Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

10 gastronomických špecialít pre odvážnych

Milujete cestovanie a radi spoznávate nové kultúry? Potom určite radi objavujete aj nové chute, ktoré sú v každej krajine veľmi rôznorodé. Či už sa vydáte na ďalekú exotickú dovolenku, alebo ostanete v Európe, vždy vás môže národná kuchyňa danej krajiny prekvapiť.

Nie vždy sa samozrejme musí jednať o tak úplne milé prekvapenie. Dobrým príkladom môže byť nasledujúci zoznam jedál, ktoré sú skutočne len pre tých najodvážnejších. Trúfli by ste si ochutnať napríklad mravčie vajíčka, vyprážané hady alebo mäso z prudko jedovatej ryby?Čítajte ďalej a sami si overte, ako veľmi odvážnymi jedákmi ste!

1. Vyprážané tarantule, Kambodža

Vyprážané tarantule

Vyprážané tarantule

Kto má strach z pavúkov, asi by sa mal Kambodži vyhnúť oblúkom. Veľmi obľúbenou pochúťkou sú tu totižto tarantule vyprážané v cesnakovom oleji. Tento pokrm je nielenže veľmi cenený pre vysoký obsah bielkovín, ale podľa tradície sú ľudia, ktorí tarantule jedia, krajší.

2. Fugu, Japonsko

Fugu

Fugu

Napriek tomu, že plátky tohto japonského rybieho mäsa vyzerajú na prvý pohľad neškodne, nenechajte sa pomýliť. Po zistení, že jedna ryba Fugu v sebe obsahuje toľko jedu, že by dokázala usmrtiť 30 ľudí, vám totiž asi stuhne úsmev na perách. Odvážnym stravníkom tak nezostáva nič iné než dúfať, že šéfkuchár je naozaj skúsený a nemá zrovna zlý deň.

3. Suri červy, Amazónia

Suri červi

Suri červi

Veľkou pochúťkou juhoamerickej amazonskej oblasti sú veľké a šťavnaté červy zvané Suri. Ide o larvy chrobáka Nosánika Palmového, ktoré žijú najčastejšie v útrobách pralesných paliem. Suri sa jedia buď živé, alebo sa napichujú na špajdle a opekajú sa na grile.

4. Haggis, Škótsko

Haggis

Haggis

Máte radi vnútornosti? Potom budete z tohto škótskeho národného pokrmu nadšení! Hlavnými ingredienciami Haggis je totižto zmes ovčieho srdca, pečene a pľúc zmiešaná s cibuľou, korením a múkou. Celá zmes sa následne varí v ovčom žalúdku a podáva sa so zemiakovou kašou.

5. Sannakji, Južná Kórea

Sannakji

Sannakji

Toto jedlo je skutočne skúškou odolnosti a súdnosti. Juhokórejská delikatesa, Sannakji, je totiž tvorená prakticky jedinou ingredienciou – živými chobotničkami. Chápadielka, ktoré sa na tanieri stále hýbu, sú nielen značne odpudzujúce, ale mnohokrát aj životu nebezpečné. Prísavkami na chápadlách sa totiž môžu človeku prisať v krku a spôsobiť napríklad aj smrť.

6. Casu Marzu, Taliansko

Casu Marzu

Casu Marzu Shardan

Milovníci syra si môžu dať skutočnú chuťovku na talianskej Sardínií. Spôsob, akým miestni farmári už po stáročia zaisťujú vláčnu a jemnú chuť ovčieho syra Pecorino, je naozaj originálny. Obyvatelia Sardínie totižto nechávajú muchy naklásť so bochníkov syra svoje vajíčka. Kombinácia chuti lariev a ovčieho syra je údajne nezabudnuteľným chuťovým zážitkom.

7. Pečená morčatá, Peru

Pečené morča

Pečené morča

Pre niekoho milovaný domáci miláčik, pre iných výborné jedlo. V prípade Peruáncov sa asi môžeme rozprávať predovšetkým o druhej skupine – pečené morčatá sú totiž v Peru obľúbenou delikatesou. Morča sa podáva väčšinou v celku aj s hlavou a chuťou sa údajne podobá králikovi.

8. Vyprážané hady, Čína

Vyprážané hady

Vyprážané hady

Hady patria v Číne medzi veľmi obľúbené jedlo – podľa štatistík sa tu ročne zje až 400 ton hadov. Napriek tomu, že sa ich mäso pripravuje na mnoho spôsobov, zďaleka najobľúbenejším je napichnúť hada na špajdľu a prudko upražiť na oleji. Túto miestnu delikatesu môžete ochutnať u mnohých pouličných predajcov vo väčších mestách.

9. Balut, Filipíny

Balut

Balut

Na tom, že obľúbenou súčasťou jedál v celej juhovýchodnej Ázií sú vajcia ešte nie je nič zvláštne. Druh jedla, ktorý si obľúbili Filipínci, už však minimálne zvláštny rozhodne je. Tunajšou pochúťkou sú varené vajcia, vo vnútri ktorých sú malé káčatká krátko pred vyliahnutím. Po olúpaní škrupiniek sú tak jasne zreteľné vtáčie nožičky, krídelká aj zobáčiky.

10. Escamoles, Mexiko

Escamoles

Escamoles

Svetoznáma pálenka nie je zďaleka jediný produkt, za ktorý môžu Mexičania vďačiť rastline agáva. V koreňoch tejto sukulentnej rastliny totiž žijú mravce, ktorých vajíčka sú v Mexiku považované za úplnú delikatesu. „Hmyzí kaviár“, ako ho miestni prezývajú, sa údajne vyznačuje jemnou orieškovou chuťou a podáva sa najčastejšie v tacos s omáčkou guacamole.

16.06.2017 Leona Tomšů

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.