Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Predstavujeme El Hierro: Kanárskeho trpaslíka, ktorý plní sny turistov

Shutterstock

Najmenší z Kanárskych ostrovov očarí návštevníkov predovšetkým krásnou prírodou, v ktorej dominujú husté lesy, úžasné horské scenérie aj pozoruhodné potápačské lokality. Najzápadnejší z ostrovov neoplýva mnohými plážami a úspešne sa tak vyhýba masovému turizmu. Celé územie bolo vďaka nádhernej prírode vyhlásené biosférickou rezerváciou pod ochranou UNESCO. Na ostrove panuje celoročne veľmi príjemné slnečné počasie s minimom zrážok a kúpať sa môžete celoročne.

Očarujúce zátoky, divoké útesy aj krásne pláže

Shutterstock

V blízkosti hlavného mesta si môžete užiť prírodné morské bazény Tamaduste. Vyhľadávaným cieľom výletov je severné pobrežie, zvané tiež El Golfo. Krajina mohutných skál a útesov je pozostatkom divokej sopečnej činnosti. Bezmála 25 km dlhý, impozantný záliv tu lemujú útesy čnejúce až do výšky jedného kilometra. Za najkrajšiu pláž ostrova je považovaná Playa de Verodal – malá piesočnatá plážička s tmavohnedým sopečným pieskom ležiaca na úpätí útesu. Blankytne modré more je v tejto oblasti pomerne búrlivé a kúpanie nie je vhodné pre neskúsených plavcov. Veľmi obľúbená je tiež 100 metrov dlhá, prírodná piesočnatá pláž Playa de Timijiraque na severovýchode ostrova, ktorú s obľubou vyhľadávajú rodiny s malými deťmi.

Zájazdy do El Hierro

Farebný svet pod hladinou

Shutterstock

Malebné zátoky s krásnymi potápačskými lokalitami sa nachádzajú 10 kilometrov od prístavu La Restinga. V oblasti Cala del Tocorón leží hneď niekoľko zátok, rozdeľujúcich sopečné pobrežie (Mar de las Calmas). Vstup do prehriatych vĺn Atlantiku vedie po niekoľkých schodoch. Vyhľadávanou potápačskou lokalitou je dedinka La Restigna, ležiaca na juhu ostrova. More je tu veľmi pokojné a nehrozia tu ani zradné morské prúdy. Tunajšia podmorská krajina láka potápačov z celého sveta. Vplyvom sopečnej činnosti má dno zaujímavé tvary a skrýva sa tu veľké množstvo zaujímavých rastlín i živočíchov. Ďalším obľúbeným adrenalínovým športom na ostrove je paragliding, počas ktorého je možné vidieť divokú krajinu ostrova z vtáčej perspektívy. Na svoje si tu prídu aj skúsení cyklisti či rybári.

Kanárske ostrovy skrývajú bájnu Atlantídu! Uhádnete, či je to Tenerife alebo Fuerteventura?

Prečítajte si aj:

Kanárske ostrovy skrývajú bájnu Atlantídu! Uhádnete, či je to Tenerife alebo Fuerteventura?

Živé hlavné mesto

Shutterstock

Hlavným mestom ostrova je malebné Santa Maria de Valverde. Metropola na severovýchode ostrova vznikla koncom 15. storočia. Miestnu tradičnú kanársku architektúru bohužiaľ v roku 1899 nezvratne poškodil veľký požiar. Medzi najväčšie zaujímavosti mesta tak dnes patrí kostol Santa María de la Concepción, postavený v 18. storočí. V interiéri možno vidieť vzácne obrazy i socha Krista. Naproti kostolu stojí radnica, ktorá je nádherným príkladom zachovanej kanárskej architektúry. Len niekoľko kilometrov od centra hlavného mesta leží medzinárodné letisko.

Príroda v najlepšej kondícii

Shutterstock

Do romantickej krajiny zahmlených hôr, siahajúcich do výšky viac ako 1000 m. N. M., je možné vystúpiť z mestečka San Andrés, ktoré leží na severovýchode ostrova. Ideálnym obdobím na turistiku sú letné mesiace, kedy je počasie príjemne teplé a nehrozia náhle dažde. Ďalším z obľúbených turistických cieľov na ostrove je Arbol Santo, kde stával čarovný strom so schopnosťou zadržiavať vodu, ktorú využívali obyvatelia ostrova. Dnes sú na jeho mieste vysadené nové stromy. Veľkým zážitkom je už samotná cesta, vedúca nádhernou zelenou prírodou.

Cestujte bez obáv: Ponúkame komplexné cestovné poistenie

Ostrovná kuchyňa

Shutterstock

Podobne rozmanitá, ako miestna príroda, je aj ostrovná kuchyňa. Prevládajú v nej pokrmy z králičieho mäsa, čerstvých rýb či plodov mora, doplnené ľahko pikantnou červenou omáčkou mojo picón alebo studenou bylinkovou omáčkou mojo verde. Skvelé sú aj miestne zeleninové, rybie aj mäsové polievky. Výbornú bodku za vybranými lahôdkami zaistí pohár ovocného likéru, tretinka dobre vychladeného piva, kanárskeho rumu alebo sladkého červeného vína.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.