Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Rezne a paštéty nechajte doma, chorvátska kuchyňa má čo ponúknuť!

Ochutnajte chorvátsku kuchyňu

Ochutnajte chorvátsku kuchyňu

Asi si hovoríte, že Chorvátsko vás v oblasti gastronómie nemôže ničím príliš oslniť. Môžete si však byť istí, že bez svojich obľúbených pochúťok z domova sa tu zaobídete. Klasický slovenský chlieb síce chýba, ale obchodíky vám ponúknu iné, rovnako dobré pečivo. V Chorvátsku sa je biely chlieb, a to nielen na raňajky, ale aj na obed a večeru. V miestnych reštauráciách môžete ochutnať rôzne plody mora a pre menej odvážnych sú tu cestoviny, lasagne či pizza, podobne ako napríklad v Taliansku. Bola by však veľká škoda neskúsit nejakú tunajšiu špecialitu. Ponorte sa s nami do tajov chorvátskej kuchyne práve teraz!

Pobrežné a vnútrozemské chute

Každá časť Chorvátska má svoju vlastnú kulinársku tradíciu. Miestna kuchyňa sa vyznačuje zložitejšou prípravou a množstvom výživných potravín, ako sú všetky druhy mäsa a zeleniny, ovocia, obilia, mliečnych výrobkov a vajec.

Čarovná reštaurácia v Chorvátsku

Čarovná reštaurácia v Chorvátsku

Chorvátsku kuchyňu môžeme rozdeliť na pobrežnú a vnútrozemskú. Nie je prekvapením, že pobrežné oblasti oplývajú rybami, plodmi mora a zeleninou. Hojne sa používa ovocie a olivový olej. Práve tu prevládajú prvky talianskej kuchyne, najmä benátskej. K hlavným lahôdkam patria grilované ryby, napr. parmica pruhovaná, pražma zlatá či nevzhľadná (zato dobrá!) alebo morský čert. Z darov mora sú v obľube slávky, kalmáre, ustrice, krevety, homáre i chobotničky.

Pobrežná chorvátska kuchyňa

Pobrežná chorvátska kuchyňa

Čo sa týka vnútrozemia, tam sú základom poľnohospodárske produkty – mäso, strukoviny, obilniny. Jedlá majú vďaka vplyvu rakúsko-uhorskej kuchyne stredoeurópsky ráz. Silne badateľný je aj vplyv kuchyne tureckej. Mäsové chody dopĺňajú chutné omáčky, používa sa tiež červená paprika. Grilované mäsá sa na jedálnych lístkoch objavujú veľmi často, pretože grilovanie všeobecne je najčastejším spôsobom letnej prípravy pokrmov. Typické je potom ražniči a čevapčiči, ďalšia vhodná alternatíva pre tých, ktoréýchpríliš nelákajú dary mora. Prílohu môžu tvoriť napr. hranolky.

Vnútrozemská chorvátska kuchyňa

Vnútrozemská chorvátska kuchyňa

Ohľadom národného chorvátskeho jedla panujú spory, ale snáď by sa tak podľa väčšiny obyvateľov dala označiť sušená šunka, keďže nechýba v žiadnej reštaurácii. Podáva sa zvyčajne s olivami a ovčím syrom, ktorý pochádza z ostrova Pag.

Dalmátsky pršut

Dalmátsky pršut

Regionálne chorvátske špeciality

K vyhláseným pochúťkam v oblasti Istrie patria bezpochyby hľuzovky, pričom najvzácnejšia je hľuzovka biela. Jej domovom je chránený les pri mestečku Motovun. V jeho blízkosti nájdete aj reštauráciu, kde sa pokrmy z hľuzoviek pripravujú. Skutočnou delikatesou je kozí syr s hľuzovkami, ktorému sa hovorí fuži, ďalej cestoviny s restovanými hubami či takzvaná fritaja, omeleta s náplňou doplnená divokou špargľou zo severu Istrie.

Motovun

Motovun

V chorvátskej kuchyni nechýba ani dobrá polievka. K najznámejším sa radí mineštra, zeleninový vývar zo zemiakov, fazule, kukurice a ďalšej zeleniny. Medzi populárne chorvátske jedlá patrí pašticada, pomaly dusené hovädzie mäso podávané s malými knedlikmi.

Pašticada

Pašticada

Po celej Dalmácii sa podáva dalmátske brodeto, guláš z morských plodov či rýb servírovaný s kukuričnou polentou. Inou špecialitou, ktorú by sme takisto mohli označiť za "guláš", je žgvacet zo sliepky. Mäso sa kombinuje s vnútornosťami, napr. s držkami. Typickým dalmátskym jedlom je aj buzara, omáčka z paradajok, byliniek a cibule pripravovaná s rozličnými plodmi mora.

Buzara

Buzara

Osviežujúce nápoje aj dobré vína

Nezabúdajme, že Chorvátsko je tiež krajinou vína. Dalmáciu preslávili napr. biele vína Pošip a Grk z Korčuly, červené víno Dingač a Postup z polostrova Pelješac. Na svoje si prídu aj milovníci piva. Z populárnych ležiakov menujme Ožujsko vyrábané v Záhrebe a Karlovačko z mesta Karlovac. Za horúceho letného dňa každý ocení osviežujúci zmrzlinový nápoj sorbet zo sorbetovej zmrzliny, pomarančovej šťavy, sektu a vanilky. Možno ho ešte vylepšiť kvapkou likéru. K vyhľadávaným letným drinkom patrí tiež bambus, červené víno s coca-colou.

Chorvátske víno

Chorvátske víno

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.