Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

10 tipov na novembrové cesty za slnkom

Novembrové cesty za slnkom

Novembrové cesty za slnkom

Cítite, že sa do vašeho života pozvoľna vkráda jesenná únava a nedostatok slnečného svitu vám pridáva vrásky na čele? Potom je ideálny čas na výlet za hranice všedných dní. Môžete si užiť panenskú prírodu, starobylé pamiatky, belostné pláže omývané vyhriatym morom aj exotické lahôdky. Podte so mnou objaviť ideálne destinácie novembrovej dovolenky.

1. Malta

Iba dve a pol hodiny strávených v lietadle vás delia od slnečnej Malty. Na ostrove, prešpikovaným historickými pamiatkami, svieti slnko 360 dní v roku a práve november je ideálnym mesiacom k poznávaniu jeho krás. Voda Stredozemného mora je príjemne prehriata a teploty vzduchu sa pohybujú okolo 20°C. Navštívte mesto palácov Vallettu a pokochajte sa jedinečnými pamiatkami, z korých niektoré sú zapísané na zozname UNESCO. Najkrajšie je mesto s príchodom noci, kedy vo svetle lámp vyniknú všetky jeho romantické zákutia. Malta je aj obľúbeným cieľom golfistov. Tradícia tohto elegantného športu tu siaha až do roku 1888. Srdečnú povahu miestnych obyvateľov najlepšie spoznáte pri návšteve reštaurácie. Typickým pokrmom je tu králik pripravovaný na mnoho spôsobov. Bujarý nočný život si užijete v mestečku Julian´s s uličkami plnými reštaurácií, diksoték, klubov a barov.

Valletta, Malta

Valletta, Malta

2. Tenerife

Najväčší zo siedmych Kanárskych ostrovov delí na dve polovice mohutné pohorie Teide. Sever ostrovu je vďaka väčšiemu množstvo zrážok zelenší a oblohu tu častejšie zdobia obláčiky. Na novembrovú dovolenku je tak vhodnejšia južná časť, ktorá je síce vyprahnutá, ale môže sa pyšniť veľkým počtom slnečných dní a teplejším počasím. Aj na sklonku roku sa tu teploty vzduchu šplhajú k 24°C. Nudiť sa rozhodne nebudete, pokiaľ sa rozhodnete stráviť svoju dovolenku v letovisku Las Americas, ktorý je prezývaný ostrovným Las Vegas. Široké pieskové pláže tu pokrýva tmavý sopečný piesok, strediská vodných športov ponúkajú množstvo atrakcií pre deti aj dospelých a ulice mesta lemujú nočné kluby aj vyhlásené reštaurácie. V miestnom aquaparku si užijete rozličné vodné atrakcie aj plávanie s delfínmi. Golfoví nadšenci privítajú moderné 18-jamkové ihrisko.

Playa de la Tejita, Tenerife

Playa de la Tejita, Tenerife

3. Marákeš

Skutočnú atmosféru orientu môžete zažiť počas prechádzky krivoľakými uličkami marockého Marákešu. Nie je tu núdza o nádherné pamiatky, múzea, rozkvitnuté kvetinové záhrady aj tržnice voňajúce zmesou exotických korení. Ako v rozprávke Tisíc a jedna noc si budete pripadať na námestí Džema el Fna. Svoje umenie tu predvádzajú fakíri, krotitelia hadov, kaukliari aj potulní muzikanti. Mlsné jazýčky turistov oblaží um miestnych kuchárov. Nebojte sa ochutnať pokrmy z čertvých rýb, jahňacie tajine, chlebové placky, alebo čerstvo vylisované ovocné šťavy. Zimnú bundu môžete nechať doma. Novembrové teploty sa obvykle pohybujú okolo príjemných 24°C.

Marákeš, Maroko

Marákeš, Maroko

4. Kuba

Dlhé belostné pláže, blankytne modré more zvádzajúce ku kúpaniu, krásna príroda aj široké úsmevy miestnych obyvateľov. Karibské slnko tu prehrieva vzduch aj more na 28°C. Svetoznáme letovisko Varadero ponúka okrem 20 kilometrov dlhej pláže aj množstvo atrakcií pre deti aj dospelých. Tie najlepšie karibské rumy ochutnáte v dome Casa del Ron, krásy podmorského sveta spoznáte v parku Cayo Piedras del Norte a tí najväčší odvážlivci si môžu zaplávať s delfínmi v miestnom delfináriu.

