tarator Shutterstock

Studená polievka z bieleho bulharského jogurtu, strúhaných uhoriek, cesnaku, kôpru a niekedy aj vlašských orechov je ideálnym osviežením počas horúcich dní. Ak vám tarator až nápadne pripomína grécke tzatziki, nie ste sami. Čo na tom, že o pôvod receptu sa oba národy stále preťahujú, podstatné je, že tieto svieže pochúťky vôbec vznikli.

Banica

Banica

Banica Shutterstock

Jedným zo symbolov bulharskej kuchyne je aj táto slaná pochúťka, ktorú (nielen) všetci Bulhari milujú. Pripravuje sa z tenkého filo cesta, ktoré sa plnia napríklad syrom Sirene, kapustou, špenátom, tekvicou alebo mletým mäsom.

Cestujte bez obáv: Nové pripoistenie vás ochráni pred problémami s Covid-19

Bulharská musaka

Bulharská musaka

Bulharská musaka Shutterstock

Ďalším jedlom v Bulharsku, ktoré nezaprie miešanie kultúr na Balkáne, je musaka. Základom bulharskej Musaka sú zemiaky s mletým bravčovým mäsom, paradajkami a cibuľou, pokryté vrstvou bieleho bulharského jogurtu.

Škembe čorba

Škembe čorba

Škembe čorba Shutterstock

Milovaná, alebo nenávidená - škembe čorba, čiže držková polievka, sa podáva teplá i za studena. Jedná sa o veľmi hutnú polievku, ktorá môže hravo nahradiť aj hlavný chod. Podľa Bulharov slúži táto polievka ako ideálny "vyprošťovák" po prehýrených nociach plných alkoholu.

Vaša dovolenka v Bulharsku

Bulharské plnené papriky

Bulharské plnené papriky

Bulharské plnené papriky Shutterstock
 

Plnené papriky patría medzi najobľúbenejšie pokrmy v Bulharsku. Podobne ako v Českej republike, aj tu sa papriky plnia ryžou a mletým mäsom a podávajú sa s rôznymi druhmi omáčok. Špecialitou vianočnej večere sú tzv. Bjurek papriky, ktoré sú vyprážané a plnené syrom Sirene.

Bob čorba

Bob čorba

Bob čorba Shutterstock

Hustá fazuľová polievka, zvaná bob čorba, je ďalším z typických bulharských jedál. Varí sa z niekoľkých druhov fazule, paradajok, cibule, mrkvy a saturejky alebo mäty. Pre plnšie chuť sú niekedy do polievky pridávané kúsky bravčového mäsa.

Lokumki

Lokumki

Lokumki Shutterstock

Jedným z najlepších bulharských dezertov sú nepochybne - čo do chuti aj originality - tzv. Lokumki. Hlavnou prísadou je sladkosť zvaná Lokum, čo sú farebné ochutené kocky zo škrobu a cukru želatínové konzistencie. Keď sa tieto kocky zapečú v jemnom ceste a obalia vo vrstve práškového cukru, vzniká nezabudnuteľný chuťový zážitok.

22.07.2020 Leona Tomšů

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.