Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Pláže, chrámy, vodopády, dažďový prales alebo jazda na slonovi? Phuket ponúka všetko!

Phuket

Phuket

Najväčší ostrov v Thajsku - Phuket, ktorého rozloha činí približne 550km2, patrí k najluxusnejším letoviskám v Andamanskom mori. Vďaka pozvoľnému vstupu do mora je obľúbenou destináciou pre rodiny s deťmi, ale krásnu dovolenku tu prežijú úplne všetci. Milovníci samoty ocenia možnosť ubytovať sa na maličkých plážach takmer bez civilizácie, vyznávači rušného nočného života budú spokojní vo veľkých plážových rezortoch so stovkami luxusných hotelov.

Veľkosť ostrova ponúka bohaté vyžitie v oblasti turistiky, kúpania, potápania, nočného života, nákupov, gastronómie, športovania... Na ostrove Phuket nuda skutočne nehrozí.

Ako na Phuket?

Na ostrove sa nachádza veľké medzinárodné letisko vzdialené asi 40-50 minút jazdy od hlavných pláží. Let z Bangkoku na Phuket trvá iba 55 minút, preto drvivá väčšina návštevníkov využíva práve tento spôsob dopravy. Ostrov je s pevninou prepojený diaľnicou, k doprave tak môžete využiť aj autobus. V tomto prípade ale počítajte s cca 14hodinovou jazdou.

Doprava na ostrove Phuket

Najčastejším dopravným prostriedkom po ostrove sú tuk tuky (červené otvorené štvorkolesové vozidlá) a autobusy. Klasické autobusové zastávky, aké poznáme u nás, prakticky neexistujú, zastavuje sa na znamenie. Prenajať si môžete auto (všetky autá majú volant na pravej strane) alebo skúter, doprava taxíkom patrí ku drahším variantám. Skútrom sa dostanete aj na miesta, kam autobusy nemôžu a precestujete tak podstatne väčšiu časť ostrova. Pripravte sa ale na pre Thajsko tak typický chaos na cestách.

Tuk tuk taxi

Tuk tuk taxi

Najnavštevovanejšie pláže na Phukete

Pláží je na Phukete veľa, každý si určite nájde tú svoju.

Najdlhšia a zároveň najnavštevovanejšia a tiež najrušnejšia pláž Patong ponúka pozvoľný vstup do mora, jemný, pod nohami praskajúci piesok a hlavne množstvo vyžitia v okolí. V blízkosti pláže sa nachádzajú hotelové komplexy, rôzne atrakcie, obchodíky, reštaurácie, diskotéky. Táto pláž a jej okolie je vhodné pre tých, ktorí milujú rušný, nočný život plný zábavy.

Pláž Patong

Pláž Patong

Ak uprednostňujete viac pokoja, budete sa musieť porozhliadnuť inde. Napríklad na druhú najväčšiu pláž Phuketu – Karon, ktorá je od Patongu vzdialená cca 15km. Na tejto pláži môžete prežiť pokojnú rodinnú dovolenku bez rušného nočného života. Jediným spoločným znakom s plážou Patong je žiarivo biely piesok a nádherné kúpanie.

Pláž Karon

Pláž Karon

Chrámy, vodopády, dažďový prales alebo jazda na slonovi? Phuket ponúka všetko!

Čo na Phukete vidieť? Možností, ako a kde na tomto obrovskom ostrove stráviť čas, je nespočetne.

Buddhistické chrámy

Ak vás zaujíma história, navštívte niektorý z buddhistických chrámov. Tým najväčším a najimpozantnejším na ostrove je chrám Wat Chalong s prekrásnou výzdobou, tým najzaujímavejším potom Wat Phra Thong v dedinke Baan Thalang. Tu sa nachádza do polovici zasypaná socha Buddhu. Ak budete v pokušení sochu vyhrabať, nerobte to. Podľa legendy totiž každý, kto sa o to pokúsi, zomrie.

