Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Pattaya – kráľovná thajských letovísk

Pôvodne pokojná rybárska dedinka Pattaya sa v priebehu rokov zmenila na obrovské kozmopolitné turistické centrum. Letovisko, ktoré ročne navštívi 5 miliónov turistov zo všetkých kútov sveta, sa nachádza na východnom pobreží Thajského zálivu, cca 150km južne od Bangkoku, v obrovskej zátoke s dlhou plážou. Miesto búrlivého nočného života, vodných športov, plné reštaurácií s miestnou aj svetovou kuchyňou, miesto plné barov, diskoték, zábavných parkov, kúpania, potápania, ale napríklad aj masážnych a erotických salónov, to je Pattaya.

Pokiaľ túžite po pokojnej rodinnej dovolenke na romantických opustených plážach, Pattaya nebude pre vás tým pravým miestom pre trávenie voľného času. Ale ak uprednostňujete zábavu dlho do noci, nie je vhodnejšie miesto, než hriešna, vyzývavá, búrlivá, tancujúca, ukričaná, živá Pattaya.

Doprava do Pattayi

Pattaya leží asi 165km juhovýchodne od Bangkoku, transfer pohodlným klimatizovaným autobusom po diaľnici z Bangkoku do Pattayi trvá približne 2-3 hodiny v závislosti na plynulosti dopravy.

Do Pattayi sa dostanete aj vlakom idúcim naprieč thajským vidiekom, čo je sám o sebe nezabudnuteľný zážitok, ale využiť sa dá aj taxislužba. Lístok na vlak či autobus kúpite za bagateľ, doprava taxíkom je o niečo drahšia, ale aj tak stále lacná.

Plávajúci trh v Pattayi

Plávajúci trh v Pattayi

Pattaya - počasie

Pattaya sa nachádza v monzúnovej oblasti, hlavná turistická sezóna je tu od novembra do mája. V zime sa priemerné teploty pohybujú okolo tropických 30°C, tie nočné dosahujú príjemných 20°C. V lete denné teploty atakujú hranicu 35°C, v noci je cca o desať stupňov menej.

Pattaya beach

Pattaya beach

Teplota mora je veľmi príjemná tak v lete, keď dosahuje až 27°C, ako aj v zime so svojou teplotou okolo 23°C.

Turistické zaujímavosti v Pattayi

Svätyňa pravdy

Ohromná, 105m vysoká novodobá stavba vyrezaná z teakového dreva upúta na prvý pohľad svojou úchvatnou architektúrou. Nachádza sa v severnej časti mesta Pattaya a svojou unikátnosťou sa radí k najväčším architektonickým zaujímavostiam na ostrove. Celá svätyňa je bohato zdobená obdivuhodnými drevorezbami, ktoré sú inšpirované okrem iného východnou filozofiou. Zaujímavosťou je, že sa stavia už 10 rokov a stále nie je dokončená.

Svätyňa pravdy

Svätyňa pravdy

Podvodné akvárium

Ak vás láka podmorský život a na potápanie si netrúfate, ideálnym riešením je návšteva akvária, ktoré býva označované ako najkrajšie v celej Ázií. Cca 100m dlhý sklenený tunel, ktorého steny sú silné iba 7cm, vám poodhalí, aké krásy podmorský svet ukrýva.

Podvodné akvárium

Podvodné akvárium

MiniSiam

Alebo významné thajské stavby na dlani. Tak by sa dal charakterizovať park miniatúr, v ktorom sú sústredené všetky slávne thajské stavby v mierke 1:25. Časť parku je venovaná aj najznámejším svetovým stavbám.

MiniSiam

MiniSiam

História, delfíny či golf

Za návštevu stoja čierne zábavné parky, svieže botanické záhrady, múzeá, slonia farma, tygria zoo, thajské aj čínske chrámy, skanzeny, show delfínov a mnohé ďalšie z nepreberného množstva lákadiel. Pattaya je aj známym rajom hráčov golfu, ktorých láka svetová úroveň golfových ihrísk v okolí. Niektoré luxusné hotely majú pre svojich klientov k dispozícií tenisové kurty, zahrať si môžete aj squash či badminton.

Botanická záhrada Nong Nooch

Botanická záhrada Nong Nooch

Čistota mora a pláží v Pattayi

V samotnom centre mesta býva more mierne zakalené od jácht a rybárskych lodí, najčistejšie more nájdete malý kúsok za letoviskom, na južnej strane pláže Jomtien beach dlhej 6km. Zaujímavosťou je, že táto pláž bývala niekedy ryžové pole. Pobrežie je tu lemované vysokými palmami, vstup do tyrkysového mora je pozvoľný. Túto pláž vyhľadávajú hlavne surferi a vyznávači vodných športov či rybárčenia na voľnom mori.

Jomtien beach

Jomtien beach

Pattaya beach

Centrom zábavy a srdcom celej oblasti je Pattaya beach. Táto 4km dlhá pláž je po celej svojej dĺžke lemovaná pešou zónou s alejami paliem, v zátoke kotvia člny, ktoré prepravujú pasažierov z okolitých ostrovov.

Severná časť pláže je kľudnejšia, preto ju navštevujú hlavne turisti, ktorí chcú iba relaxovať, plávať, potápať sa alebo si vyskúšať niektorý z vodných športov. Naopak centrálna a južná časť sú omnoho rušnejšie, plné obchodíkov, supermarketov, hotelov, reštaurácií, barov, nočných klubov či kabaretov.

Pattaya beach

Pattaya beach

Pattaya ponúka bohatý nočný život

Cez deň celkom pokojné letovisko západom slnka ožíva. Diskotéky, bary, masážne salóny, živá hudba, travesty show a hlavne Walking Street. To je nočný život v Pattayi. Na jednej z najznámejších turistických ulíc na svete Walking Street to po zotmení skutočne žije, a to až do skorých ranných hodín. Asi 1km dlhá pešia zóna je miestom s najväčšou koncentráciou zábavných podnikov, atmosféra tohto miesta je neskutočná. Nič podobné nikdy inde než v Thajsku neuvidíte a nezažijete.

Walking Street, Pattaya

Walking Street, Pattaya Eternal Vagabond

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.