Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Phuket ponúka viac než pláže - vítajte v džungli

Vnútrozemie Phuketu

Vnútrozemie Phuketu

Nazývať Phuket "Perlou Andamanského mora" je trochu marketingové klišé, napriek tomu veľmi pôvabné. Táto prezývka však ukazuje ako si všetci tento okázalý a krásny pstrov spájajú s jeho teplým južným morom a jemnými pieskovými plážami. Predsa len sa práve vďaka nim stal turistickou Mekkou.

Na Phukete je toho však omnoho viac než len piesok, potápanie  a kúpanie. Tento ostrov má rozlohu 575 kilometrov štvorcových (z toho 70% tvoria džungle a hory) a východné pobrežie sa pyšní väčším množstvom mangrovových lesov než pláži. Rozhodne sa vyplatí vydať sa na túru do kopcov, zaplávať si vo vodopádoch a objaviť úplne iný, ale rovnako tak krásny Phuket. Opustite teda pláže a zamierte do hôr.

Dobrým miestom pre začiatok je prírodná rezervácia Khao Phra Thaeo v severnej Thalangskej oblasti s rozlohou 57 štvorcových kilometrov, vďaka ktorej tvorí najväčší stálezelený dažďový prales v Phukete. Je tu mnoho rozličných chodníkov, ale najviac populárna je osemkilometrová cesta z Bang Pae do Ton Sai. Počas prechádzky sa dívajte po vtákoch. Môžete zahliadnúť irenu tyrkysovú (Irena puella) alebo kukučku červenozobú. Ak sa vám pošťastí, zahliadnete v lese aj väčšie zvieratá ako napríklad divé prasatá, muntžaky (malé jeleňovité cicavce) a opice, či malú ale plachú populáciu medveďov malajských.

Khao Phra Thaeo

Khao Phra Thaeo

Tieto zvieratá sa schovávajú v hustom poraste a utečú pri každom nečakanom zvuku, majte teda oči na stopkách. Ak si  pri vodopáde Ton Sai najmete skúseného sprievodcu, naskytne sa vám príležistosť vidieť niečo jedinečné. Aj bez divokých prasiat a medveďov je tunejšia flóra so svojimi prastarými vysokými stromami a bambusovými a papraďovými hájmi veľkolepá. Môžete dokonca naraziť na vzácny druh palmy menom kerriodoxa elegans, ktorý pochádza priamo z tohto ostrova a bol prvýkrát objavený v roku 1929.

Buďte však obozretní, Khao Phra Thaeo je veľmi hustý prales a turistika môže byť náročná. Majte teda pri sebe nejaký repelent, vodu a predovšetkým pevnú obuv.

Pre ešte viac Phuketských divokých zvierat navštívte takzvaný „Gibbon Rehabilitation Project“ v Bang Pae. Táto nezisková organizácia sa snaží vrátiť gibony bieloruké do voľnej prírody akonáhle sú schopné prežiť samé bez ľudského zásahu. Väčšina zvierat v tejto rezervácií bola v mladosti odchytená a stali sa z nich miláčikovia alebo turistické atrakcie, aby nakoniec boli aj tak opustené bezohľadnými majiteľmi akonáhle dosiahli dospelosť a už neboli tak krotké. Mnoho návštevníkov sponzoruje niektorého gibona, čo pomáha zaplatiť tiahly a drahý rehabilitačný proces.

Gibbon Rehabilitation Project

Gibbon Rehabilitation Project

Po zhliadnutí gibonov si oddýchnite pri vodopáde Bang Pae, ktorý je najväčším v Phukete a ponúka úžasné kúpanie v chladivej vode. Toto miesto je tiež perfektné na pikniky, odpadky si však odneste so sebou, aby také aj ostalo.

Rovnako dôležité ako dažďové pralesy sú pre Phuketský ekosystém aj mangrovové lesy na východnom pobreží. V tých žijú nielen vzácne zvieratá a rastliny, ale aj rodiny, ktoré tu dlhé storočia rybárčia a farmárčia. Do dnešného dňa je cez 80% obyvateľov moslimskej dediny Bang Rong závislých nejakým spôsobom na mangrovoch. Toto číslo sa ešte zvyšuje odkedy turisti začali vyhľadávať tradičnejší a autentickejší turistický zážitok.

Mangrovové lesy v Bang Rong

Mangrovové lesy v Bang Rong

So svojimi urozprávanými miestnymi a poučnými múzeami je Bang Rong perfektným miestom, kde sa naučíte o živote v mangrovovom lese. Je tu okúzľujúca plávajúca reštaurácia menom Chum Chon, kde si môžete užiť miestne pochutiny a chladivý vánok. Ak budete chcieť objavovať, následujte drevené chodníky, ktoré vás dovedú hlboko do srdca lesa, alebo si prenajmite kajak a pádlujte po rieke. Tento tichý spôsob dopravy vám zaistí väčšiu šancu zahliadnúť divoké zvieratá. Najznámejším príslušníkom mangrovových lesov sú hlučný makakovia jávsky. Je ich možné pristihnúť ako skáču ochladiť sa do vody. Veľmi sa k nim však nepribližujte, pretože sú pomerne divoký a teritoriálny.

V mangrovových lesoch je to tak pokojné, že mnoho ľudí ostáva cez noc. Najznámejším miestom na prespanie je kozia farma Maneerat, kde môžete podojiť kozu a dozvedieť sa niečo viac o životnom štýle miestnych moslimských rodín.

Kozia farma v Bang Rong

Kozia farma v Bang Rong

Ak aj tak nebudete mať objavovania dosť, je toho v Phukete ešte omnoho viac, rovnako ako na okolitých pobrežných ostrovoch. Hory a mangrovové lesy sú niečo úplne iné ako Phuketské prekrásne pláže, napriek tomu však nikto neľutuje preskúmanie aj iných častí tejto provincie. Je to tropický raj a pokladnica dobrodružstva. Ak teda máte pár voľných dní, rozhodne zamierte do kopcov a vytvorte si nezabudnuteľné spomienky.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.