Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

10 najväčších dobrôt egyptskej kuchyne

Arabská kuchyňa

Arabská kuchyňa

Pokiaľ si potrpíte na dobré jedlo a radi skúšate nové chute, potom je pre vás ideálna dovolenka v Egypte! Ponuka jedál, ktoré sa tu pripravujú, je veľmi rozmanitá vďaka bohatej histórii a s ňou súvisiacemu miešaniu kultúr. Poďme sa pozrieť na najväčšie pochúťky egyptskej kuchyne, ktoré by ste určite mali ochutnať!

Dovolenka v Egypte

1. Kabab a Kofta

Kofta

Kofta

Milovníci dobrého mäsa v Egypte rozhodne hladovať nebudú! Napriek tomu, že názov pokrmu ukrýva dva druhy mäsa pripravovaného na dva rôzne spôsoby, Kabab a Kofta sa často podávajú spoločne. Kabab sú šťavnaté kocky grilovaného teľacieho a Kofta sú rezance jahňacieho opečeného na špajdli na grile.

2. Molokhia

Molokhia

Molokhia

Na pohľad možno Molokhita pripomína špenát zo školskej jedálne, ale chuťovo sa jedná o úplne odlišný pokrm. Pripravuje sa z listov jutovníka spolu s mäsovým vývarom a zmesou korením vznikne pochúťka, ktorá sa najčastejšie podáva s ryžou alebo chlebom.

Šport v Egypte: Ktoré aktivity si užijete pri Červenom mori?

Prečítajte si aj:

Šport v Egypte: Ktoré aktivity si užijete pri Červenom mori?

3. Kushari

Kushari

Kushari

Jedno z najobľúbenejších jedál v Egypte (a zďaleka nie iba medzi vegetariánmi) je Kushari. Jedná sa o pomerne rôznorodú zmes ryže, špagiet, čiernej šošovice a hustej paradajkovej omáčky, ktorá je navrchu posypaná opraženou cibuľkou.

4. Tameya

Tameya

Tameya

Takmer každý, kto aspoň trošku pozná arabskú kuchyňu, už počul o cícerovej guľôčke zvanej falafel. Tameya je v podstate jeho egyptská verzia, hlavný rozdiel spočíva v základnej spojovacej surovine. Tou v prípade Tameyi nie je cícer, ale bôb záhradný.

5. Hamam Mahshi

Hamam Mahshi

Hamam Mahshi

Pečenie holúbät nie je výsadou výhradne tých najlepších šéfkuchárov v Európe. Grilované holuby sa v Egypte pripravujú už dlhé stáročia a dodnes je tento pokrm považovaný za veľkú delikatesu. Holuby sa najčastejšie plnia bulgurom (drvenou pšenicou) so zmesou byliniek.

6. Ful Mudamas

Ful Mudamas

Ful Mudamas

Tento pokrm pochádzajúci z dôb samotných faraónov je v Egypte veľmi obľúbený. Kašovitá pochúťka z bôbu, oleja, cesnaku a citrónovej šťavy sa najčastejšie podáva s pita chlebom alebo bagetou a často sa pridáva aj do sendvičov.

Tajomstvo pamiatok starovekého Egyptu: Vydajte sa po stopách faraónov

Prečítajte si aj:

Tajomstvo pamiatok starovekého Egyptu: Vydajte sa po stopách faraónov

7. Shawarma

Shawarma

Shawarma

Ak máte radi Kebab, potom by ste mali ochutnať jeho egyptskú obdobu Shawarmu, ktorá je rovnako obľúbená na Blízkom východe. Mäso ochutené špecifickým korením sa na ražeň napichuje vždy vcelku (zatiaľ čo mäso na Kebab býva niekedy mleté) a po orezaní sa balí do tenkého pita chleba. K dochuteniu slúžia najčastejšie omáčky hummus, tahini, cesnakový dip a sezónna zelenina.

8. Hawawshi

Hawawshi

Hawawshi

Na prvý pohľad síce možno trochu neatraktívne, ale o to chuťovo zaujímavejšie jedlo s názvom Hawawshi by mal ochutnať každý. Zmes mletého jahňacieho mäsa s cibuľkou, fazuľami a korením sa zapeká vo vnútri chleba, vďaka čomu je Hawawshi ideálny aj ako rýchle jedlo do ruky.

Last minute dovolenka v Egypte

9. Fatta

Fatta

Fatta

Toto jedlo sprevádza väčšinu významných životných či náboženských (kresťanských aj moslimských) udalostí v Egypte. Ryža, opekaný chlieb a veľké množstvo ostrokyslej riedkej omáčky tvorí základ, ku ktorému sa najčastejšie podáva šťavnaté hovädzie mäso alebo volské oko.

Cestujte bez obáv: Ponúkame komplexné cestovné poistenie

10. Konafa

Konafa

Konafa

A kto si dobré jedlo nedokáže predstaviť bez niečoho sladkého na záver, ten by mal rozhodne vyskúšať Konafa. Tento dezert pripravovaný z veľmi tenkých chrumkavých rezancov zaliatych rozpusteným maslom a cukrovým sirupom si musí zamilovať úplne každý.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.