Wat Chalong

Wat Chalong

Navštíviť môžete aj niektorú z mešít, približne tretina obyvateľov Phuketu sa hlási k islamu.

Vodopády

Vo vnútrozemí sa nachádza niekoľko vodopádov, tým najznámejším je Ton Sai. Vedie k nemu dobrodružná cesta džungľou. Romantické kúpanie pod vodopádom si však príliš neužijete, jedná sa skôr o malé kaskády slúžiace k tvorbe čerstvého vzduchu. V blízkosti vodopádu Bang Pae sa nachádza záchranná stanica pre gibony Gibbon Rehabilitation Centre, kde sú tieto zvieratá pod dohľadom ošetrovateľov pripravované na návrat do voľnej prírody.

Vodopád Ton Sai

Vodopád Ton Sai

Potápanie

Samostatnou kapitolou na Phukete je potápanie. Ročne navštívi tento ostrov až 300 tisíc potápačov pre nezabudnuteľné ponory do hlbín krištáľového Andamanského mora. Podmorské skaly okolo ostrova sú plné farieb, mäkkých koralov, naraziť môžete na prapodivné morské živočíchy, a ak budete mať šťastie aj na žraloky leopardie.

Patápanie na Phukete

Patápanie na Phukete

Okrem potápania môžete vyskúšať aj paragliding, vodné lyžovanie, prenajať si windsurfing, katamarán alebo dokonca jachtu. Alebo si zahrajte golf na niektorom z piatich golfových ihrísk, ktoré spĺňajú štandardy svetových golfových súťaží.

Jazda na slonovi

Na Phukete sa nachádza niekoľko chovných staníc slonov. Ak by ste radi spoznali okolitú prírodu zo slonieho chrbta, nič vám nebráni zaplatiť si prechádzku na tomto sympatickom chobotnatcovi. Jazdu absolvujete v špeciálnej sedačke pripevnenej na chrbte slona, za krkom mu bude sedieť „vodič“, ktorý celú vychádzku riadi, slona vedie a ovláda. 

Jazda na slonovi

Jazda na slonovi

Čo ochutnať na Phukete?

Najlepšieho grilovaného homára s kvapkou limetkovej šťavy ochutnáte práve na Phukete. Hlavnými surovinami pre prípravu jedál na ostrove sú morské plody, ryby, čerstvá zelenina a kura. Pochutnať si môžete aj na aromatickej polievke z kreviet, kuracom mäse na kari s baklažánom či pečených kúskoch chobotnice na cesnaku a ďalších lahodných pokrmoch. Všetky dary mora sú vždy čerstvo ulovené, spracované a pripravené na servírovanie.

Thajská kuchyňa

Thajská kuchyňa

Exotické ovocie na váš stôl

Už ste ochutnali durian, rambutan alebo mangostan? Totot pre nás netypické ovocie chutí vynikajúco. Ale aj bežné druhy ako ananás a mango tu chutia inak. Rozdiel medzi čerstvo odtrhnutým, zrelým ovocím a tým, ktoré je odtrhnuté nezrelé a dozrieva aj niekoľko týždňov pri jeho preprave, je skutočne obrovský.

Trh s ovocím

Trh s ovocím

Medzinárodná kuchyňa

Na Phukete môžete okrem thajských špecialít ochutnať aj pokrmy väčšiny medzinárodných kuchýň, okrem iného aj výbornej a hlavne zdravej čínskej kuchyne, a to vďaka mnohým čínskym prisťahovalcom.

Či už sa rozhodnete stráviť celú dovolenku príjemným leňošením na pláži, alebo naopak akčnejšie, spoznávaním prekrásnej prírody s bohatou faunou a flórou, potápaním a objavovaním pamiatok, jedno je isté – Phuket si skrátka zamilujete. A je úplne jedno z akého dôvodu.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.