Varadero, Kuba

Varadero, Kuba

5. Mexiko

Tajomné Mayské pamiatky, aktívna sopka Popocatépetl, nepriestupná džungľa v okolí mesta Tulum, rázna tequila aj nekonečne dlhé pláže lemované palmami. To je iba zlomok krás tejto hrdej zeme. Spomienky na sychravé jesenné počasie sa rozplynú v príjemných 28°C. Polostrov Yucatán skrýva jeden z novodobých siedmych divov sveta - zrúcaninu mayského mesta Chichén Itzá. Tie najkrajšie pláže sa nachádzajú na ostrovoch Isla Mujeres, Holb a Cozumel.

Chichén Itzá, Mexiko

Chichén Itzá, Mexiko

6. Kambodža

Ten pravý čas na návštevu Kambodže nastáva v októbri a trvá až do mája. Práve v tomto období tu panuje suché a teplé počasie s teplotami okolo 30°C. Vychádzajúca cestovateľská hviezda láka ikonickým chrámom Angkor Wat, pohnutou históriou, hlbokými pralesmi, ospalými mestečkami aj okúzľujúcimi plážami. Lesk turistických letovísk tvrdo kontrastuje s chudobou miestnych obyvateľov, ktorí sú aj napriek svojmu ťažkému životnému údelu stále usmievaví a prietľskí. Nezabudnuteľným zážitkom je prechádzka na chrbte slona.

Angkor Wat, Kambodža

Angkor Wat, Kambodža

7. Dubaj

Hlavné mesto rovnomenného emirátu ponúka nevídané množstvo turistických atrakcií. Najvyššiu vežu sveta Burj Khalifa, nákupné centrum s lyžiarskou dráhou a obrým akváriom, umelý ostrov v tvare palmy Palm Jumeirah, najväčší umelo vytvorený prístav, safari s viac než 2500 zvieratami aj architektonický skvost - budovu opery. Skrátka pre každého niečo. Nakrátko neprídu ani plážoví povaľači. Miestne pieskové pláže sú vždy dokonalo upravené a ponúkajú perfektný servis. V novembri sa môžete vyhrievať v horúcich 30°C.

Dubaj, Spojené Arabské Emiráty

Dubaj, Spojené Arabské Emiráty

8. Koh Samui

Tretí najväčší thajský ostrov ponúka presne to, čo si od dovolenky v tejto krajine sľubujete. Romantické plážičky lemované palmami aj veľkolepé budhistické chrámy. Dokonalo fotogenické sú aj vodopády Namuang. Vedľa jedného z nich bol vybudovaný rozsiahly zábavný park ponúkajúci vystúpenia so slonmi, hadmi a opicami. Veľmi obľúbený je aj vodný park Samui Aquarium s množstvom koralov a vodných rýb, motýlie múzeum so živými exemplármi majúcimi rozpätie krídel až 25 cm. Priemerné teploty sa v tomto ostrovnom raji pohybujú okolo 31°C.

Koh Samui, Thajsko

Koh Samui, Thajsko

9. Myanmar (Barma)

Zem do neba sa tyčiacich hôr, zlatých chrámov, čajových plantáži, pláži lemovaných kokosovými palmami aj nekonečnej pohody. Je iba málo miest na svete, kde na vás dýcha pokoj. Práve november je považovaný za ideálne obdobie pre poznávacie zájazdy. Teploty sa tu ustália na znesiteľných 30°C a voda Andamanského mora osvieži príjemnými 25°C.

Bagan, Myanmar

Bagan, Myanmar

10. Austrália

Láka vás dovolenka u protinožcov? Pokiaľ vás neodradí dlhá doba strávená v lietadle a veľký časový posun, tak sa môžete tešiť na rozmanitú kultúru, jedinečnú faunu a flóru, či jeden z najkrajších svetových prístavov v Sydney. Práve tu sa nachádza jedna z najslávnejších pláži - Bondi Beach, raj surférov a nudistov. Tie najkrajšie podmorské scenérie uvidíte na vlastné oči pri pobreží mesta Cairns v Queenslande. Blízkosť Veľkého bariérového útesu vás nenechá na pochybách, že práve tu more skutočne čaruje. Na súostroví Whitesundays sa nachádza preslávená pláž  Whitehaven beach, ktorej oslnivá krása vám vezme dych. Na konci roku sa tu teploty pohybujú v rozmedzí 26°C-28°C.

Austrália

Austrália

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.