Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Ako vybrať vhodnú rodinnú dovolenku

Alebo ako kováčova kobyla zistila, že výber rodinnej dovolenky je veľmi náročná disciplína. Celý svoj dospelý život sa pohybujem v cestovnom ruchu. Mnohým ľuďom som poradila s výberom dovolenky, mnoho miest som navštívila a spoznala aj odvrátenú stranu turistického ruchu. Čakanie na meškajúce lietadlo aj stratenú batožinu. Na balenie kufrov som priam expert. A aj napriek tomu vo mne plánovanie rodinnej dovolenky s dvoma malými deťmi vyvolalo paniku.

Po porade so skúsenejšími kamarátkami som dospela k názoru, že najdôležitejšie otázky sú:

1. Ako sa na vysnívanú rodinnú dovolenku dopravíme

Cesta lietadlom je najrýchlejšia, bezpečná a dá sa absolvovať v podstate aj s veľmi malým bábätkom (nezabudnite na kojeneckú stravu, vankúšik a dečku), ktoré ale nemá nárok na vlastné sedadlo. Problémy pri vzlietaní a pristávaní vyrieši cumlík a pri troche šťastia vystúpite z lietadla s usmievavým, do ružova vyspinkaným potomkom. Staršie deti sú už mierne náročnejšie. Je preto nevyhnutné vybaviť sa dostatočným množstvom časopisov, maľovaniek či rovno tabletom s obľúbenými filmami a hrami. My sme sa na prvú rodinnú dovolenku dopravili autom (nevedela som si predstaviť, ako zbalím tú horu oblečenia, topánok, knižiek, hračiek a kozmetiky do troch kufrov). Zvolili sme odjazd v skorých ranných hodinách a ja som nervózne očakávala okamih, keď dcéra otvorí oči a spýta sa, kedy tam už budeme. Našťastie všetko prebehlo hladko a jedna zo zastávok na parkovisku v Alpách vo mne vzbudila túžbu po dovolenke na horách. Cestu do bližších destinácií je možné absolvovať aj autobusom, ale túto alternatívu by som doporučila skôr rodičom so staršími deťmi (predstava predškoláka dožadujúceho sa uprostred diaľnice prestávky na kakanie je dostatočne desivá).

2. Akú destináciu vybrať s prihliadnutím na deti

Táto otázka je určite najťažšia a je potrebné ju veľmi dôkladne premyslieť. S menšími deťmi nie je príliš vhodné cestovať do krajín s odlišnou klímou či veľkým časovým posunom (pre ich organizmus predstavujú prudké zmeny teplôt prílišnú záťaž). Dôležité je vybrať krajinu s dobrými hygienickými podmienkami a priaznivou bezpečnostnou situáciou. Najmenšie deti ocenia skôr piesočnaté pláže. Mladí potápači zas pobrežie lemované skalami. Pre rodinnú pohodu je niekedy nutné ubrať zo svojich nárokov a na niekoľko rokov sa vzdať hotelov, kde dávajú líšky dobrú noc alebo rušných letovísk, ktoré dunia diskotékovými rytmami do skorého rána. Ani dlhé prehliadky historických pamiatok nie sú pre väčšinu detí tou najlepšou zábavou. Nie je nutné zapájať silne introvertného potomka do animačných programov. Je dôležité mať záložný plán pre chvíle, keď more začne byť nuda. Návšteva aquaparku, morského sveta alebo iba prechádzka po promenáde prinesie potrebné rozptýlenie.

3. Kde budeme s deťmi bývať

Ak ste vybrali destináciu máte už takmer vyhraté. Zostáva už iba zvoliť správny typ ubytovania. Na výber je široká škála hotelov s pestrou ponukou animačných programov, športových aktivít, wellness centier pre unavených rodičov a službou stráženia detí. Najdôležitejšie je zvoliť rozumnú vzdialenosť od pláže, letiska a centra daného letoviska (niekoľkokilometrové prechádzky do civilizácie nie sú žiaduce). Príjemnou alternatívou je ubytovanie v apartmánoch. Väčší priestor aj možnosť varenia dáva dovolenke iný rozmer. Naša dovolenka v mobilheime v sebe spojovala čaro kempovania v prírode s dostupným zázemím (toaleta, tečúca voda, klimatizácia a dobre vybavená kuchyňa).

4. Ako sa budeme stravovať

Asi najideálnejšou formou stravovania s malými deťmi je all inclusive. Starosti s varením hodíte za hlavu a prenecháte ich povolanejším. Aj zarytí nejedáci si väčšinou z bohatej ponuky jedál vyberú a prísun vitamínov zaistí super čerstvé ovocie. Aj tu je však potrebné vyberať baby friendly hotely, kde je personál (aj ostatní návštevníci) pripravení na vyššiu mieru hluku a viac omrviniek. Apartmány s vlastným varením sú vhodné pre ranné vtáčatá, vytrvalých spáčov alebo voľnomyšlienkárov neuznávajúcich pravidelný režim. Polpenziu zvoľte v prípade, že radi prenikáte do tajov miestnej kuchyne. Obedy v rodinnej taverne či pizzérií dodajú vašej dovolenke tú pravú atmosféru.

5. Ako na mieste zabavíme seba a svoje deti

Tento problém nám do veľkej mieri pomôže vyriešiť už voľba vhodného hotela a destinácie. Ak sa rozhodnete vyraziť na výlet máte možnosť zvoliť organizovaný so sprievodcom (to by nemuselo byť vzhľadom k presne naplánovanému programu a zastávkam to pravé orechové) alebo si požičať auto (väčšie požičovne sú vybavené aj autosedačkami), starostlivo naštudovať trasu a vyraziť za dobrodružstvom. S menšími deťmi nie je rozumné vyrážať na celodenné akcie, ale zamerať sa skôr na kratšie výlety. Puberťáci vydržia už v podstate všetko, ale pravdepodobne uprednostnia návštevu aquaparku alebo zoo pred prehliadkou pamätihodností.

6. A čo keď sa niečo stane?

Náhla choroba dieťaťa v deň odletu, pokazené auto alebo úraz pri mori. To boli moje najväčšie nočné mory. Čiastočne som sa im snažila predísť podávaním vitamínov, laktobacilov a obmedzovaním pobytu v detskom kolektíve (a nakoniec som išla k moru s angínou ja). Pre všetky prípady je nevyhnutné zariadiť si dobré cestovné poistenie (najlepšie aj s poistením storna zájazdu) a nezabudnúť na dobre vybavenú lekárničku.

Najdôležitejšie je mať na pamäti, že rodinná dovolenka nemusí byť vždy tak dokonalá, ako vyzerá na lesklých stránkach katalógov. Ak zlé počasie môže mať svoj pôvab. Šváb na izbe naučí deti láske k zvieratám a na nepríjemné chvíle budete po rokoch spomínať s úsmevom. Hlavné je byť spolu a užiť si to naplno. A keď nejde o život...

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.