Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

10 dôvodov prečo stráviť letnú dovolenku v Bulharsku

Hľadáte destináciu ktorá v sebe ukrýva zmes nádherných pláží, fascinujúcej prírody, chutného jedla i príjemného prostredia a pritom nezaplatíte majland? Bulharsko v juhovýchodnej Európe ponúka jedinečnú dovolenku plnú vzrušujúcich kontrastov vhodnú pre rodiny s deťmi, páry, jednotlivcov i skupiny.

V minulosti si Bulharsko, v tieni luxusnejších európskych destinácií vyslúžilo nálepku priemerného stredomorského letoviska. To však už dávno nie je pravda! Každoročne sa posúva v rebríčku obľúbených európskych destinácií a láka turistov z celého sveta. Prečo je dovolenka v Bulharsku taká obľúbená? 

Navštívte Bulharsko

1.) Strategická poloha Bulharska 

Bulharsko je krajina nachádzajúca sa v juhovýchodnej Európe, ktorá sa rozprestiera na viac ako 354 kilometroch pobrežia Čierneho mora. Do obľúbených bulharských letovísk sa letecky z Bratislavy, Košíc, Popradu či Viedne dostanete za necelé dve hodiny, čo je ideálne pre rodiny s malými deťmi. Počas letných mesiacov, ktoré zvyčajne trvajú od júna do augusta, Bulharsko zažíva teplé a slnečné počasie v priemere okolo 28 stupňov Celzia. 

2.) Skvelé služby za dostupné ceny 

Bulharsko patrí medzi cenovo dostupnejšie destinácie v porovnaní so svojimi susedmi ako Turecko a Grécko. Návštevníci si môžu užiť perfektné služby, luxusné hotely, kvalitné jedlo i vzrušujúce aktivity za zlomok ceny. 

Obľúbený hotel v Bulharsku

3.) Nádherné, piesočné pláže

Jedným z najväčších lákadiel Bulharska sú predovšetkým nádherné piesočné pláže, ktoré mnohé získali ocenenie Modrá vlajka EÚ za čistotu a kvalitu vody. Toto ocenenie pravidelne získavajú pláže v Albene, vďaka jemnému zlatistému piesku, pozvoľnému vstupu do mora aj ale aj službám ako sú sprchy, strediská vodných športov či služby plavčíkov. 

Medzi najväčšie a najobľúbenejšie pláže patrí Slnečné pobrežie a Zlaté piesky známe vďaka krištáľovo čistej vode, širokej škále vodných športov i plážových barov a reštaurácií.  Pre rodiny s deťmi odporúčame plážové letovisko Albena s plytkými vodami a aktivitami pre rodiny. 

4.) Vynikajúce jedlo

Bulharsko je známe aj svojou lahodnou kuchyňou, ktorá je jedinečnou zmesou balkánskych, stredomorských a východoeurópskych chutí. Medzi obľúbené jedlá patrí banitsa, slané pečivo plnené syrom a špenátom, a kavarma, výdatný guláš vyrobený z mäsa a zeleniny. Návštevníci si môžu vychutnať aj rôzne miestne vína a rakiu, silnú pálenku z hrozna alebo sliviek. 

Tip: Úžasné je aj bulharské víno (obzvlášť červené), ktoré odporúčame ho konzumovať s rozvahou, nakoľko je prekvapivo silné.

5.) Panenská príroda a romantické dedinky

Ak ste milovníci prírody, nenechajte si ujsť návštevu úchvatných prírodných pamiatok Bulharska. Jedným z najvýznamnejších prírodných úkazov v Bulharsku sú Balkánske hory. Tieto hory sa tiahnu po celej krajine a sú domovom niektorých z najkrajších výhľadov v Európe. Najvyšším vrchom balkánskych hôr je vrch Botev, ktorý je vysoký 2 376 metrov. Pešia turistika a trekking v týchto horách je obľúbenou aktivitou miestnych obyvateľov aj turistov.
Samostatnú kapitolu tvoria dedinky vo vnútrozemí (Kamen Bryag, Pastuh, Byala), ktoré sú dokonalou esenciou Bulharska. Krásna príroda sa tu snúbi s jednoduchou, ale vynikajúcou kuchyňou a rýdzim charakterom obyvateľov.

Plovdiv, jedno z najatraktívnejších starovekých miest

Prečítajte si aj:

Plovdiv, jedno z najatraktívnejších starovekých miest

6.) Bohatá história a kultúra

Okrem prírodných zaujímavostí je Bulharsko bohaté aj na kultúru a históriu. Krajina má dlhú a preslávenú minulosť s vplyvmi starovekej gréckej, rímskej a osmanskej civilizácie. Romantický Nessebar (zapísaný na zozname UNESCO) vás osloví typickými drevenými domčekmi a kľukatými uličkami, kostolmi z byzantského obdobia, Starým Biskupským palácom, pred ktorým sa musí odfotiť každý turista či unikátnym veterným mlynom.
Hlavné mesto Sofia je na vrchole rebríčka cestovateľských destinácií. V hlavnom meste nájdete jeden z najvýznamnejších pravoslávych chrámov sveta - monumentálnu Katedrálu sv. Alexandra Nevského či svetoznáme kláštory ako napríklad Kláštir Rila. 

Bulharsko ako ho nepoznáte

Prečítajte si aj:

Bulharsko ako ho nepoznáte

7.) Priateľskí Bulhari

Bulhari sú známi svojou pohostinnosťou a ústretovým prístupom k návštevníkom. Cestovatelia môžu očakávať, že ich privítajú vrúcne a láskavo, vďaka čomu bude ich pobyt ešte príjemnejší. 

Cestujte bez obáv: Ponúkame komplexné cestovné poistenie

8.) Bulharsko ako centrum zábavy

Bulharsko organizuje počas roka množstvo festivalov a podujatí, na ktorých sa oslavuje všetko od hudby, tanca až po jedlo a víno. Návštevníci sa môžu pripojiť k slávnostiam a na vlastnej koži zažiť pulzujúcu kultúru krajiny.

Jedným z aspektov bulharskej kultúry, je dominantná párty scéna. Bulharsko je domovom rôznych nočných klubov, barov a večierkov, ktoré sa zameriavajú na všetky druhy hudby a spoločenských scén. Niektoré z najobľúbenejších párty destinácií v Bulharsku zahŕňajú Slnečné pobrežie, Zlaté piesky a Varna.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.