Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

10 najväčších a najľudnatejších miest sveta

Asi nikoho neprekvapí, že tie najväčšie a najľudnatejšie mestá sa prevažne nachádzajú na východnej pologuli našej Zeme. Ktoré to ale sú? Koľko ľudí tam žije? A čo tu môžeme vidieť a zažiť? Miestny spôsob života Vás určite ohromí.

1. Všetky mestá valcuje Tokio

Hlavné mesto Japonska nachádzajúce sa na ostrove Honshu obdivuhodných 38 miliónov obyvateľov a ich počet sa stále zvyšuje. Tokio žiari nespočetnými farbami a nikdy nespí. Navštíviť môžeme najvyššiu budovu mesta Tokio Skytree Tower, niekoľko typických japonských chrámov, tsuki (najväčší rybí trh na svete) a mnoho ďalších vecí. Zvláštnosťou tohto mesta sú tzv. Kapsulové či Bunkové hotely. Jedná sa o veľmi malé kóje, vysoké cca pol metra. Patria samozrejme medzi najlacnejšie ubytovanie, ale sú vybavené aj zabudovanou televíziou, budíkom či klimatizáciou.

Tokio, Japonsko

Tokio, Japonsko

2. Čínska metropola Šanghaj

Nikoho z nás neprekvapí, že ďalšie najväčšie mesto sa nachádza práve v najľudnatejšej krajine – v Číne. V Šanghaji žije viac než 27 miliónov obyvateľov. Najnavštevovanejšie je tzv. Bund – nábrežie lemované budovami bánk. Je to mesto plné skôr mrakodrapov, než starých pamiatok. Neďaleko Šanghaja sa navyše nachádza aj okruh Formuly 1.

Šanghaj, Čína

Šanghaj, Čína

3. Kozmopolitné mesto Dillí

Do rebríčka 10 najväčších miest na svete patrí aj indické Dillí, ktorého súčasťou je aj Nové Dillí. Celá metropola má viac ako 22 miliónov obyvateľov. Mesto je turisticky veľmi navštevované už len preto, že sa tu nachádza viac ako 170 pamiatok - hrobky, chrámy, pevnosti či mešity. Nájdeme tu aj tri objekty zapísané na zozname UNESCO - Červenú pevnosť, Kutub Minar (najvyšší minaret v Indii) a Humájúnova hrobka.

Červená pevnosť, Dillí, India

Červená pevnosť, Dillí, India

4. Najväčšie mesto západnej pologule – Mexico city

Ciudad de México je hlavným mestom Mexika a žije tu cca 21 miliónov obyvateľov. Údajne bolo vybudované už v roku 1325 Aztékmi. Je veľmi populárnym a turisticky navštevovaným mestom, navyše je možné sem vyraziť kedykoľvek počas roka vďaka peknému počasiu. Nájdeme tu plno úžasných pamiatok a chrámov, ktoré patria medzi jedny z najkrajších na svete. Na zozname UNESCO je okrem iného zapísané historické centrum (Centro Historico), ktoré je postavené na aztéckom sídlisku a prevažne tu nájdeme budovy z koloniálnej éry

Palacio de Bellas Artes, Mexico city

Palacio de Bellas Artes, Mexico city

5. Juhoamerické Sao Paulo

Mesto sa nachádza na juhovýchode Brazílie a s počtom okolo 21 miliónov obyvateľov sa radí medzi jedno z najľudnatejších. Nachádza sa tu jedna z najväčších ulíc mrakodrapov na svete – Avenida Paulista. Okrem mrakodrapov tu nájdeme vyhlásené miestne reštaurácie, pamiatky a nočné kluby. Okrem iného sa tu tiež nachádza Museu de arte Sao Paulo s obrovskou zbierkou umeleckých diel od svetových maliarov - Rembrant, Renoir, Rubens, ..

Sao Paulo, Brazília

Sao Paulo, Brazília

6. Jedno z najstarších miest sveta – Soul

Soul je hlavným mestom Jižnej Kórey a býva tu bezmála 24 miliónov ľudí. Jeho história siaha do 18. storočia pred Kristom. Sídli tu mnoho obchodných korporácií ako je napríklad Samsung alebo Kia a patrí medzi jedno z najmodernejších miest. Toto mesto skutočne žije, a preto je vhodné pre mladých ľudí. V meste môžete navštíviť Soul Tower, Kjongbokkung (kráľovský palác) alebo Čchangdokkung (palác postavený dynastií Čoson).

Soul, Južná Kórea

Soul, Južná Kórea

7. Mesto niekoľkých ostrovov - Bombaj

Bombaj je hlavným mestom indického štátu Maháraštra a žije tu bezmála 21 miliónov obyvateľov. Bombaj je vďaka svojej veľkosti pre turistov jedno veľké bludisko a je potrebné sa na návštevu dobre pripraviť. Je sídlom indického filmového a televízneho priemyslu – slávneho Bollywood. Nájdeme tu aj druhý najväčší ázijský slum - Dharavi (1 milión obyvateľov). Najnavštevovanejšou je štvrť Coloba s koloniálnou výstavbou a nachádza sa tu väčšina múzeí a galérií. V časti North Central Mumbai môžete navštíviť jaskynný chrámový komplex Kanheri.

Brána Indie v Bombaji

Brána Indie v Bombaji

8. Beijing čiže Peking

Je hlavným mestom Čínskej ľudovej republiky a so svojimi takmer 20 miliónmi obyvateľov je tiež jedným z najväčších hlavných miest. Toto veľkomesto ukrýva mnoho historických miest akým je známe Zakázané mesto, pamätník Ľudových hrdinov alebo Sieň najvyššej harmónie. Po stáročia je politickým a kultúrnym centrom celej krajiny.

Zakázané mesto v Pekingu, Čína

Zakázané mesto v Pekingu, Čína

9. Najľudnatejšie mesto afrického kontinentu - Káhira

V Káhire žije asi 18.5 milióna obyvateľov a je zároveň hlavným mestom Egypta. Pre mnoho z nás je tiež jedným z najdostupnejších miest, kam sa môžeme pozrieť. Navštíviť môžete Univerzitu al-Azhar (najslávnejšia káhirská mešita založená v roku 970), bazár Chán al-Chalílí (najväčší bazár Afriky), Egyptské múzeum (zbierka staroegyptských pamiatok) alebo Koptské mesto (kresťanská štvrť).

Káhira, Egypt

Káhira, Egypt

10. City of New York

Mesto bolo založené v roku 1625 Holanďanmi (ako New Amsterdam). So svojimi 18.5 miliónmi obyvateľov je najľudnatejším mestom Spojených štátov. Aktuálne je jedným zo svetových centier v oblasti financií a obchodu. Najnavštevovanejšie turistické miesta Central Park, Empire State Building, Times Square, Socha slobody či SoHo. Každý rok navštívi New York vyše 50 miliónov turistov.

New York, USA

New York, USA

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.