Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Turistika v Himalájach

Pohorie Himaláje

Pohorie Himaláje

Naša malá republika má nádherné hory, ale čo si budeme nahovárať, žiadny z tých skutočných velikánov sa tu nevyskytuje. Skutočné veľhory sa nachádzajú v Himalájach, ázijské ikony všetkých horalov. Práve tu sa majestátne týči až do výšky 8 tisíc metrov desať zo štrnástich najvyšších vrcholov sveta, a to už je pádny dôvod, prečo tieto pre nás tak vzdialené končiny navštíviť a aspoň čiastočne spoznať najväčšie a najvyššie pohorie sveta.

Himaláje ponúkajú desiatky turistických trás

Horská turistika a trekking v Himalájach, to je splnený sen všetkých milovníkov aktívnej dovolenky, majestátnych horských štítov, malebnej prírody, horských dediniek a v neposlednom rade fotografovania. Himaláje ponúkajú nespočetné množstvo turistických trás od jednoduchých, až po veľmi náročné expedície. Na niektorých trekoch strávite pár dní, iné vám zaberú aj týždne. Sami si musíte vopred určiť, ktorý variant bude pre vás ten správny. Ponuka je skutočne široká. Pri výbere vašej cesty si najprv zodpovedzte pár základných otázok - Aký dlhý čas môžete v danej lokalite stráviť? Aké sú vaše finančné možnosti? Koľko máte síl, respektíve na aké náročné treky sa cítite? Aspoň tieto tri hlavné body je potrebné zohľadniť a svoje plány patrične prispôsobiť.

Turistika v Himálajach

Turistika v Himálajach

Pozor na výškovú chorobu

Vo vysokých horách je rozhodne lepšie nepreceniť svoje sily a neklásť si príliš veľké ciele. Osemtisícovku naozaj nezdolá každý. Už vo výške nad 4000m vám hrozí výšková choroba, ktorú sprevádzajú nepríjemné bolesti hlavy, neschopnosť spať, prípadne veľmi silné žalúdočné nevoľnosti. Ak podceníte aklimatizáciu v jednotlivých výškových pásmach, môžete si byť komplikáciami takmer istí. V Himalájach ale nie sú len náročné výstupy, mnoho trekov je pohodových, vhodných pre všetkých zdravých nadšencov v primeranej fyzickej kondícii. Náročnosť vašej cesty si môžete znížiť prenajatím nosiča.

Základný tábor Mt. Everestu (5200 m)

Základný tábor Mt. Everestu (5200 m)

Obľúbené treky v Himalájach

Turisticky najatraktívnejšie sú treky okolo niektorej z osemtisícoviek, na ktorých môžete stráv niekoľko dní až týždňov.

Everest trek

Najvyššiu horu sveta Mount Everest (8.848m) netreba predstavovať. Nachádza sa na hranici Nepálu a Tibetu a je skutočným rajom všetkých trekárov. Dychberúcim himalájskym panorámam, ktoré pri svojich trekoch uvidíte, dominuje práve pohľad na tohto velikána. Pozorovať východ či západ slnka nad najvyššou horou sveta je neskutočný, neopakovateľný zážitok. Počas treku uvidíte aj vrcholky ďalších horských velikánov, troch osemtisícoviek Cho Oyu (8.201 m), Lhotse (8.516 m) a Makalu (8.462 m). Po ceste, ktorá môže trvať aj niekoľko týždňov, spoznáte pravý nepálsky vidiek, navštíviť môžete tibetský budhistický kláštor alebo sa zastaviť v základnom tábore Mt. Everestu, kde sa horolezci pripravujú na svoj náročný výstup. Po ceste budete mať pomerne dosť možností, kde sa ubytovať a stravovať, preto môžete tento trek absolvovať naľahko.

K základnému táboru Mt. Everestu

K základnému táboru Mt. Everestu

Trek okolo Annapurny

Jedným z najobľúbenejších trekov na svete je trek okolo Annapurny. Pri ceste vás uchvátia nielen vysoké hory a prekrásna príroda tropických pralesov, ale aj hinduistické dediny a vzácne pamiatky. Trasa vedie po starej obchodnej ceste okolo desiatej najvyššej hory sveta Annapurny a o niečo menších spriaznených, zasnežených vrcholkov Annapurny II a Annapurny III. Rovnako ako na Everest trek, ani na tento nemusíte mať stan a veľké zásoby jedla. Samozrejmosťou sú však aklimatizačné zastávky, pretože horská choroba môže prísť kedykoľvek. Trek okolo Annapurny ročne absolvuje až 40 tisíc ľudí.

Trek okolo Annapurny

Trek okolo Annapurny

Nepodceňte výbavu

Hoci väčšina trekov začína v tropickom pralese vo výške cca 1.000 m n. m., počas cesty sa pripravte na zmeny počasia aj vegetačných pásiem a okolo 4-5.000 m n. m. potom buďte pripravení na snehovú pokrývku. Preto nepodceňte výbavu, nech vaša cesta za dobrodružstvom neskončí predčasne kvôli relatívnej maličkosti, ktorej sa dalo predísť.

Turisti v Himalájach

Turisti v Himalájach

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.