Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Raj na Zemi menom Thajsko

Thajsko, krajina úsmevov

Thajsko, krajina úsmevov

Viete, ktorá krajina býva označovaná ako „Krajina úsmevov“? Správne, je to Thajsko. So svojím priateľským, milým a usmievavým obyvateľstvom, bohatou históriou, jednými z najkrajších pláží na svete, vynikajúcou svetoznámou kuchyňou, obľúbenými thajskými masážami a množstvom ďalších lákadiel sa radí medzi skutočný turistický raj.

Zoznam superlatív by bol dlhý, každý cestovateľ si svoj dôvod, prečo precestovať práve túto prekrásnu krajinu určite nájde sám.

Let Praha-Bangkok

8450 km dlhý let z Prahy do Thajska trvá cca 12 hodín, pričom čas berte ako orientačný. Čas príletu závisí na časovom posune, v našom zimnom období musíte pripočítať +6 hodín, v letnom období + 5 hodín. Thajčania rozdelenie na zimný a letný čas nepoužívajú.

Dĺžka letu závisí na poveternostných podmienkach, type lietadla a aj na mieste medzipristátia. S leteckou spoločnosťou ČSA sa pripravte na prestup v Abu Dhabi, so spoločnosťou Emirates je medzipristátie v Dubaji. Aktuálne informácie o časoch a miestach medzipristátia získate na stránkach leteckej spoločnosti, s ktorou plánujete let absolvovať.

Letenky je vhodné zaistiť cca 2 mesiace pred odletom, neskôr môže byť vypredané, pri skoršom nákupe letenky ju zas zbytočne preplatíte. Rozhodne sa tak vyplatí ceny priebežne sledovať.

Kedy do Thajska?

Pre cestu do Thajska zvoľte obdobie od novembra do mája, nech máte istotu, že sa vyhnete obdobie dažďov. Pripravte sa na skutočné trópy, kde horúci, vlhký vzduch pripomína práčovňu. Ak budete v trópoch prvýkrát, bude to pre vás trošku šok a možno bude trvať dlhšie, než si na miestnu klímu zvyknete.

Ryžové terasy Pa-pong-peang

Ryžové terasy Pa-pong-peang

Zelená pre batôžkárov

Thajsko je veľmi priateľská krajina a to vo všetkých smeroch. Je ideálnou destináciou pre cestovateľov po vlastnej ose, ktorých nadchne okrem iného aj batôžkarskou atmosférou nezávislého a slobodného cestovania, ktorú tu cítiť na každom kroku. Preto niet divu, že aj batôžkari - začiatočníci veľmi často podnikajú svoju prvú dobrodružnú cestu za exotikou práve do Thajska.

Ako sa v Thajsku chovať?

Thajsko je budhistická krajina, preto je dobré vedieť pár základných pravidiel, ako sa v krajine chovať a zbytočne neprovokovať miestnych, inak usmievavých, pohostinných a voči cudzincom pomerne tolerantných obyvateľov. Než sa nazdáte, môžete sa nevedomky dopustiť nepríjemného faux pas. Ako neporušiť základné pravidlá správania v cudzej krajine?

  • Pri návštevách chrámov a ďalších posvätných miest majte na pamäti, že náboženské predmety sú pre thajčanov posvätné a tak nie je dovolené sa ich dotýkať.
  • Pred vstupom do chrámu je nutnosťou vyzuť si topánky a prikryť si odhalené ramená a kolená. Ak nemáte po ruke vhodné oblečenie, poslúži vám šatka, ktorú si môžete pred vstupom do chrámu požičať.
  • Do niektorých chrámov majú ženy vstup zakázaný, čo je potrebné plne rešpektovať.
  • Pozor, aby ste sa so svojím ruksakom neotočili chrbtom k soche Budhu, je to považované za prejav neúcty.
  • Thajčania si pri zoznamovaní nepodávajú ruky, namiesto toho ich zopnú a zľahka sa uklonia. 
  • Thajčania považujú hlavu človeka za posvätnú, preto im na ňu nikdy nasiahajte. Vaše priateľské gesto by sa s pochopením nestretlo.

K Buddhovi sa neotáčajte chrbtom

K Buddhovi sa neotáčajte chrbtom

Je do Thajska potrebné očkovanie?

Medzi základné doporučené očkovania do Thajska patrí očkovanie proti brušnému týfu a žltačke typu A aj B. Samozrejmosťou je platné očkovanie proti tetanu. Nutnosť očkovania proti obávanej malárií závisí na oblasti, v ktorej sa budete vyskytovať, na dĺžke pobytu, ročnom období a mnohých ďalších faktoroch. O jeho vhodnosti sa radšej poraďte s odborníkom.

Víza do Thajska

Ak sa chytáte do Thajska na menej než 30 dní a max dvakrát do roka, víza mať nemusíte. Na pobyt v rozmedzí 30-60 dní už pre vás vízová povinnosť platí. Čo budete k vybaveniu dokladu potrebovať? V prvom rade pas s platnosťou viac než pol roka po návrate z Thajska, ďalej aktuálnu fotografiu, rezerváciu ubytovania v Thajsku, fotokópiu spiatočnej letenky, čitateľne a kompletne vyplnený dotazník a doklad o dostatočnom objeme financií (20 000 Bahtov na osobu = 520 Eur; 40 000 Bahtov na rodinu = 1050 Eur). Vízum je jednovstupové a má platnosť 60 dní, pokiaľ chcete vycestovať do Thajska za účelom cestovania viackrát, môžete požiadať o viacvstupové vízum s platnosťou 6 mesiacov s pobytom max 60 dní pri každej ceste. Cena je 30 Eur pre víza jednovstupové a 150 Eur pre víza viacvstupové.

Sukhothai

Sukhothai

Mena a ceny v Thajsku

Základnou menovou jednotkou je 1Baht (THB), ktorý sa skladá z 100satangov. 100THB je cca 2,50Eur (presné informácie zistíte na internete). Ceny sú v Thajsku nižšie ako u nás, mnohokrát dosť výrazne - napríklad o polovicu, lacné je predovšetkým jedlo. Na tržniciach je žiaduce zjednávanie, ale ak je pri tovare uvedená pevná cena, zjednávanie väčšinou nie je možné.

Plávajúci trh Damnoen Saduak

Plávajúci trh Damnoen Saduak

Bezpečnosť v Thajsku

Thajsko je závislé na turistoch, preto sa kladie veľký dôraz na ich bezpečnosť. Vysoká kriminalita by znamenala veľký odliv turistov, čo si krajina nemôže dovoliť. Ale aj napriek všetkým bezpečnostným opatreniam sú aj v Thajsku lokality, ktorým je lepšie sa vyhnúť. 

Thajsko je krajinou mnohých tvárí. Nech už objavíte ktorúkoľvek z nich, nebudete sklamaní. Ak patrí Thajsko k vašim cestovateľským snom, nič vám nebráni obuť túlavé topánky a vyraziť.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.