Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Tanec s keporkakmi: Zažite veľrybie pytačky v karibskom raji

Pozorovanie keporkakov

Pozorovanie keporkakov Shutterstock

Predstavte si dovolenku v perle Karibiku okorenenú najkrajšou hudbou sveta... Všade okolo dokonalé pláže s bielym pieskom, azúrové more, horské scenérie aj koloniálna architektúra. A k tomu nenapodobiteľná veľrybia pieseň. Zažite vzrušujúce dobrodružstvo v Dominikánskej republike! K jej brehom totiž každú zimu priplávajú tisíce vráskavcov dlhoplutvých, ktoré sa v miestnej teplej vode oddávajú fascinujúcim pytačkám a samice sem priplávajú rodiť mláďatá...

Polostrov Samaná

Polostrov Samaná

Polostrov Samaná Shutterstock

Ešte donedávna bol polostrov ťažko dostupný kvôli chýbajúcej dopravnej infraštruktúre, to sa ale v posledných rokoch mení. Na Samaná mieria ľudia za ekoturistikou aj za prírodovednými výskumami. Hlavnou atrakciou polostrova sú keporkaky, alebo aj vráskavce dlhoplutvé, ktoré sem mieria každú zimu z Grónska. Za návštevu stojí aj národný park Los Haites, ktorý pokrýva niekoľko ostrovov zahalených džungľou. Vďaka jedinečnosti tohto prostredia tu môžete vidieť mrože, morské korytnačky, veľhady či volavky. Mimochodom, krásne scenérie polostrova sa objavili aj vo filme Jurský park.

Vyrazte za veľrybou piesňou: Mrknite na naše zájazdy do Dominikánskej republiky

Veľrybie mámenie

Veľrybie mámenie

Veľrybie mámenie Shutterstock

Každý rok od januára do marca priplávajú k pobrežiu Dominikánskej republiky tisíce keporkakov. Obrie morské cicavce sú tu považované za národný poklad a sú pod prísnou ochranou vlády. Veľryby podstupujú každý rok túto neľahkú cestu, aby sa v teplej karibskej vode párili a priviedli na svet svoje mláďatá. Aby ste vráskavcov uvideli, nemusíte nutne cestovať nikam ďaleko. Stačí ak sa rozhliadnete, keď sa budete preháňať na vlnách pri kitesurfingu alebo aktívne meditovať na paddleboarde. Je veľmi pravdepodobné, že tu zahliadnete šantiace kepokarky, ktoré navzdory svojim rozmerom svižne vyskakujú nad hladinu. Zatiaľ čo samci plávajú mimo záliv, aby spolu súperili o samice, budúce matky ostávajú v plytkej vode zálivu. Podľa vedcov ide o najinteligentnejšie, najelegantnejšie tvory, ktoré majú veľký zmysel pre humor a z veľrýb najviac spievajú. Mimochodom, jedným z najmagickejších zážitkov je šnorchlovanie pri melódii veľrybej piesne.

Perly Karibiku: 7 najkrajších pláži  Dominikánskej republiky

Prečítajte si aj:

Perly Karibiku: 7 najkrajších pláži Dominikánskej republiky

Dominikánska fiesta

Soľné jezero Enriquillo

Soľné jezero Enriquillo Shutterstock

Slovo nuda v Dominikánskej republike neexistuje! Okrem nekonečného objavovania ďalších a ďalších pláži a nových druhov vodných športov vás v tejto karibskej krajine čaká množstvo dobrodružstiev. Môžete sa vydať do vnútrozemia na trek a vystúpať na najvyššiu horu Karibiku Pico Duarte alebo navštíviť soľné jazero Enriquillo a pozorovať krokodílov, plameniaky a leguánov. Milovníkov histórie poteší koloniálna architektúra či larimarové doly. Dominikánska republika je tiež jediným miestom na svete, kde sa tento tyrkysový polodrahokam ťaží. Karibik je preslávený aj svojim podmorským svetom a obzvlášť dlhé pobrežie Dominikány. Neobjavíte tu iba pestrofarebné rybičky a koraly, morské dno ponúka množstvo vrakov pirátskych lodí, ktoré čakajú na preskúmanie. Stále je vám to málo? Zúčastnite sa niektorého z karnevalov či fiesty, ktoré sa tu konajú každý mesiac, ochutnajte miestny rum alebo sa naučte baliť dutníky!

Objavte nové exotické destinácie: Horúce tipy na superhorúcu dovolenku

Prečítajte si aj:

Objavte nové exotické destinácie: Horúce tipy na superhorúcu dovolenku

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.