Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Pobrežie Amalfi, fascinujúci kút južného Talianska

Pobrežie Amalfi

Pobrežie Amalfi

Jedno z najkrajších a najromantickejších pobreží Talianska, niekoľko desiatok kilometrov dlhé pobrežie Amalfi, leží len cca hodinu a pol cesty autobusom či autom od Neapola.

Krištáľovo čistá voda Tyrhénskeho mora, v ktorej hladine sa odrážajú majestátne hory, prímorská atmosféra, zaujímavá architektúra, miestami nedotknutá príroda aj vzácne historické pamiatky robia z tejto oblasti turisticky veľmi atraktívny cieľ.

Celé pobreží Amalfi je doslova popretkávané pešími chodníkmi, pričom niektoré cesty sú vďaka veľkému prevýšeniu pomerne náročné. Ale aj menej fyzicky zdatní turisti si nájdu trasy určené práve pre nich. Skutočne je z čoho vyberať.

Terasa s výhľadom na pobrežie Amalfi

Terasa s výhľadom na pobrežie Amalfi

Amalfi (región Kampánia)

Malebné talianske mestečko Amalfi bolo vybudované priamo v rokline, uprostred rozprávkovo čarovnej krajiny. Farebné domčeky nalepené na skale vytvárajú pestrofarebnú mozaiku, nad ktorou vo dne v noci bdie monumentálne hora Monte Cerreto.

Amalfi

Amalfi

Pôvabné prímorské mestečko Amalfi bývalo v 10. storočí obchodnou veľmocou s vlastnou lodnou flotilou. Práve z obdobia veľkého rozkvetu sa uchovala celá rada vzácnych pamiatok, predovšetkým Cattedrale di Sant'Andrea (sv. Ondreja) – bohato zdobený palác, ku ktorému vedie monumentálne schodisko. Do katedrály sa vstupuje cez kláštor a rajskú záhradu.

Cattedrale di Sant'Andrea, Amalfi

Cattedrale di Sant'Andrea, Amalfi

Mesto Amalfi bývalo kedysi oveľa väčšie, než ako ho poznáme dnes. V 14. storočí sa ale jeho väčšia časť zosunula do mora. Aj napriek tomu je s počtom obyvateľov niečo okolo päť tisíc najväčším mestom časti pobrežia, ktorému sa hovorí Costiera Amalfitana, v južnej časti Sorrentského polostrova. Krásna, miestami nedotknutá príroda je jedným z najväčších turistických lákadiel. Divoké útesy, vysoké skaly a priezračné more s nádhernými plážami sú hlavnou devízou tejto oblasti. A tiež citróny, respektíve citrónový likér Limoncello vyrábaný z tých najkvalitnejších, veľkých, žltučkých a menej kyslých plodov citrónovníkov, ktoré táto oblasť produkuje.

Do Amalfi je výborné lodné spojenie z Neapola, Capri, Sorrenta, Salerna aj Positana, a to niekoľkokrát denne tam aj späť.

Citrónová záhrada v Sorrente

Citrónová záhrada v Sorrente

Positano

Mnohými je práve Positano považované za najkrajšie mestečko amalfského pobrežia. Positano bolo postavené na strmej vápencovej skale priamo nad morom, ktoré lemuje ľúbezné pláže. Mestečko plné bielych a okrových domčekov s oranžovými strechami, na ktorých záhradách sa darí pomerančovníkom, je ideálnym miestom na objavovanie krás okolia z takmer vtáčej perspektívy. Vďaka veľkému prevýšeniu sa vám naskytnú ničím nerušené, dych berúce výhľady na tyrkysové more aj okolité hory. Ani priaznivci histórie a architektúry neodídu naprázdno. Napriek svojej malej rozlohe ukrýva Positano osem kostolov.

Positano

Positano

Pobrežie Positana poteší nielen milovníkov kúpania, ale aj priaznivcov vodných športov, najmä surfistov a potápačov. Podmorský svet je tu skutočne bohatý, o čom vás presvedčí niektoré z miestnych potápačských centier na svojich kurzoch potápania.

Vzhľadom na zanedbateľnú vzdialenosť Positana od Amalfi (iba 20 minút loďou), máte jedinečnú možnosť spoznať dve najkrajšie mestečká pobrežia Amalfi počas jediného dňa.

Ulička v Positane

Ulička v Positane

Chodník bohov

Najznámejším chodníkom Amalfského pobrežia je Chodník bohov (Sentiero degli Dei), ktorý začína v mestskej časti Nocella a vedie do Bornerana. Na zdolanie 7km dlhej, nenáročnej trasy si vyčleňte 2-3 hodiny. Ak si privstanete a vyrazíte skoro ráno, vyhnete sa davom turistom a tiež spaľujúcej horúčave. Veľkou odmenou vám budú prekrásne výhľady na amalfské pobrežie a špic polostrova.

Chodník bohov

Chodník bohov

Kedy vyraziť na pobrežie Amalfi?

Ak na dovolenke uprednostňujete väčší pokoj bez tzv. hlavy na hlave, vydajte sa na pobrežie Amalfi mimo hlavnej sezóny (júl-august), teda v júni alebo na začiatku septembra, kedy počasie nie je o nič menej slnečné a ani more vás svojou teplotou, obzvlášť potom v septembri, nesklame.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.