Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Skúste zmenu: dovolenka pri mori v Poľsku

Pláž Debki, Baltské more, Poľsko

Pláž Debki, Baltské more, Poľsko

Zabudnite tentokrát na klasické prímorské destinácie a vyrazte na nezabudnuteľnú dovolenku k Baltskému moru do neďalekého Poľska. Má v tomto smere, pre mnohých možno prekvapivo, rozhodne čo ponúknuť.

Pobrežie Baltu sa vyznačuje širokými plážami s jemným pieskom a farebnými kamienkami, je lemované početnými majákmi, ktoré určite stoja za prieskum. Farba mora nie je tak azúrovo modrá ako napríklad Jadran alebo Stredozemné more, čo je dané tým, že voda baltského mora obsahuje menej soli.

Cesta na pláž, Bialogora, Poľsko

Cesta na pláž, Bialogora, Poľsko

Najkrajšie je pri poľskom mori na prelome júla a augusta, prípadne ešte prvá polovica augusta. Nezriedka je v tomto období teplota vzduchu 29°C, teplota vody môže dosahovať ku 22°C, čo je na tunajšie pomery dosť. Najdaždivejším obdobím je prvá polovica júla. 

Vyberte si zájazd do Polska

Leba: more, dúny i raketová základňa

Pláž v Lebe, Baltské more, Poľsko

Pláž v Lebe, Baltské more, Poľsko

Starý morský prístav Leba patrí k turistami veľmi navštevovaným letoviskám. Pri meste Leba je niekoľko km piesočných pláží, na najbližšiu je to z centra Leby cca 5 minút. V samotnom centre panuje čulý turistický ruch, obchodov, barov, reštaurácií a možností ubytovania je tu nespočetne. Takmer na každom kroku je klasická reštaurácia Smażalnia ryb, ale aj napríklad iba stánok s grilom alebo malou udiarňou, kde môžete ochutnať tunajšie rybie špeciality za veľmi prijateľné ceny.

Piesočné duny, Poľsko

Piesočné duny, Poľsko

Mestečko Leba je východzím bodom pre výlety do národného parku Tip na výlet - Slowinski park narodovy, ktorého rozloha činí 186 km². Park je doslova nabitý prírodným bohatstvom. Početné jazerá, lesy, lúky, močiare, ale hlavne pohyblivé duny robia z tohto parku naozajstný unikát, jediný svojho druhu v Európe. Za veterného počasia môžme sledovať veľmi zaujímavý úkaz – pohyby piesočnatých dún, pričom najvyššie z nich dosahujú výšku až 40 metrov. Obrovské piesočné kopce sa striedajú s piesočnými údoliami, jemný piesok navodzuje atmosféru tej pravej nefalšovanej púšte ďaleko v Afrike. 

Skryté poklady Chorvátska

Prečítajte si aj:

Skryté poklady Chorvátska

Kadiaľ k dunám? Z osady Rabka, kde v pokladni národného parku zaplatíte vstupné, je to k dunám 5,5 km, ktoré môžete absolvovať pešo, na bicykli či elektrickým vláčikom. Trasa prehliadky je označená kolmi a vedie po hrebeni duny Biała Góra. Aj keď podniknete výlet k dunám viackrát, nikdy sa vám nenaskytne rovnaký pohľad, pretože krajina sa rýchlo mení. Môžete tak znovu a znova obdivovať toto dychberúce prírodné divadlo, ktoré nikdy neomrzí.

Putujúce piesočné duny, Leba, Poľsko

Putujúce piesočné duny, Leba, Poľsko

V areáli parku sa nachádza stará raketová základňa - dnes múzeum, kde Nemci počas 2. svetovej vojny tajne testovali rôzne prototypy rakiet. Okrem prehliadky exponátov môžete vystúpiť na rozhľadňu, z ktorej sú krásne výhľady do okolitej rovinatej krajiny.

Cestujte bez obáv: Nové pripoistenie vás ochráni pred problémami s Covid-19

Wladyslawowo: pláž, rybolov a promenáda

Shutterstock

Rybársky prístav Wladyslawowo je jedným z hlavných prímorských letovísk na južnom pobreží Baltského mora. Obľúbenou turistickou atrakciou je vyhliadková plavba pozdĺž pobrežia. Ak k vaším vášňam patrí rybolov, určite vám spraví radosť výlet na pstruhy. K moru vedie krásna promenáda, začína tu aj obľúbená cyklistická trasa pozdĺž poľského pobrežia. Čistá piesočná pláž s tobogánmi ponúka okrem vodných radovánok aj padákové lietanie, pre odvážnejších je určená atrakcia v podobe skoku na gume zo žeriavu – bungee jumping.

Shutterstock

Za návštevu stojí kostol nanebovzatia Panny Márie z 60. rokov 20. storočia, ktorý je známy predovšetkým svojimi vitrážami, ktoré sú považované za jedny z najkrajších na svete. Rozhodne si nenechajte ujsť Aleju športových hviezd, teda „chodník slávy“, v ktorom sú v dlažbe zasadené hviezdy s menami poľských športovcov.

Dziwnów: Mŕtve jazero, maják a park miniatúr

Shutterstock

Pôvodne rybárska dedinka Dziwnów je vzdialená od Bratislavy 900 km. V obľube ju majú prevažne rodiny s deťmi. Je tu veľa atrakcií, napríklad nafukovacie mestečko a preliezačky, pekné ihriská pre malé aj väčšie deti, možnosť prenajať si štvorkolku či bicykel. Asi najväčšou atrakciou je park miniatúr, v ktorom sú umiestnené modely majákov z pobrežia Poľska v mierke 1:10. Múzeum mašiniek poteší hlavne deti, za návštevu stojí aj Mŕtve jazero, na ktorého pobreží rastú vzácne stromy a kroviny. 

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.