Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Spoznajte svet portského vína

Portské víno

Portské víno

Poznáme to všetci - rodina sa zíde pri príležitosti oslavy životného jubilea, študijných či pracovných úspechov, alebo si priatelia len tak vyrazia na pohárik. Príležitosť sa nájde vždy a možností, čím úspech zapiť, je snáď ešte viac. Aká voľba je však najlepšie a čo sa hodí k akej udalosti? Prvé čo ma napadá, je rozhodne portské víno. Vďaka veľkému počtu variantov sa totiž hodí takmer ku každej významnejšej chvíľu!

Ak neviete, aký vzhľad fľaše si presne predstaviť, začnite napríklad farbou. Primárne sa jedná o červené víno, ktoré má na rozdiel od iných druhov vyšší podiel zvyškového cukru. Okrem toho sa portské víno robí v suchej, polosuché i bielej variante. Tento pestrý výber potom oceníme naozaj kedykoľvek a kdekoľvek - rôzne druhy sa hodia k syru, čokoláde, cigare, niektoré po dobrom obede, iné ako aperitív pred slávnostnou večerou. Mimo to je toto víno hojne využívané tiež priamo kuchári pri príprave omáčok, múčnikov i hlavných chodov.

História a tradícia portského vína

Pôvod portského vína je dlhý a rozhodne fascinujúci. Počas vojny o španielske dedičstvo, ktorá sa odohrala v osemnástom storočí, bolo portské veľmi obľúbené v Anglicku, dovoz do tejto krajiny bol však veľmi komplikovaný a ešte väčšie problémy spôsobil aj fakt, že portské víno bolo uprednostňované i pred vínami francúzskymi. To sa prejavovalo napríklad uvalováním najrôznejších daní na dovoz z Francúzska. Spory sa teda netýkali iba dedičstvo, ale aj dovozu.

Tradičné lode na prepravu barelov s vínom

Tradičné lode na prepravu barelov s vínom

Dlhé cesty do Anglicka však portskému vínu úplne nesvedčila, preto bolo potrebné nájsť metódu, vďaka ktorej nebude dochádzať k stratám. Táto metóda sa nazýva fortifikácia, teda doliehovaniu vinným alkoholom. Kvalitu vína začala od roku 1756 garantovať aj organizácia na ochranu koncového zákazníka. Táto organizácia prísne hodnotila každú vzorku a rozhodovala nielen o kvalite, ale aj o tom, ktorá fľaša zostane v tuzemsku a ktorá pôjde na export. Výrobcovia vína si vedeli poradiť za každej situácie a vďaka ich neústupnosti pokiaľ ide o kvalitu je portské víno aj do dnešných dní veľmi obľúbené po celom Anglicku. Pri oficiálnych príležitostiach sa ním v britskej armáde dokonca pripíja kráľovnej.

Zložitá výroba portského vína

Vytvoriť fľašu tohto kvalitného nápoja nie je len tak - pred samotným pitím je nutné niekoľko rokov pracovať a čakať. Najprv sa z hrozna vylisuje a vyfiltruje mušt, ktorý kvasí v uzavretých nádržiach. Tento proces prebieha tak dlho, kým nevykvasí polovica cukru. A práve tu vzniká to kúzlo portského vína - napoly vykvasení mušt je prečerpaný do sudov, v ktorých je pripravená vínna pálenka, alebo sedemdesiat percentný alkohol. Toto zmiešanie s alkoholom (teda už zmienená fortifikácia) okamžite zastaví kvasenie a nekvasený cukor zostane vo víne. Destilát potom zdvihne obsah alkoholu až na dvadsať dva percent. Potom prichádza na rad najdlhší proces a tým je dozrievania. V dubových sudoch totiž môže byť víno uložených až na niekoľko rokov a je potrebné nutná dávka trpezlivosti než je možné víno stáčať a fľaškovať.

