Oslavy mesiaca v Číne či zber vína v Taliansku alebo päť tipov na nezabudnuteľnú jesennú dovolenku

Bratislava, 17. augusta 2015

Tí, ktorí nie sú fanúšikmi horúcich dní a svoju dovolenku si radšej užívajú v miernych teplotách, často odkladajú svoj pobyt až na september či október. Plánovať jesennú dovolenku je však potrebné už teraz. Máme pre vás tip, môžete sa napríklad prechádzať na teplom jesennom slnku s pohárom vína v ruke. Pri cestovaní mimo hlavnú sezónu sa dokonca vyhnete radom turistov, prehnaným cenám a tropickým teplotám. Kam sa teda túto jeseň vybrať? Prečítajte si naše tipy na najlepšie jesenné destinácie.

Sviatok roku pre milovníkov piva

Ak milujete pivo a nechce sa vám odchádzať moc ďaleko, navštívte tento rok svetoznámy Oktoberfest. To, čo začalo v roku 1810 ako konské dostihy, je dnes šestnásťdenný festival plný dobrého piva a zábavy. Koná sa v nemeckom Bavorsku na Tereziánskej lúke a trvá od polovice septembra až do prvého víkendu v októbri. „Nenechajte sa odradiť radom pri vstupe. Budete mať zážitok na celý život a nakoniec nebudete ľutovať, že ste si museli chvíľu počkať,“ hovorí Ivan Šidla, marketingový manažér internetovej cestovnej agentúry Invia, ktorá ponúka na Oktoberfest zájazdy. Okrem tradičného oblečenia, praclíkov a litrov piva sa môžete tešiť aj na koncerty, súťaže a dobre naladených návštevníkov z celého sveta.

Tipy na dovolenku:
Oktoberfest v Mníchove, bez stravy, autobusom, od 51 eur, viac tu

Vypite si víno, ktoré ste sami vyrobili

Ak dávate prednosť skôr poháriku dobrého vína, zamierte na sever Španielska. V meste Logroňo sa totiž v týždni okolo 21. septembra koná Fiesta de San Mateo, pri ktorej vám víno do pohára nalejú priamo z tradičných kožených vakov zvaných botas. Nenechajte si ujsť predovšetkým miestne červené vína.
To neďaleko Verony, v talianskej oblasti Soave, vám niektoré vinárstva na jeseň dovolia pomáhať aj so zberom vinnej révy. Hoci vám za prácu nezaplatia, odmenu si môžete vybrať v naturáliách a ochutnať vína od miestnych vinárov. Fľaše vína, ktorá vám najviac zachutia, si so zľavou môžete odviezť domov. Na slnečnú taliansku jeseň tak môžete doma spomínať s pohárikom v ruke aj v tých najväčších mrazoch.

Tipy na dovolenku:
La Limonaia ***, polpenzia, doprava vlastná, od 116 eur, viac tu

Priblížte sa mesiacu na šanghajských strechách

Na koniec septembra pripadá v Číne jeden z najkrajších a najromantickejších sviatkov – oslava jesene a mesiaca. Tento rok to pripadá na 27. septembra a mesto zaleje nielen žiara samotného mesiaca, ale aj svetlo z tisícok lampiónov. V Šanghaji dokonca môžete byť nočnej oblohe ešte bližšie a pozorovať ju zo strechy šanghajského Svetového finančného centra. Tento mrakodrap s výškou 492 metrov je najvyššou budovou Čínskej ľudovej republiky a zároveň má tretiu najvyššie položenú strechu na svete. Oslava najväčšieho a najjasnejšieho mesiaca podľa lunárneho kalendára je druhým najdôležitejším čínskym sviatkom hneď po Novom roku. „Ak sa v tomto období do Číny vyberiete, rozhodne si nenechajte ujsť ani tradičné mesačné koláčiky. Tie sa pečú práve k príležitosti oslavy mesiaca a najčastejšie sú plnené sladkou pastou z červených fazúľ,“ popisuje Ivan Šidla z cestovnej agentúry Invia, ktorá ponúka aj poznávacie zájazdy do Číny.

Tipy na dovolenku:
Peking a okolie, raňajky, letecky, od 1 346 eur, viac tu

Romantická jeseň na rieke Duoro

Záplavy červenej, oranžovej a žltej farby môžete sledovať na terasovitých vinohradoch v údolí rieky Duoro v severnom Portugalsku. Ešte než lode zazimujú, vydajte sa na dvesto kilometrovú plavbu po rieke Duoro a obdivujte krásy Portugalska z vodnej hladiny. Ak by už na palube vial jesenný vietor, zahrejete sa pohárikom sladkého portského vína. Druhý a tretí víkend v septembri si nenechajte uniknúť ani tradičné trhy v Ponte de Lima – najstaršom portugalskom mestečku. Ak sa rozhodnete vydať do Portugalska, určite si nenechajte ujsť ani Lisabon a dvadsať kilometrov vzdialené mesto Sintra. Počiatky mesta Sintry siahajú až do stredoveku a vďaka priaznivej klíme sa stala letným sídlom kráľovskej rodiny. Dnes je mesto pre svoju unikátnosť zapísané na Zozname svetového dedičstva UNESCO a rozhodne stojí za návštevu.

Tipy na dovolenku:
Miraparque ***, raňajky, letecky, od 388 eur, viac tu

Publikované: 17.08.2015