Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Prežite dobrodružstvo na sopečných Liparských ostrovoch

Liparské ostrovy

Liparské ostrovy

Liparské (tiež Eolské) sopečné súostrovie sa skladá zo siedmich ostrovov roztrúsených v Tyrrhenskom mori pozdĺž severného pobrežia Sicílie. Je zapísané na Zozname svetového dedičstva UNESCO. Spadajú sem ostrovy Alicudi, Filicudi, Lipari, Panarea, Stromboli a Vulcano. Siedmy ostrov Salina má vlastnú správu.

Zoznámte sa s Liparskými ostrovmi!

Jedinečné sopečné ostrovy sa vyznačujú príjemným stredomorským podnebím a členitým pobrežím s mnohými strmými útesmi. Dobré počasie tu panuje aj počas mája, júna a septembra. Toto obdobie môže byť na návštevu dokonca vhodnejšie ako júl a august, kedy tu býva horúco a tiež veľké množstvo turistov. Tým, ktorí majú radi prírodu, ponúka jar na Liparských ostrovoch očarujúce predstavenie. Aj zima tu však vládne jedinečným kúzlom. Ostrovy v tej dobe už nebývajú obkľúčené turistami a takisto je to dobrá príležitosť na oboznámenie sa so súostrovím autentickým spôsobom. Okrem toho môžete počas zimného obdobia využiť množstvo atraktívnych zliav na ubytovanie. Novo postavané penzióny a súkromné ​​vily slúžia hlavne ako letné sídla. Pláží tu veľa nenájdete, ale zato sú tu ale skvelé miesta na potápanie. K najvýraznejším miestnym prírodným zaujímavostiam patrí bezpochyby vulkanická činnosť, najmä na ostrovoch Vulcano a Stromboli. Pod hladinou mora sa medzi nimi a Neapolom ukrývajú činné sopky. Oblasť ostrovov priniesla veľa významných vedeckých poznatkov a stále obohacuje vulkanológiu o nové zaujímavé fakty.

Ubytujte sa napríklad na Lipari

Ubytujte sa napríklad na Lipari

Ako je to na Liparských ostrovoch s dopravou?

Dopravné spojenie medzi jednotlivými ostrovmi, so Sicíliou a pevninou zaisťujú trajekty a krídlové člny. Pravidelne vyplúvajú z prístavu Milazzo, zatiaľ čo spojenie s mestami Palermo a Neapol je redšie. Nezabúdajte ale, že lodná doprava závisí od počasia a môže byť aj na niekoľko hodín prerušená. Eventuálne môžu člny na cestách nejakú tú zastávku aj vynechať. Ak trpíte nevoľnosťou v dopravných prostriedkoch, jazdu krídlovým člnom radšej ožeľte. Na väčších ostrovoch, ako je Lipari, Salina a Vulcano, funguje autobusová doprava. Aj tie však zvládnete prejsť za jediný deň a nemusíte byť ani obzvlášť zdatní.

Doprava medzi Liparskými ostrovmi

Doprava medzi Liparskými ostrovmi

Zvláštnosti jednotlivých ostrovov

Alicudi je najzápadnejší ostrov a v jednej jeho časti leží pláž vhodná na kúpanie. Jeho starobylý názov Ericusa súvisel s bohatou vresovou vegetáciou, ktorou je pokrytý. Vres bol vždy súčasťou života ostrovanov, ktorí ho používali napr. ako stavebný materiál na strechy svojich chatrčí. Nie sú tu žiadne cesty, iba sústava schodísk prepájajúca tunajšie osady. Jediný dopravný prostriedok tak predstavujú zvieratá. Ďalej od pobrežia sa dodnes nachádzajú opustené domy.

Alicudi

Alicudi

Filicudi má členité západné pobrežie, ktoré nabáda na potápanie. Milovníkov histórie a kultúry potešia archeologické vykopávky pri dedinke Capo Graziano.

Filicudi

Filicudi

Najväčším z ostrovov a tiež správnym strediskom súostrovia je Lipari. V rovnomennom prístave sa nachádza niekoľko stavebných pamiatok zo 16. a 17. storočia (pevnosť a katedrála). Práve tento prístav je vďaka svojej polohe a dobrému spojeniu zrejme najvýhodnejším miestom na ubytovanie. Okrem pláží ostrov ponúka možnosť okružných jázd loďami či romantické prechádzky. Je po všetkých stránkach ideálny pre každého, kto túži po dobrodružstve a relaxe.

Katedrála v Lipari

Katedrála v Lipari

Naopak najmenším ostrovom je Panarea, svetlá výnimka spolu so Stromboli, čo sa týka značených turistických ciest. Tie sú inak na ostrovoch skôr vzácnosťou. Na juhu sa nachádza polostrov Capo Milazzese s archeologickými nálezmi kruhových obydlí zo 14. storočia. Potešiť sa možno aj pohľadmi na atraktívne útesy.

Panarea

Panarea

Salina je najvyšším Liparským ostrovom, je však nezávislá a patrí k súostroviu iba geograficky. Tvorí ju šesť vyhasnutých sopiek. Na rôznych miestach ostrova sa nachádzajú stopy po vulkanických javoch. Najväčším sídlom a zároveň hlavným prístavom je Santa Marina Salina. Dejinám, zvykom, životu a tradíciám Saliny sa venuje mestské múzeum Museo Civico di Lingua.

Salina

Salina

Najvzdialenejším a najvýchodnejším ostrovom je Stromboli, ktorý tvorí rovnomenná a stále aktívna sopka. Nachádzajú sa tu dve dediny, Stromboli a Ginostra. Miestni obyvatelia v minulosti žili hlavne rybolovom a pestovali víno. Dnes je hlavným zdrojom príjmov turistický ruch. Tunajšia sopka sa objavila v svetoznámom románe Julesa Verna Cesta do stredu Zeme.

Stromboli

Stromboli

Na záver si predstavíme Vulcano, najjužnejšie položený ostrov, ktorý dal meno celému vednému odboru – vulkanológii. Práve on je zrejme najatraktívnejšou časťou Liparských ostrovov, a to vďaka bahennému jazierku a vyhlásenej čiernej pláži na Porto Ponente. Výstup na hlavný sopečný vrchol vám zaberie dve a pol hodiny, výhľad odtiaľ však stojí za to.

Vulcano

Vulcano

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.