Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Pamiatky UNESCO v Poľsku

Zimná Varšava

Zimná Varšava

Pripravili sme si pre vás prehľad významných poľských pamiatok, ktoré sa vďaka svojej výnimočnosti dostali až na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Poznáte ich všetky?

Auschwitz Birkenau (Osvienčim-Brezinka)

Auschwitz Birkenau bol komplex nemeckých nacistických koncentračných a vyhladzovacích táborov na juhozápade Poľska, fungujúcai medzi rokmi 1940 až 1945. Na zoznam UNESCO sa dostal v roku 1979. Názov získal podľa neďalekého poľského mesta Osvienčim (nemecky Auschwitz) a sčasti aj podľa dediny Brezinka (Birkenau). Opevnené steny, ostnatý plot, kasárne, šibenica, plynové komory a kremačné pece ukazujú kruté podmienky, v akých prebiehala nacistická genocída v najväčšom vyhladzovacom tábore Tretej ríše. Podľa historických výskumov tu bolo mučených a zavraždených 1,5 milióna ľudí. Prečítajte si aj naše podrobnejšie články o Osvienčime či Brezinke.

Auschwitz-Birkenau

Auschwitz-Birkenau

Bielovežský prales

Zvyšok pôvodného pralesa leží na poľskej hranici s Bieloruskom, medzi riekami Narewka a Hwoźna, a na zoznam svetového dedičstva bol zaradený v roku 1979. Hranica, prebiehajúca naprieč chránenou prírodnou rezerváciou, je uzavretá tak pre turistov, ako aj pre akúkoľvek väčšiu zver. Najslávnejším zvieracím obyvateľom lesa je zubor európsky, žije tu ale aj tarpan lesný a množstvo ďalších živočíchov z triedy cicavcov, vtákov, plazov aj rýb.

Drevené kostoly v južnom Malopoľsku

Drevené katolícke kostoly južného Malopoľska, postavené z horizontálne uložených kmeňov, sú historicky cenné a architektonicky veľmi zaujímavé. Sú druhými najstaršími kostolmi tohto druhu (po škandinávskych drevených stĺpových kostoloch nazývaných stavkirken). Najstarší pochádza zo 14. storočia. Šesť z nich bolo v roku 2003 zapísaných na zoznam UNESCO. Všetky spoločne sú alternatívou kamenných stavieb postavených v mestských centrách a môžu sa chváliť cennými dekoráciami a vybavením, bohatou ikonografiou aj vynikajúcimi umeleckými kvalitami.

Kostol sv. Michaela archanjela, Debno

Kostol sv. Michaela archanjela, Debno

Hala Stulecia v meste Vroclav

Hala Stulecie, alebo Hala storočia je železobetónová stavba vo Vroclavi, postavená v rokoch 1912-1913 architektom Maxom Bergom pri príležitosti stého výročia víťazstva nad Napoleonom v bitke pri Lipsku. V roku 1962 sa dostala na zoznam pamiatok a v roku 2006 na zoznam svetového dedičstva. Viacúčelová rekreačná budova sa nachádza na výstavisku a slúži na organizovanie koncertov, výstav a športových podujatí. Je priekopníckou prácou moderného inžinierstva a architektúry a kľúčovým odkazom neskoršieho vývoja železobetónových konštrukcií.

Hala storočia v meste Vroclav

Hala storočia v meste Vroclav

Historické centrum Krakova

Historické centrum Krakova, zapísané na na zoznam UNESCO v roku 1978, sa nachádza na úpätí Kráľovského hradu Wawel. Mesto obchodníkov z 13. storočia má najväčšie európske námestie a veľa historických domov, palácov a kostolov s prekrásnym interiérom. Ďalším dôkazom fascinujúcej histórie Krakova sú zbytky opevnenia zo 14. storočia, tradičná židovská štvrť Kazimierz so starobylými synagógami a cintorínom Reme, Jagelovská univerzita a gotická Wawelská katedrála, v ktorej bývali korunovaní a pochovávaní poľskí králi. Viac podrobností sa môžete dočítať v samostatnom článku o krakovských pamiatkach.

Historické centrum Krakova

Historické centrum Krakova

Hrad Malbork rádu nemeckých rytierov

Križiacky hrad Malbork na severe Poľska v Pomoranskom vojvodstve bol postavený v gotickom štýle a od roku 1997 je súčasťou zoznamu svetového dedičstva. Najväčšia gotická stavba na svete je zároveň najväčšou stavbou z tehál. V 19. a 20. storočí bol starostlivo renovovaný, najmä po škodách, ktoré hrad utrpel v závere druhej svetovej vojny. Mnohé z konzervačných techník, ktoré sa dnes štandardne používajú, sa vyvinuli práve tu. Počas reštaurátorských prác boli zabudnuté remeselné techniky znovuobjavené.

Hrad Malbork

Hrad Malbork

Kalwaria Zebrzydowska

Kalwaria Zebrzydowska v južnom Poľsku je úchvatná kultúrna krajina s veľkým duchovným významom. Tunajšie mesto bolo pomenované podľa náboženského komplexu (kalvárie), založeného v decembri 1602 panovníkom Krakova Mikołajom Zebrzydowskim. Komplex, skladajúci sa z kláštora, mnohých kostolov, kaplniek a ďalších štruktúr, bol pre svoju manieristickú architektúru a pútnický park zapísaný v roku 1999 na zoznam svetového dedičstva.