Portské dozrieva v dubových sudoch

Portské dozrieva v dubových sudoch

Ak v uvedenom postupe výroby vykoná vinár pár drobných zmien, nejedná sa o chybu ale o novú odrodu. Tieto obmeny spočívajú v maličkostiach ako je oxidácia alebo použitie bieleho hrozna. Aby teda jednotlivé druhy užívateľ doviedol rozlíšiť, delí sa vína na niekoľko kategórií a tie ďalej na podkategórie. Prvou skupinou sú bežná portské vína,medzi ktoré sa radí odrody typu Ruby, Tawny a biele. Do kategórie Especiais patrí všetko ostatné, predovšetkým lepšie, špeciálne odrody.

Region Douro

Tento región sa nachádza v severnej časti Portugalska pozdĺž rovnomennej rieky, ktorá preteká stredom údolia. Zároveň v tejto oblasti ležia vinársky významné mestečká – Trás-os-Montes a Porto. Celá oblasť je navyše obklopená horami, ktoré majú oveľa viac funkcií, než by sa mohlo zdať. Nielenže dodávajú krajine jej krásu, zároveň celú oblasť chránia pred vetrom od atlantického oceánu. Typické sú tu chladné zimy a horúce suché letá. Vzhľadom na tieto podmienky je kvalita hrozna o to vyššia. Vďaka výhodnej polohe sa tak jedná o prvú oblasť na svete, ktorá je vymedzená len pre pestovanie vína. Zároveň sa jedná o ohraničené územie - 335 pätníkov presne vymedzuje hranice, za ktorými sa už nesmie tento druh vína vyrábať.

Region Douro

Region Douro

Za zmienku stojí tiež druhé najväčšie portugalské mesto Porto. Vzhľadom na počet pivníc ktoré tu nájdeme je jasné, že o program budeme mať pri návšteve na dlhú dobu postarané. Ponuky prehliadok a degustáciu sú tu na dennom poriadku a otvorené je po celý rok. Porozhliadnuť sa tu teda môžete každý deň v čase od desiatej hodiny dopoludnia až do šiestich hodín popoludní, keď vstup ako taký je zadarmo a za ochutnávku zaplatíte približne 3 eurá. Ak by sa vám niektorá zo vzoriek zapáčila, môžete si rovno zakúpiť celú fľašu, cenovo to vyjde rovnako ako bežná kúpa v obchode. Ak sa teda do tejto oblasti plánujete vydať, docestuje pohodlne po 300 kilometrov dlhej diaľnici vedúcej z hlavného mesta. Musím však upozorniť, že diaľničné poplatky sú naozaj vysoké. Z toho dôvodu je výhodnejšie využiť na prepravu autobus alebo vlak a takýto typ dopravy vyjde na maximálne 15 euro.

Porto, Portugalsko

Porto, Portugalsko

Pravidlá nákupu portského vína

Aby sme mali istotu, že si pochutnávame na pravom portskom, je potrebné dbať pri kúpe na niekoľko pravidiel. Pravé portské víno má cez korkový uzáver papierovú etiketu Selo de Garantia, ktorú vydáva priamo inštitút povoľujúceho kvalitu vín. Samozrejme pri výbere záleží hlavne na preferenciách každého kupujúceho, keďže portské víno existuje hneď v niekoľkých variantoch a požiadavky na chuť či farbu sa u každého z nás líšia. Rozhodne sa nebojte opýtať odborníkov, radi vám poradia nielen s výberom ale aj so skladovaním. Ak napríklad víno nenachladíte na potrebnú teplotu, alkohol bude až príliš výrazný a zanikne tak samotná chuť portského.

Pri výbere sa nehanbite požiadať o radu

Pri výbere sa nehanbite požiadať o radu

Portské sa typicky pije z pohára tulipánového tvaru s krátkou stopkou, chybu však neurobíte ani ak siahnete po pohári na červené víno. Ďalej je dobré spomenúť, že kvalita vína sa odvíja od doby, po akú je fľaša otvorená. Víno vo fľaši starne čo značne kráti čas na jeho konzumáciu. Na druhej strane sa však vzhľadom k výške alkoholu nejedná o fľašu, ktorú si každý len tak otvorí doma k televízii. A aj keby cena nebola prekážkou, stále sa jedná o dezertné víno, ktoré dokáže navodiť príjemnú atmosféru a už z tohto dôvodu je dobré ho konzumovať aspoň v páre.

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.