Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Zanzibar: Tropický raj v Indickom oceán

Zanzibar, Indický oceán, Tanzánia

Zanzibar, Indický oceán, Tanzánia Shutterstock

Ležať na pláži, šnorchlovať v Indickom oceáne, objavovať staré tradície alebo navštíviť prehliadku miestnych korenín. To všetko nájdete jedine na Zanzibare! Súostrovie pri pobreží Tanzánie ponúka jedinečnú zmes histórie, prírody a kultúry, vďaka čomu je obľúbenou destináciou pre cestovateľov. Poďme preskúmať túto očarujúcu destináciu podrobnejšie. 

PrehľadNavšteva a počasieCesta na ZanzibarDokumenty a vízaKultúra a zvykyHlavné mestoZaujímavé miestaJedlo a špecialityUbytovanie

Cestovateľský prehľad

Zanzibar, oficiálne známy ako Zanzibarské súostrovie, je poloautonómna oblasť Tanzánie nachádzajúca sa v Indickom oceáne pri východnom pobreží Afriky. Pozostáva z dvoch hlavných ostrovov, Unguja (bežne označovaného ako Zanzibar) a Pemba, spolu s mnohými menšími ostrovčekmi. Unguja je najväčší a najľudnatejší z ostrovov a je hlavnou turistickou destináciou. Tento úžasný tropický raj je známy svojimi bielymi piesočnatými plážami, tyrkysovou vodou, bohatým kultúrnym dedičstvom a historickým významom.  

Zanzibar z Bratislavy

Kedy navštíviť Zanzibar?

Oblasť Tanzánie, do ktorého patrí ostrov Zanzibar má vlhké, horúce, tropické podnebie, vďaka čomu je ideálnou destináciou po celý rok. Zrážky v dôsledku monzúnu pribúdajú v období od konca marca do konca mája, ako aj v novembri i decembri. Jedná sa však o rýchle prehánky po ktorých nasleduje slnečné počasie.  

Ako sa dostať na Zanzibar

Novinkou zimy 2023/2024 je priamy charterový let z Bratislavského letiska M.R. Štefánika na medzinárodné letisko Abeid Amani Karume (ZNZ) na Zanzibare. Priemerná dĺžka letu je 10 hodín a 30 minút pričom lety zabezpečuje letecká spoločnosť Smartwings na typoch lietadla Boeing 737. Ďalšou možnosťou sú prestupné lety z Viedne, Budapešti či Prahy. 

Dokumenty, víza a mena

Na vstup do krajiny je potrebné turistické vízum, ktoré môžete získať po prílete na letisku alebo požiadať o e-vízum pred cestou. Váš pas by mal byť platný minimálne šesť mesiacov po plánovanom odchode z Tanzánie. Viac na Ministerstvo zahraničných vecí. 

Oficiálnou menou Zanzibaru, ako aj Tanzánie, je tanzánsky šiling (TZS). Zatiaľ čo niektoré väčšie hotely a podniky akceptujú platbu v eurách či dolároch, odporúča sa mať so sebou niekoľko tanzánijských šilingov na miestne výdavky. Vo väčších mestách či na letisku sú k dispozícii bankomaty či zmenárne. 

Kultúra, tradície a jazyk

Zanzibar je miestom bohatých a rozmanitých kultúrnych tradícií a zmesou afrických, arabských, indických a európskych vplyvov. Národným jazykom na Zanzibare je svahilčina, no nemusíte sa báť!  Ak viete trochu anglicky alebo francúzsky, zvyčajne sa ľahko dorozumiete. Niektorí z miestnych hovoria aj dobre portugalsky. 

Viac o dovolenke na Zanzibare

Hlavné mesto Zanzibaru

Hlavným mestom ostrova je Zanzibar Town, ktorý vás prenesie späť v čase do 17. až 19. storočia. Stredobodom mesta je „Stone Town“, starobylá časť s labyrintom úzkych uličiek, historických budov a rušných trhov, ktorá patrí medzi svetové dedičstvo UNESCO. V kľukatých uličkách narazíte na svahilské, arabské a indické, ale aj európske vplyvy. Za videnie stojí napríklad Beit-el-Ajaib (Palác zázrakov) a Beit-el-Sahel (Sultánov palác). 

Zaujímavé miesta

Gueréza zanzibarská

Gueréza zanzibarská Shutterstock

Zanzibar ponúka množstvo podmanivých miest a atrakcií na preskúmanie. Tu je náš zoznam obľúbených miest na Zanzibare:  

  1. Historické mesto Stone Town
  2. Záhrady Forodhani
  3. Národný park Jozani Chwaka Bay
  4. Plantáže s prehliadkou miestneho korenia 
  5. Pláž Nungwi
  6. Väzenský ostrov 

Zažite dobrodružstvo na Zanzibare: Objavte krásy tohto ostrova

Prečítajte si aj:

Zažite dobrodružstvo na Zanzibare: Objavte krásy tohto ostrova

 

Jedlo a špeciality

Raňajky na Zanzibare

Raňajky na Zanzibare Shutterstock

Keďže Zanzibar je známy ako „Ostrov korenia“, neprekvapí vás pikantná a rozmanitá kuchyňa. To charakterizuje napríklad rôzne druhy kari. Nájdete tu aj dostatok grilovaných jedál, ako je zelenina či mäso, zvyčajne obohatené o zemiakové krokety alebo lahodné sladké zemiaky. Okrem miestnych špecialít sa na Zanzibare presadila aj medzinárodná kuchyňa, takže ak zrazu dostanete chuť na pizzu či dokonca sushi, určite nájdete alternatívy. Obľúbeným dezertom na Zanzibare je banánové pokušenie N´dizi no kastad z pečený banán s vanilkovým pudingom. 

Národný deň dezertov: Svetová prehliadka lahodných sladkostí z exotických krajín

Prečítajte si aj:

Národný deň dezertov: Svetová prehliadka lahodných sladkostí z exotických krajín

 

Hotely a ubytovania

Chcete stráviť noc v luxusnom hotely alebo v súkromnej vile na pláži? Ak chcete na ostrove trochu viac pohodlia, odporúčame si zarezervovať hotelový rezort so štyrmi a viac hviezdičkami. Tieto strediská často obsahujú súkromné bungalovy nad vodou, bazény s nekonečným okrajom (infinity pool) , kúpele svetovej triedy a gurmánske reštaurácie. Medzi obľúbené možnosti patrí Riu JumboBlueBay beach resort & SPA, The Royal Zanzibar Beach Resort.  

Pre jedinečný a dobrodružný pobyt zvážte glamping (luxusné kempovanie) na Zanzibare. Existuje niekoľko kempov a stanových rezortov , ktoré vám umožnia vychutnať si prírodné krásy ostrova a zároveň mať moderný komfort.  

Ak však chcete na Zanzibare veľa cestovať a svoj hotel vnímate skôr ako miesto na spanie, postačujú aj ubytovania s tromi a menej hviezdičkami. Hostely a penzióny nájdete v mestách ako Stone Town a Nungwi, ktoré ponúkajú čisté a základné ubytovanie. V posledných rokoch sa objavili aj cenovo dostupné butikové hotely a ekologické chaty. 

Najkrajšie pláže Zanzibaru

Prečítajte si aj:

Najkrajšie pláže Zanzibaru

 

Zaujímavosť: Zanzibar kladie veľký dôraz na ochranu životného prostredia a na podporu udržateľného turizmu vznikli ekologické chaty. Miesta ako Chumbe Island Coral Park a Mnarani Beach Cottages sú vynikajúcimi možnosťami pre ekologicky zmýšľajúcich cestovateľov. 

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.