Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Svätomartinské vína na Slovensku a v Európe

Známe porekadlo hovorí, že Svätý Martin prichádza na bielom koni a my sa môžeme tešiť na snehovú nádielku. Počasie túto pranostiku v posledných rokoch veľmi nedodržuje a tak nám Martin prináša aspoň pohár mladého Svätomartinského vína. 

Obľuba Svätomartinského vína na Slovensku stúpa

Prvým vínom ročníka si môžeme pripiť vždy 11. novembra o 11:00 na svätého Martina. Sviatok svätého Martina, jedného z patrónov Bratislavy, sa oddávna v tomto meste spájal s oslavami, jarmokmi, vinohradníctvom a vínom samotným. V tento deň malo mesto vyhradené právo čapovať víno vo svojich pivniciach aj napriek tomu, že to bol tzv. Bannzeit - čas, kedy mali bratislavskí vinohradníci výčap vína zakázaný.

Medzi mladými vínami prevládajú tie biele, nasledované červenými. Stále väčšej obľube sa tešia aj ovocné ružové vína. Prestížnou značkou svätomartinské sa môžu pýšiť iba vína mladých odrôd Modrý Portugal, Svätovavrinecké, Zweigeltrebe, Veltlínske červené, Muškát moravský a Müller Thurgau.

Chuť mladého vína je predzvesťou kvality celého ročníka. Mladé vína majú jemnú sviežu chuť a hodia sa k priamej konzumácií. Najlepšie k svätomartinskej pečenej husi, ku ktorej sa viaže legenda. Vraj, keď sa Martin dozvedel, že sa má stať biskupom, utiekol a schoval sa medzi husi, ktoré ho hlasným gáganím prezradili. Husie mäso bývalo posledným mäsom pred šesťtýždenným adventným pôstom.

Talianskou obdobou svätomartinského je Vino Novello

Taliansko je krajina zasvätená vínu a tunajšie mladé víno nesie názov Vino Novello. Na trh je uvedené vždy 30. októbra a k jeho výrobe je najčastejšie používané hrozno odrody Merlot. Ľahké červené víno, chuťovo podobné slávnemu Beaujolais nouveau, vyniká ovocnou vôňou, nízkym obsahom alkoholu (maximálne 11%) a absenciou tanínov. Vypiť by sa malo do 31. januára. Obdobie od 29.1. do 31.1. sa nazýva ,,I Giorni della Merla,, a mali by to byť najchladnejšie dni v roku. Takmer polovica z produkcie hrozna pre výrobu Vino Novello pochádza zo severotalianskeho regiónu Veneto.

Francúzsko má namiesto Svätomatinského vína Beaujolais nouveau

Najznámejším zástupcom mladých vín je bezpochyby francúzske Beaujolais nouveau, uvádzané na trh vždy tretí štvrtok v novembri. Na jeho výrobu je využívané iba hrozno odrody Gamay. Zber prebieha výhradne manuálne a kvalita bobulí je podrobená prísnej kontrole. Samotná výroba lahodného moku je tak trochu alchýmia, kde hlavné zaklínadlo znie 100% karbonická macerácia. Výsledkom je lahodné víno svetlo červenej farby s minimálnym obsahom tanínov a chuti po červenom ovocí či banáne. Ani tento klenot neradno archivovať. Vypiť by sa mal do šiestich mesiacov od výroby. Najväčšími konzumentami Beaujolais sú obyvatelia Francúzska, ale obľúbené zvolanie "Le Beaujolais nouveau est arrivé" znie z úst milovníkov vína naprieč Európou aj Áziou. V našich zemepisných šírkach obľuba Beaujolais v posledných rokoch mierne klesá, predovšetkým v dôsledku vzostupu obľúbených svätomartinských vín.

Nemecké degustácie mladých vín dopĺňajú predovšetkým klobásy

Nemecko je najsevernejšou významnou vinárskou oblasťou v Európe a tunajšie vína vynikajú predovšetkým jemnou ovocnou chuťou a nižším obsahom alkoholu. Pestujú sa v 13 regiónoch, prevažujú vína biele, najčastejšie pochádzajúce z odrôd Ryzling vlašský či Müller Thurgau. Tie vypestované v údolí rieky Mosela bývajú označované za najlepšie na svete (Ryzling rýnsky). Aj tunajší vinári sa snažia uspokojiť nedočkavcov túžiacich ochutnať prvé fľašky, ktoré naznačujú akým smerom sa bude uberať celý ročník. K degustácií vína v Nemecku neodmysliteľne patria klobásky každého druhu. V južnej časti krajiny, kde je výrazne cítiť vplyv francúzskej gastronómie, narazíte skôr na cibuľové koláče či jedlé gaštany. 

Údolie rieky Mosela, Nemecko

Údolie rieky Mosela, Nemecko

V Rakúsku se alternatíva Svätomartinského predáva ako Junger Österreicher

Aj v Rakúsku sú mladé vína, predávané pod označením Junger Österreicher, veľmi populárne. 200 výrobcov zo štyroch vinárskych oblastí ponúka takto označené fľaše od roku 1995. Ich predaj je spustený vždy v stredu pred sviatkom sv. Martina. Svieže, biele, červené aj ružové vína sú vítaným spestrením obľúbených slávností, na ktorých nesmú chýbať špeciality zo zveriny, pochúťky z tekvice či pečená hus.

V Grécku narazíta koncom leta na mnoho slávností vína

Grécko je kolískou vína o čom svedčia aj mnohé archeologické nálezy. Tunajšie vína sú vďaka ideálnym klimatickým podmienkam veľmi kvalitné. Vinice o rozlohe 190 tisíc hektárov vyprodukujú ročne 5 miliónov hektolitrov vína. Horúce podnebie dodáva vínam plnú chuť a výraznú vôňu. Samostatnú akpitolu tvorí Retsina, tradičné grécke biele víno odrody Savatiano, ochutené živicou z borovice halepskej. Na konci leta sa konajú naprieč celou krajinou početné slávnosti vína spojené s degustáciou.

Obdobou nášho Svätomartinského vína je v Španielsku Tinto Roble

Španielske vinice zaberajú najväčšie územie v Európe. Španielske vína vynikajú predovšetkým vysokou cukornatosťou. Obľúbené sú najmä červené vína. Mladé vína sú označované termínom Tinto či Tinto Roble. Jedná sa o červené vína (jovén especial), ktoré strávili 3-5 mesiacov zrením v sude. Takéto vína majú sviežu, iskrivú chuť a sú určené ku rýchlej konzumácií. Španieli milujú oslavy a tak aj tu môžete na konci leta navštíviť niektorú zo slávností, kde víno tečie prúdom a nie je núdza o vynikajúce jedlo. V niektorých regiónoch sú dodnes tradičné špeciality pripravované na ohni živenom drevom z miestnych viníc.

Či už patríte k dlhoročným milovníkom vína alebo iba radi skúšate niečo nové, určite si nenechajte ujsť tohtoročné mladé víno. Možno nakazí aj vás svojou hravosťou a iskrivým temperamentom.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.