Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

5 dôvodov, prečo vyraziť na dovolenku na Cyprus

Predstavte si tyrkysové vody so zlatými plážami, archeologické náleziská, množstvo kláštorov a múzeí, lahodnú stredomorskú kuchyňu, pohostinných miestnych obyvateľov to všetko v objatí rozmanitej flóry. Vitajte na Cypre, úchvatnom ostrove vo východnom Stredomorí, ktorý uspokojí všetky vaše túžby. 

Či už hľadáte relax, dobrodružstvo alebo kultúrne objavovanie, Cyprus má skrátka všetko. Inšpirujte sa našimi tipmi a prežite slnečnú dovolenku kedykoľvek počas roka.

Lahodná gastronómia

Shutterstock

Cyprus leží na križovatke troch kontinentov, z čoho ťaží aj kuchyňa okorenená juhoeurópskymi, východnými a stredoázijskými vplyvmi. Doprajte si lahodné jedlá, ako je syr halloumi, souvlaki (špízy z grilovaného mäsa), tradičný dürüm (turecký wrap) či  čerstvo ulovené morské plody. Spárujte svoje jedlo s miestnymi vínami a vychutnajte si kulinársku cestu, pri ktorej budete mať chuť cestovať ešte viac.

Ak váš maškrtný jazýček prahne po sladkostiach, vedzte, že ani vo výbere dezertov vás Cyperčania nesklamú. Podobne ako v Grécku či Turecku tu zoženiete Loukoumi , želé s orieškami obalené v práškovom cukre. Chuťové bunky obšťastníte aj kúskom ovocia nakladaným v sirupe alebo mandľami Soutzioukos, navlečenými na šnúre a máčenými v hroznovej šťave.

Spoznajte krásy Severného Cypru

História na každom kroku

Shutterstock

Akonáhle načerpáte energiu z dobrého jedla, vydajte sa objavovať pestrú históriu ostrova, napr. do starovekého mesta Salamis alebo okúzľujúceho Kourionu. Ten vďaka polohe na útese ohromuje výhľady na krajinu aj more, pri ktorých sa vám zatají dych. Za mýty a legendami potom vystúpte na hrad sv. Hilariona, jednu z najkrajších zrúcanín v Stredomorí. Cyprus je doslova posiaty kostolmi a ďalšími pamiatkami. V podstate teda nezáleží na tom, kam zamierite. Obdivuhodné objekty stretnete na každom kroku.

Za krásami severného Cypru

Prečítajte si aj:

Za krásami severného Cypru

Najčistejšie európske pláže

Shutterstock

Že cyperské pláže si zasluhujú obdiv, uznáva aj Európska agentúra pre životné prostredie, ktorá ich považuje za najčistejšiu v Európe. Na kúpanie láka viac ako 40 oficiálnych pláží ocenených Modrou vlajkou. Najrozsiahlejšími pobrežiami disponuje Larnaca, Lemesos, Paphos či Agia Napa. Pokiaľ cestujete s deťmi, nemali by ste minúť pláž Nissi v Agia Napa s plytkým pobrežím a pokojnou zátokou. Ide koniec koncov o najznámejší piesočný pás Cypru, ktorý priťahuje davy turistov, pričom na kráse mu to rozhodne neuberá.

Cestujte bez obáv: Ponúkame komplexné cestovné poistenie

Obľúbená agroturistika

Potulky horskými dedinami alebo okolo slaného jazera, pozorovanie plameniakov a surfovanie pieskom na Zlatej pláži polostrova Karpas, to je idylka, ktorú si môže dopriať každý. Cyprus je krajinou hojnosti a pokoja, kde slnko svieti takmer denne a vrelosť obyvateľov prekvapuje aj dojíma. Pretože miestnym záleží na matke prírode, umožňujú návštevníkom spoznať cyperskú kultúru a vidiecky život pekne po starom. Aj vy si tak môžete skúsiť podojiť ovcu, upiecť chlieb alebo zbierať olivy. Sledujte remeselníkov, ako doslova z ničoho vytvárajú pôsobivé artefakty, a možno sa niečomu priučíte. Cyprus však nezabúda ani na tých, ktorí dávajú prednosť luxusu. Prepychové rodinné hotely a päťhviezdičkové letoviská zaručujú tradičnú pohostinnosť v modernom prostredí. O zábavu sa vám postarajú početné kasína, športoviská či kúpeľné zariadenia.

Obľúbený hotel Kaya Artemis

Jeden veľký festival

Život na Cypre sa nesie v duchu uvoľnenosti a pohody. Charakteristická bezstarostnosť Cyperčanov je viditeľná aj v ich láske k oslavám. Najmä na severnom Cypre predstavuje celý rok jedno farbisté obdobie plné festivalov, pri ktorých si každý nájde to svoje. Navštívte festival vlašských orechov, oslavu hrozna Memetçik alebo olivové slávnosti a staňte sa súčasťou cyperskej kultúry.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.