Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Ako a kedy je najlepšie kupovať zájazd?

Premýšľate kedy je najvhodnejšia doba začať plánovať letnú či zimnú dovolenku? Niekto začína riešiť pobyt so značným predstihom, naopak mnoho ľudí čaká až do poslednej chvíle. Obe situácie majú určite svoje pre a proti.

First a last minute

V cestovnom ruchu prebiehajú dve vlny zliav a to first minute a last minute:

  • FIRST MINUTE – jedná sa o kúpu v prvých okamihoch, kedy vyjdú katalógy cestovných kancelárií
  • LAST MINUTE – tieto zľavy začínajú platiť v dobe, keď sa blíži termín odletu. Býva to zhruba mesiac – mesiac a pol pred odletom.

Kedy je najlepšie kupovať letnú dovolenku?

V priebehu októbra sa začínajú pulty plniť novými katalógmi na nadchádzajúcu letnú sezónu. Ak sa chystáte cestovať vo väčšom počte osôb, či plánujete dovolenku s deťmi, je tá pravá chvíľa začať situáciu riešiť. Od novembra do konca februára prebieha najväčšia vlna first minute zliav. Máte najväčší výber ubytovacích kapacít, leteniek je viac než dostatok a naviac si nahlásite dovolenku s predstihom, takže nemusíte na poslednú chvíľu riešiť, či Vás má v práci kto zastúpiť.

Pri first minute akciách ponúkajú cestovné kancelárie mnohé výhody: deti zadarmo, cestovné poistenie vrámci zájazdu, parkovanie na letisku v cene, alebo pri vlastnej doprave napr. diaľničné známky ako darček. Navyše, ak objednávate pobyt s predstihom, väčšina cestovných kancelárií ponúka možnosť nízkej zálohy – cca 40 – 60 Eur za osobu.

V prípade, že cestujete v malom počte osôb alebo Váš termín dovolenky nie je ešte úplne istý, môžete využiť last minute zľavy, ktoré sú v podstate porovnateľné s cenami pri nákupe dopredu. Ceny zájazdu klesajú a je to dané tým, že zostávajú posledné ubytovacie kapacity a niekoľko málo leteniek. Mali by ste ale počítať s tým, že už nie je taký výber. Väčšinou sa jedná o hotely s nižším hodnotením a aj vo výbere termínu či destinácie je nutné byť flexibilnejší v dôsledku nedostatku leteniek.

Kedy je vhodné začať plánovať zimnú dovolenku?

Koncom mesiaca august začínajú cestovné kancelárie vydávať svoje katalógy pre klientov, ktorí sa chystajú na hory. Ak plánujete dovolenku počas vianočných sviatkov či Silvestra a radi by ste pekné ubytovanie pri svahu, neodkladajte vybavovanie na poslednú chvíľu. O pobyty počas sviatkov je vždy najväčší záujem.

Aj v zime sú na dovolenku first minutové zľavy a akcie. Niektoré kancelárie ponúkajú Garanciu snehu (možnosť zrušiť zájazd bez stornopoplatkov v prípade, že nebude v danom stredisku v prevádzke minimálne 50% dĺžky zjazdoviek z dôvodu klimatických podmienok).

S predstihom riešte aj pobyty v priebehu jarných prázdnin (február-marec), v dobe konania karnevalov a rôznych zjazdových a bežeckých pretekov. Menej vyťažené mesiace, kedy je možné vyberať pobyty aj na poslednú chvíľu sú napríklad november, začiatok decembra – v tejto dobe sú aj opening ski (skipasy zadarmo či za veľmi nízku cenu), potom je to začiatok januára a koniec marca, v niektorých strediskách aj apríl, kedy je takisto free ski (napr. Livigno).

First minute vs. last minute pri exotických dovolenkách

Určite si niektorí z Vás kladiete otázku, ako to so zľavami funguje pri dovolenkách na pravidelných linkách. Žiadne first minute či last minute akcie tu prakticky neexistujú. Cena dovolenky záleží na výške ceny letenky, ktorá je veľmi pohyblivá. Prakticky to funguje tak, že čím menej má letecká spoločnosť na daný termín leteniek, tým sa zvyšuje cena. V prípade, že plánujete exotickú dovolenku, začnite o nej premýšľať aspoň pol roka dopredu, aby Vás neskôr nepríjemne neprekvapila výška ceny, ktorá môže byť napríklad dvojnásobná.

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.