Kalwaria Zebrzydowska

Kalwaria Zebrzydowska

Karpatské drevené chrámy v Poľsku a na Ukrajine

Pod týmto súhrnným pomenovaním sa ukrýva šestnásť drevených chrámov, ktoré na zozname UNESCO figurujú od roku 2013. Chrámy katolíckej a pravoslávnej cirkvi boli postavené medzi 16. a 19. storočím. Osem z nich leží na Ukrajine, osem v Poľsku. Medzi dôležité prvky niektorých chrámov patria drevené zvonice a cintoríny.

Drevený kostol v obci Kwiatoń

Drevený kostol v obci Kwiatoń

Kostoly mieru

Kostoly mieru sú tri drevené artikulárne stavby, ktoré vznikli v 50. rokoch 17. storočia v sliezskych mestách Jawor, Swidnica a Głogów. Boli pomenované podľa vestfálskeho mieru, podpísaného v roku 1648, a sú svedectvom hľadania náboženskej slobody. Na zoznam UNESCO sa dostali v roku 2001. Kostol mieru v Swidnici je najväčším hrázdeným kostolom v Európe s kapacitou až 7500 ľudí. Známy je aj pre svoj organ. Každoročne sa v ňom koná festival skladieb Johanna Sebastiana Bacha. Kostol mieru v Jawore má kapacitu 6000 osôb.

Kostol mieru vo Swidnici

Kostol mieru vo Swidnici

Kráľovské soľné bane Wieliczka a Bochnia

Zásoby soli sa vo Wieliczce a Bochnii ťažili už od 13. storočia. Významný priemyselný podnik má kráľovský status a je najstarší svojho druhu v Európe. Soľné bane Wieliczka a Bochnia ilustrujú historické štádia vývoja banských techník v Európe od 13. do 20. storočia a na zoznam UNESCO pribudli v roku 1978. Obe bane ukrývajú stovky kilometrov galérií s umeleckými dielami, podzemnými kaplnkami a sochami vyrezanými do soli. Na našom blogu nájdete aj samostatný článok o soľnej bani Wieliczka.

Soľná baňa Wieliczka

Soľná baňa Wieliczka

Park Mużakowski

Pücklerov krajinársky park Muskau sa nachádza pri meste Bad Muskau na brehoch Lužickej Nisy na nemecko-poľskej hranici. Bol založený krajinným architektom Hermannom von Pückler-Muskau v rokoch 1815 až 1844. Súčasťou zoznamu UNESCO je od roku 2004. Je najväčším anglickým parkom strednej Európy. Muskau propagoval nové prístupy ku krajinnému dizajnu a ovplyvnil rozvoj krajinnej architektúry v Európe aj v Amerike. Na jeho pozemku sa nachádza aj zrekonštruovaný hrad a arborétom.

Staré mesto Zamość

Zamość leží na východe Poľska a administratívne patrí do Lubelského vojvodstva. Dnes je toto mesto, založené v roku 1580 Jánom Zamoyským, hlavne kultúrnym a turistickým strediskom. Na zoznam UNESCO pribudlo v roku 1992. Vďaka svojim pamiatkam býva nazývané „perla poľskej renesancie“ či „mesto arkád“. Veľké množstvo budov kombinuje talianske a stredoeurópske architektonické tradície.

Staré mesto Zamość

Staré mesto Zamość

Stredoveké mesto Toruň

Mesto Toruň v Kujavsko-pomoranskom vojvodstve bolo na zoznam UNESCO zapísané v roku 1997. Je známe výrobou perníkov. Do tunajšej architektúry sa premietajú vplyvy hanzovných miest, predovšetkým Lübeck, Soest a Brugg. K najcennejším pamiatkam patria gotické kostoly sv. Jána, sv. Jakuba a Panny Márie, ďalej staromestská radnica, mestské hradby, ruiny križiackeho hradu, komplex gotických meštianskych domov a veľa ďalšieho.

Toruň, Poľsko

Toruň, Poľsko

Tarnovské Hory (Tarnovice, Tarnowskie Góry)

Na zoznam UNESCO sa v roku 2017 pripojili aj olovené, strieborné a zinkové bane v meste Tarnovice (na juhu Poľska) a ich vodohospodársky systém. Stalo sa tak pre neobyčajnú dômyselnosť a jedinečnosť podzemného systému šácht, štôlní a galérií. Prvky systému hospodárenia s vodou, umiestnené pod zemou aj na povrchu, svedčia o veľkom úsilí využívať nežiaducu vodu z baní na zásobovanie miest a priemyslu. Tarnovské Hory sú významným prínosom pre celosvetovú produkciu olova a zinku.

Varšavské staré mesto

Varšavské staré mesto je najstaršou historickou časťou Varšavy a jednou z jej najvýznamnejších turistických atrakcií. Na Staromestskom námestí stoja tradičné reštaurácie, kaviarne aj obchody. V okolitých uliciach si môžete vychutnať stredovekú atmosféru. Nájdete tu mestské hradby, barbakan a katedrálu Svätého Jána. Počas povstania v auguste 1944 bolo až 85% historického centra zničeného nacistickými jednotkami, po vojne sa však iniciovala päťročná rekonštrukčná kampaň občanov, ktorá vyústila až do dnešných dôkladných reštaurátorských prác.

Varšavské staré mesto

Varšavské staré mesto

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.