Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Za čistejší Mount Everest! Nepál zakazuje plasty na jedno použitie

Východ slnka nad táboriskom

Východ slnka nad táboriskom Shutterstock

Od roku 2020 budú na najvyššej hore sveta zavedené nové predpisy. Nepálska vláda totiž v posledných rokoch rieši množstvo ekologických otázok týkajúcich sa hory - vrátane preplnenosti, rastúceho počtu obetí a nadmerného odpadu, ktorý zostáva na chodníkoch aj v základnom tábore. Pomôžu prísnejšie predpisy? Kto bude mať povolené na Mount Everest vyliezť a za akých podmienok?

Začiatkom augusta 2019 oznámila nepálska vláda svoje plány:

  • Sprísniť pravidlá vydávania povolení k výstupu na budúcu sezónu
  • Priemerné náklady na lezenie sa navýšia z 11 000 $ (cca 9900 €) na 35 000 $ (cca 31 500€) na osobu
  • Každý horolezec musí najskôr vyliezť na ktorýkoľvek iný nepálsky vrchol s výškou min. 6500 m. n. m.
  • Od roku 2020 budú prísne zakázané plasty na jedno použitie na hore aj okolo nej

Situácia je vážna

Východ slnka pri výšlape na Everest

Východ slnka pri výšlape na Everest Shutterstock

Vo februári 2019 dosiahlo množstvo odpadu na Mount Everestu kritický bod. Bolo ho toľko, že úrady uzavreli základný tábor kvôli vyčisteniu. Tento rok v máji pozbieral tím dobrovoľníkov z horských chodníkov viac než 3 tony odpadkov obsahujúcich prázdne plechovky, fľaše, kúsky plastu a dokonca vyradené horolezecké vybavenie. Vzhľadom k tomu, že každá cesta na horu je pomerne nebezpečná a predstavuje riziko aj pre najskúsenejších horolezcov, pôsobí samotný akt vyslania miestnych obyvateľov, aby vyzdvihli odpadky po návštevníkoch, veľmi znepokojivo.

Vydajte sa do Nepálu: Vyberte si z ponuky našich zájazdov

Zákaz jednorázových plastov, ktorý by mal vstúpiť do platnosti v januári 2020, bude mať platnosť v celom nepálskom regióne Khumbu, ktorý zahŕňa Mount Everest a základné tábory. Ako sa dá predpokladať, turistom by to zabránilo v tom, aby si do oblasti vozili plastové fľaše na nealkoholické nápoje a akékoľvek iné plasty na jedno použitie do hrúbky 0,3 mm. Obchodom by pravidlo bránilo v samotnom predaji plastov, ktoré uvedeným špecifikáciám odpovedajú. Mimochodom, uvedený zákaz neplatí pre fľaše s vodou. Tá je totiž pre horolezcov životne dôležitá.

Turistika v Himalájach

Prečítajte si aj:

Turistika v Himalájach

Mount Everest je na nepálskej strane súčasťou Národného parku Sagarmatha, patriaceho k svetovému dedičstvu UNESCO. Nielen preto si zaslúži väčšiu starostlivosť.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.